Az ​elveszett titkok kertje (értékelés és nyereményjáték)

 


A. M. Howell ifjúsági regénye, Az ​elveszett titkok kertje 1916-ba kalauzol bennünket egy Kelet-Angliai kisvárosba, ahová főhősünk, egy Clara nevű kislány kerül a rokonaihoz a háború idején. A titkokkal és rejtélyekkel átszőtt kötetben egyaránt képet kapunk a korabeli vidéki Angliáról, egyúttal egy szívmelengető történetet olvashatunk családról, bátorságról és az igazság fontosságáról. Tartsatok három bloggerünkkel a blogturnéra, és nyerjétek meg a Manó Könyvek által felajánlott példányt!





Kiadó: Manó Könyvek, 2022
Oldalszám: 288
ISBN: 9789635841837
Eredeti cím: The Garden of Lost Secrets
Fordította: Neset Adrienn


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

1916. október

Angliában háború van, Clarát pedig a nagynénjéhez küldik vidékre. A kastélyhoz tartozó kertészlakban azonban titkok fogadják… Egy sötét, bezárt szoba, egy rosszban sántikáló tolvaj, és egy titokzatos, éjjelente felbukkanó fiú. Clara ugyancsak titkot őriz a háborúban harcoló bátyjáról. Amikor a helyzet veszélyesre fordul, össze kell szednie minden bátorságát, hogy mentse magát és a szeretteit.
Titkok, rejtély és bátorság ötvöződik ebben a történelmi hátterű regényben.
„Hangulatos, korhű, és, ami a legfontosabb: izgalmas.”
The Independent


Véleményem:

Az nem titok, hogy nagyon szeretem a klasszikusabb vonalú ifjúsági történeteket, de ezen a viszonylag nagy halmazon belül van néhány olyan sajátosság vagy hívószó, ami egyértelműbbé teszi a döntést az olvasás mellett. Azt kell, hogy mondjam, hogy az egyik ilyen a Manó Könyvek, mint kiadó, nagyon jó tapasztalataim vannak velük ebben a műfajban, annak pedig különösen örülök, hogy néhány klasszikus művet is felkarolnak, és gyönyörű, új kiadásban jelentetik meg őket. Az ​elveszett titkok kertje esetében ilyen vonzó aspektus volt még a csodaszép borító, ami kalandot és titkokat ígér, illetve maga a cím is. Nekem egyből Frances Hodgson Burnett A titkos kert című regénye jutott eszembe, és mivel az nagy kedvencem, reméltem, hogy legalább hasonló élményben lesz részem. Nem is kellett lejjebb adnom az elvárásaimból: A. M. Howell új név a számomra, de biztos, hogy ezentúl figyelni fogok rá, mert érzékeny, izgalmas és magával ragadó történetet alkotott, ami egyrészt visszarepít az időben, másrészt igen szerethető főhőssel dolgozik. 


A regény 1916-ban játszódik, a háború idején. A tizenegy éves Clara vidékre kerül a nagynénjéhez, amíg édesapja egy háborús sérülésből lábadozik. A kislány rendkívül bizonytalan helyzetben van, nem tudja, mennyire kell aggódnia a szeretteiért, ráadásul a bátyja is a fronton van, akiről nem tudja, biztonságban van-e. Édesanyja ígérete szerint csak egy rövid időre kerül "száműzetésbe", de ezt az időt meghosszabbítja rokonai elég rideg fogadtatása és a súlyos titkok, amiket a kislány magával cipel. Szép lassan mégis kezd kinyílni előtte új világa. Mint Burnett Mary-je, Clara is elkezdi felfedezni nagynénje munkaadójának, a grófnak a birtokát, benne a csodálatos és egzotikus melegházakkal. Megismerkedik egy titokzatos fiúval, és közben egy nyomozásba is belekeveredik a birtokról ellopott gyümölcsök ügyében. Az egyre több titok fojtogató gyűrűjében Clarának meg kell küzdenie saját félelmeivel is, legfőként azzal, hogy szembenézzen az igazsággal, és közben szép lassan arra is rájön, hogy ez az igazság néha sokkal összetettebb, mint azt első pillantásra feltételezné az ember. 

A cselekmény gyakorlatilag az első oldalaktól kezdve magával ragadja az olvasót. A vidéki birtok hangulata, a kertek, épületek, tárgyak és személyek nagyon aprólékosan és hitelesen megrajzoltak, én szinte folyamatosan láttam magam előtt mindent, amit főhősünk. A háború ábrázolása gyermeki nézőpontból mindig egyszerre érdekes és fájdalmas téma, és Clara érzésein, gondolatain keresztül átérezzük mi is, mennyire nehéz megbirkózni valamivel, amit csak félig értünk, de a zsigereinkben érezzük, hogy veszélyt hozhat ránk és a szeretteinkre. Közben persze ott van a gyermeki ártatlanság és kíváncsiság, ami mind jellemző Clarára, aki különösen érzékeny gyermek, és aki számára nagyon fontos a családja és azok, akiket egyszer megszeret. Nagyon jó volt vele együtt felfedezni a birtokot és a titkok nyomába eredni, még akkor is, ha néha bajba keveredett. 

A. M. Howell nagyon jó stílusban ír, és persze biztosan közrejátszott az élményben Neset Adrienn fordítói munkája is, mindenesetre nem olyan érzésem volt, mintha egy modern ifjúsági történetet olvasnék, hanem tényleg sikerült kicsit visszarepülnöm az időben. A történetben ugyan előkerülnek szomorúbb vagy komolyabb témák is, mégis kellően ártatlan és szép ahhoz, hogy egy kiskamasz számára tökéletes olvasmány legyen. Az esős, általam kicsit szürkének elképzelt angliai vidék remek kontrasztot alkotott az egzotikum világával, ami jelen esetben a birtokon termő ananászok és egyéb gyümölcsök képében nyilvánult meg, nem csupán háttérként, hanem egyfajta szimbólumként is. 

Összességében nagyon élveztem ezt a történetet, talán a közepe táján volt egy-két rész, ahol úgy éreztem, lejjebb ült a cselekmény, de valószínűleg ez is csak azért tűnt fel, mert annyira szerettem volna Clarával együtt megtudni az igazat. A leíró részek szépek, és alapvetően a történések is végig fenntartják az érdeklődést, így szerintem a felnőtt olvasók számára sem fog csalódást okozni ez a regény. Nagyon tetszett, hogy bár érződik rajta néhány klasszikus hatása, mégis tud eredeti lenni, szerintem kiváló ugródeszka ahhoz, hogy egy ifjú olvasó megszeresse a történelmi vagy klasszikus regényeket. Remélem, hogy a jövőben mást is olvashatunk majd az írónőtől. 

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szereti a történelmi környezetben játszódó, szép és kalandos ifjúsági történeteket.

Nyereményjáték:

Nagyon szeretjük a Manó Könyvek ifjúsági regényeit, ezért mostani nyereményjátékunkban is ilyeneket keresünk. Minden állomáson találtok egy-egy idézetet, a ti feladatotok pedig, hogy a könyv címét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

“Használd a képzeletedet! Legyél tapintatos! Szeresd a változást!”

 

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
06.08. Könyv és más

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések