Mocsári ​Füzi és az elveszett kedd - Csillagpaff 1. (értékelés és nyereményjáték)

 


Nemrég jelent meg a Maxim kiadónál a Csillagpaff-sorozat első része, aminek a főszereplője, a csekély varázserejű Mocsári ​Füzi főleg a dolgok megtalálásában jeleskedik! Ez éppen kapóra jön Csillagpaff leghatalmasabb boszorkányának, Moreg
Vaine-nek, aki arra kéri a lányt, hogy keresse meg az elveszett múlt keddet. Tartsatok velünk a regény blogturnéján, és ne feledjétek, hogy a turné végén három szerencsés olvasónk meg is nyerheti a mesekönyvet! 


Kiadó: Maxim, 2021
Oldalszám: 302 oldal
ISBN: 9789634992318 
Eredeti cím: Willow Moss and the Lost Day
Fordította: Ipacs Tibor
Illusztrálta: Sarah Warburton


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Mocsári ​Füzi egy boszorkánycsalád legifjabb tagja, és neki jutott a legkisebb varázserő – ugyanis ő csak az elveszett holmikat tudja megtalálni, mint például zoknikat vagy fából készült műfogsorokat… Hasznos, de azért nem kifejezetten izgalmas… Ám egy szép napon váratlanul megjelenik Füziéknél Csillagpaff legesleghatalmasabb boszorkánya, Moreg
Vaine, és a lány segítségét kéri. Egy egész nap – hogy pontosak legyünk: a múlt kedd – eltűnt. Teljesen. Így Füzi és Moreg Vaine veszélyes kalandra indulnak Csillagpaff vad vidékén, hogy megtalálják azt, amit elvesztettek. Azonban ha nem sikerül kideríteniük, hogy mi történhetett a hiányzó nappal, akkor annak az egész királyságra nézve súlyos következményei lesznek, sőt az egész univerzum széthullhat.


Véleményem:

Imádom a fantasztikus világokban játszódó, kalandos ifjúsági történeteket, különösen akkor, ha csodaszép vagy vicces illusztrációk díszítik őket. Mivel a Maxim Kiadó Delfin Könyvek-sorozatában már több kincset is találtam hasonló műfajban (pl. Unikornis Mentőcsapat vagy Egy kis boszi naplója), úgy döntöttem, próbát teszek Dominique Valente kötetével, ami már az igen frappáns és vidám Csillagpaff sorozatcímmel is felhívta magára a figyelmemet. Ha egy történetben központi szerepet kap egy tökéletlen boszorkány, néhány különc, de imádnivaló szereplő és egy rakás furcsa és izgalmas kaland, akkor nagy baj már nem lehet, és a Mocsári Füzi és az elveszett kedd pontosan ezeket nyújtotta. 

A képen egyik elf barátom kezét láthatjátok, őt kértem meg, hogy tartsa a könyvet, amíg fotózok

Csillagpaff birodalmát átszövi a mágia és a varázslat, bár már nem olyan mértékben, mint a régi időkben, amikor még Wol Testvérei nem bélyegezték gonosznak a túl hatalmas varázserőt. Azóta egy-egy boszorkánynak általában csak egy különleges képessége van, ami hol hasznosabbnak, hol kevésbé izgalmasnak bizonyul. Mocsári Füzi adottsága eleinte úgy tűnik, inkább az utóbbi kategóriába esik: képes arra, hogy elveszett tárgyakat találjon meg, például kulcsokat vagy fogkeféket, ami egyébként azoknak nagy dolog, akik éppen az említett kincseiket keresik, de Füzi nem igazán érzi nagy hatalmú boszorkának magát. Az sem segít a helyzeten, hogy láthatóan anyja és nővérei sem igazán fogadják el vagy tartják különösen nagyra őt, ezért ideje nagy részét bolondos nagymamájával tölti. Azonban a hétköznapok egyhangúságát egyszer csak egy váratlan esemény szakítja meg. 

