Törött ​tulipánok (értékelés és nyereményjáték)

 

A Jaffa Kiadó kínálatában olvashatjuk Mörk Leonóra legújabb megjelent regényét, a Törött tulipánokat. Tartsatok velünk egy képzeletbeli utazásra Hollandiába, merüljetek el velünk a regény világában és ha nektek kedvez a szerencse meg is nyerhetitek a regény egy példányát. 




Kiadó: Jaffa, 2021
Oldalszám: 318 oldal
ISBN: 9789634754770


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:


1651, Hollandia. A köztársaság virágkorát éli, hajói bejárják az óceánokat, a világ négy sarkából szállítják haza távoli tájak kincseit. Jant, a fiatal festőt, Rembrandt egyik tanítványát egy gazdag amszterdami kereskedő vidéki udvarházába szólítja a megbízatása. Nem sokkal később azonban váratlanul nyoma vész, és nem marad utána más, mint egy tulipános képekkel teli album, és egy ismeretlen, cinóberruhás fiatal nőt ábrázoló festmény. A hír hallatán a húga, Helena azonnal útra kel a kastélyba, és mialatt megpróbálja kideríteni, mi történt a bátyjával, magával ragadja a ház egyszerre vonzó és nyugtalanító légköre. Miről árulkodik a selyemruhás lány portréja? Mit üzen a kertben épülő labirintus? És mi köze Jan eltűnéséhez az erdélyi magyar diáknak, Gábornak? Miközben a fivére után nyomoz, Helenának arra a kérdésre is választ kell találnia, mit érez iránta egykori gyerekkori játszótársa, Christiaan. Még mindig csak barátságot, vagy viszonozza azt a szenvedélyes szerelmet, amivel ő szereti már régóta a fiút?
A könyv lapjain megelevenedik a Vermeer képeiről ismerős világ, ahol oromzatos téglaházak sorakoznak a csatornák partján, drága tulipánok nyílnak delfti fajanszvázákban, csipke főkötős lányok olvasnak levelet a nyitott ablakon beáradó fényben, de az idilli felszín mögött ijesztő árnyak leselkednek. Szerelem, halál, veszteség, fájdalom, hűtlenség: a Törött tulipánok egy változásokkal teli, izgalmas korszak, egy sebzett lelkű férfi és egy bátor nő története.

Véleményem:

Mörk Leonóra kötetei már korábban is szembejöttek velem, olyan is van, amit olvastam (nevezetesen A vámpír vonzásában címűt, amikor még megboldogult tinikoromban minden információt magamba szerettem volna szippantani ezekről a lényekről), de az utóbbi években a Törött tulipánok volt az, amire egyből le is csaptam, egyrészt a gyönyörűséges kivitelezés és borító, másrészt a téma miatt. Régóta a kedvenc virágom a tulipán, évekig aktívan foglalkoztam is azzal, hogy minél szebb és változatosabb példányok nőjenek a kertünkben, még Amszterdamból is hoztam haza különleges hagymákat. Mindenképpen olvasni szerettem volna a hozzájuk kapcsolódó történetet, amiből kicsit jobban megismerhetem a 17. századi Hollandiát, a korabeli mindennapokat, kultúrát, tudományos életet és művészetet. 


A regény utószavából kiderül, hogy részben valós történelmi alakok ihlették a történetet, az írónő azonban bátran kitöltötte az üres hézagokat, illetve, ha szükség volt rá, egy-két figurát áthelyezett kicsit az időben és térben a cselekmény érdekében. Én szeretem az ilyen fajta megoldásokat, könyveket, mert amellett, hogy hitelesen tudják bemutatni a történelem egyes szeleteit, teret adnak a kreativitásnak és művészi szabadságnak is (ráadásul én sajnos negyedannyit sem tudok történelemből, mint amennyit szeretnék, így végképp nem zavar, ha efféle hibrid megvalósítást alkalmaz valaki). A cselekmény több idősíkon játszódik, legelőször az 1651-es jelenbe kapunk bepillantást, ahol főhősünk, Helena (avagy Leentje, ahogy mindenki szólítja) egy vidéki udvarházba utazik, hogy amellett, hogy a ház úrnőjének segítsen kialakítani különleges madárházát, megtudja, mi történt festő bátyjával, aki szintén ebben a házban dolgozott és később nyoma veszett. Fivére dolgozószobájában Leentje különös festményt talál, arra azonban nem sikerül rájönnie, mi történhetett, ami miatt a fiatal férfi nyom nélkül eltűnt, és az sem segít, hogy a ház úrnője és mostohalánya is mintha titkolna valamit. Miközben a lány igyekszik az igazság nyomára bukkanni, a fejezetek nagyjából egyharmadában bepillanthatunk gyermekkorába is, melyen keresztül megismerjük őt magát és annak a furcsa szerelemnek a történetét is, ami nem engedi számára, hogy igazán szabad legyen és élje a saját életét.

Tulajdonképpen ennél sokkal többet nem is igazán lehet elmondani a cselekményről, mert a konkrét események szintjén valójában nem történik túlságosan sok minden a regényben - ha tehát valaki arra számít, hogy egy rettentő fordulatos és izgalmas nyomozásban lesz része, az csalódni fog, a könyv értékei egészen másban rejlenek. Persze ahogy haladunk előre, szép lassan összeáll a kép, hogy mi történt Helena bátyjával és milyen titkokat őriz a vidéki ház, de ezek mellett sokkal nagyobb szerepe van a lélektani mozzanatoknak, illetve annak a hihetetlenül gazdag képi világnak, ami olvasás közben  megelevenedik előttünk. A művészet több szempontból is áthatja az egész kötetet. Egyrészt a fivér, Jan festészetén keresztül, másrészt a ház udvarára épülő labirintus által, ezekhez mind gazdag szimbolika kötődik, amiket a szerző szépen el is magyaráz azok kedvéért, akik kevésbé járatosak a művészettörténetben. Apróság, de nekem nagyon tetszett, hogy minden fejezet egy színről lett elnevezve, ami valamilyen módon felbukkan az adott szövegrészben, és melyek leginkább Vermeer munkásságához, színpalettájához kapcsolódnak. Ez is erősíti a művészi hatást, a regényben erősen dominálnak a színek, illatok, benyomások, az esztétikum, ami közben többször párhuzamba vagy éppen szembe van állítva a racionális tudománnyal, vagy éppen a szigorú vallásossággal. Ez a fajta gazdagság, az értékek sokfélesége, a vallásos jámborság vagy a merész tudományos kísérletezések (akár az anatómia, akár a botanika területén) egyaránt jellemzőek a korabeli Hollandiára, amiből ugyan csak egy szeletet kapunk, mégis sokszor éreztem úgy, hogy ott járok én is a lapokon megjelenő helyszíneken. 


A regény egyik erős mellékszála nevezhető romantikusnak, Leentje ugyanis kislány kora óta vágyakozik régi pajtása, Christiaan iránt (ő például az egyik regénybeli alak, aki a valóságban is létezett). Bár a fiú mindig barátságos volt hozzá, kellőképpen zárkózott is ahhoz, hogy Helena sose érezze igazán, hogy teljesen megnyílik a számára, így a regényben fontos kérdés lesz, hogy vajon az ő kapcsolatuk hogyan alakul, illetve, hogy a lány mennyire lesz képes a saját érzéseit és érdekeit szem előtt tartani, amikor a szív dolgairól kell döntéseket hoznia. Nekem tetszett ez a szál, bár nem vagyok a romantika legnagyobb rajongója, pont azért volt érdekes számomra a két fiatal kapcsolatáról olvasni, mert az felvetett egy csomó lélektani vagy pszichológiai kérdést, amit tovább lehetett gondolni, ráadásul sem giccses, sem szirupos nem volt ez a vonal. A rejtéllyel, titokzatos eltűnéssel kapcsolatos cselekményszálat én kicsit szegényesnek éreztem (talán azért, mert engem nem figyelmeztettek, hogy ne erre ültessem fel az elvárásaimat), nem feltétlenül az akció hiányzott, inkább valamiféle katarzis az események végére, ami némi megnyugvást hoz az olvasó számára. 

Ezzel együtt is azt gondolom, hogy Mörk Leonóra története különleges gyöngyszem, rengeteg szépség van benne, a szöveg még akkor is nagyon olvasmányos, amikor egyébként nem történik benne semmi különös. A korábban említett képszerűség és a lassan hömpölygő történet engem nagyon megfogott és jólesett a lelkemnek. Nem mondanám kimondottan történelmi regénynek, de az adott térben és időben elhelyezett történet közvetett módon is képet ad a korabeli viszonyokról és életmódról, nem didaktikus módon, inkább egy általános benyomás formájában, ami nekem kedvet csinált ahhoz, hogy máskor is olvassak erről a korszakról vagy országról, amit egyébként annak ellenére is nagyon kedvelek, hogy még csak egyszer jártam ott életemben. Ezek után pedig bátrabban fogok kísérletezni, ha az írónő kötetei felbukkannak előttem, arról ugyanis meggyőzött, hogy nagyon szépen ír és érdekes témákat választ kiindulópontként.

Értékelésem: 5/4
Kinek ajánlom? Azoknak, akik szeretnek az olvasás során elmerülni egy-egy történelmi korszakban, kedvelik a lassabb folyású történeteket, vagy éppen csak nyitottak a virágok vagy a festészet szimbolikájára.

Nyereményjáték:

Ahogy a fülszövegben is olvashatjuk, Jant, a fiatal festőt, Rembrandt egyik tanítványát egy gazdag amszterdami kereskedő vidéki udvarházába szólítja a megbízatása. Nem sokkal később azonban váratlanul nyoma vész, és nem marad utána más, mint egy tulipános képekkel teli album, és egy ismeretlen, cinóberruhás fiatal nőt ábrázoló festmény. A hír hallatán a húga, Helena azonnal útra kel a kastélyba és megpróbálja kideríteni, mi történt a bátyjával. Ebben a játékban Helena segítségére sietünk, ugyanis segítségre van szüksége a testvére felkutatásában. Minden állomáson találtok egy elrejtett tulipán képet. Nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni, hogy melyik szó alatt bukkantatok rá a képre.
Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.



a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
07.07.: Könyv és más 
07.09.: Kelly és Lupi olvas 
07.11.: A Szofisztikált Macska 

Megjegyzések