Füzit egy nap a környék egyik leghatalmasabb boszorkánya, Moreg Vaine keresi meg, mégpedig amiatt, hogy a segítségét kérje. Nagyon úgy tűnik ugyanis, hogy az előző keddet valaki ellopta, és emiatt senki nem emlékszik rá, mi történt azon a napon, amiből számos bonyodalom származik. Bár Füzi kishitűsége először bizonytalanná teszi, jóra való törekvése és segítő szándéka felülkerekedik kétségein, és úgy dönt, próbára teszi magát. Táskájába csomagolja egyetlen barátját, az ágy alatt lakó szörnyet, Oswint (aki egyébként kísértetiesen hasonlít egy macskára, de ezt nehogy bárki szóba hozza neki, különben felrobban!), és felkerekedik a híres boszorkánnyal. Útjuk Gyöngydomb városába vezet, ahonnan a Wol Testvériség már kitiltotta a varázshasználókat, Füzi nem kis kétségbeesésére pedig foglyul ejtik Moreget. A kis boszorkány innentől kezdve magára van utalva, hogy megfejtse a rejtélyt, megtalálja a megfelelő személyeket, akik segíthetnek neki, rájöjjön, ki lopta el az elveszett keddet, és megakadályozza a világvégét. Nem is olyan nagy dolog, ugye? Bár Mocsári Füzi kezdetben nem nagyon hisz saját magában és a képességeiben, szép lassan rájön, hogy nem a mágia nagysága az, ami számít, csupán az, hogy hogyan használjuk azt. Kalandjai során pedig sok segítségre számíthat útközben megismert barátaitól, akik között még egy igazi sárkány is akad. 


Őszintén szólva borzasztóan élveztem ezt a kalandos, vicces és szívmelengető történetet. Bár az alaptéma nem annyira újszerű (kis boszorkány/varázsló, aki nem hisz a képességeiben, és akit sokan bántanak amiatt, hogy kicsit más, mint a többiek), Füzi karaktere mégis roppant szerethető, a cselekmény jól felépített, ötletes és mozgalmas. Egy ifjúsági regény esetében (főleg, ami inkább a kiskamaszokat szólítja meg) nekem nagyon fontos a mondanivaló, itt pedig azt gondolom, nagyon jó üzenetet közvetít az írónő. A regényben megjelenik a bajtársiasság, bátorság és a magunkba vetett hit, ahogyan az is, hogy milyen nehéz elfogadni magunkat akkor, ha mások már sokat bántottak. Füzi példája erőt adhat olyan ifjú olvasóknak, akik szintén kételkedtek már magukban vagy a képességeikben, hogy megmutassa, a legkisebbek vagy a látszólag legkevésbé különlegesek is véghezvihetnek igazán különleges tetteket. Nagyon tetszettek a kötetben található illusztrációk is, Sarah Warburton rajzai kedvesek, mókásak és szépek, nagyon klasszul sikerült megeleveníteni a szerző által megálmodott figurákat. Szintén kiemelném Ipacs Tibor fordító munkáját is, akinek a magyar kiadást köszönhetjük, hiszen a sok beszélő nevet, mágikus helyszínt és kifejezést nagyon jól sikerült átültetni a mi nyelvünkre.


Összességében szuperül éreztem magam Füzivel és barátaival (azt gondolom, említenem sem kell, hogy az abszolút kedvencem Oswin volt, aki véletlenül sem macska), tökéletes kikapcsolódás volt a balatoni nyaralás közben, és szerintem a kötet eredeti célközönsége számára is igényes, szórakoztató olvasmány. Nagyon remélem, hogy nem kell majd sokat várni a sorozat következő részére, mert úgy érzem, Füzi még tartogat számunkra jó néhány kalandot, és vár rá még sok elveszett tárgy, amit meg kell találnia.

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szereti a szépen illusztrált ifjúsági fantasyket és az olyan hősöket, akik kezdetben kételkednek magukban, de aztán ráébrednek, hogy ők is nagy tettekre hivatottak.

Nyereményjáték:

Mostani történetünk címe Mocsári ​Füzi és az elveszett kedd, de akadnak más regények is, amelyeknek már a címéből sejthető, hogy valami elveszett bennük! A mostani játékban épp ilyen címeket vadászunk: a megadott kulcsszavak segítségével találjátok ki, hogy mely regényekre gondoltunk, és a könyvek címét írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő rubrikájába!
Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladvány:
Percy Jackson + Percy Jackson + Jászon



a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
18 - Spirit Bliss Sárga könyves út
21 - Könyv és más
23 - Sorok között
25 - Hagyjatok! Olvasok!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések