A ​világ közöttünk (értékelés és nyereményjáték)

 


Sarah Ann Juckes A ​világ közöttünk című ifjúsági regényében megismerkedhetünk Alice-szel, a tizenhét éves lánnyal, aki krónikus betegsége miatt régóta ágyhoz kötve éli életét. Az egyetlen ablakot a való világba az jelenti számára, hogy egy stream-alkalmazásnak köszönhetően mások szemén keresztül láthatja a dolgokat. Nehéz, de jól megszokott mindennapjai aztán fenekestül felfordulnak, amikor az alkalmazáson keresztül megismeri a titokzatos fiút, Rowant. Tarts három bloggerünkkel, ismerd meg a két fiatal történetét és nyerd meg a Menő Könyvek által felajánlott példányt! 



Kiadó: Menő Könyvek, 2022
Oldalszám: 328
ISBN: 99789635841325
Eredeti cím: The World Between Us
Fordította: Hartinger Emese


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Hogyan harcolj a szerelemért, ha egy lépés mindent lerombolhat?
A tizenhét éves Alice ágyhoz kötött beteg, de ez nem gátolja meg abban, hogy a nagyvilágot járja. Minden nap belép a Stream Cast nevű oldalra, és mások életét éli a kamerájukon át. Rowan meglátja a mindennapokban rejlő szépséget, és arra bátorítja a lányt, hogy ne csak nézze a világot, hanem szerezze vissza az irányítást az élete felett. Ám Rowannak van egy titka, amit elrejt Alice és önmaga elől is.
Alice és Rowan új, tágas és színes világot próbálnak együtt építeni, ám a valóság közbeszól, és falat épít közéjük. Erőteljes, megrázó történet a szerelem hatalmáról a több díjra is jelölt Sarah Ann Juckestől. A Csillagainkban a hiba és a Két lépés távolság rajongóinak.


Véleményem:

Sarah Ann Juckes A ​világ közöttünk című kötete egy újabb remek példa arra, amikor pusztán a gyönyörű borító alapján választok egy könyvet a kívánságlistámra. Persze aztán a fülszöveg is felkeltette az érdeklődésemet, de azért egy kicsit izgultam is. Az olyan ifjúsági regények, melyek egyik vagy mindkét főhőse beteg, eléggé elszaporodtak a közelmúltban, és bár a témák fontosak és az említett regények általában erősre sikeredtek, felmerül a kérdés, hogy lehet-e még igazán újat mutatni ebben a műfajban. Úgy gondolom, Sarah Ann Juckes bebizonyította, hogy igen, ha nem is a témában, de a megközelítés módjában vagy az elbeszélés stílusában mindenképpen találunk újszerű elemeket. 


A regény főhőse a tizenhét éves Alice. Hamar megtudjuk róla, hogy komoly betegségben szenved, ami ágyhoz láncolja, és nagyon lekorlátozza, hogy egy nap mennyi és milyen minőségű cselekvést képes végrehajtani. Ő maga és családja "kanalakban" számolja azt az energiát, ami szükséges ahhoz, hogy egy-egy dolgot véghezvigyen, és nagyon kell takarékoskodnia, hogy kanalai kitartsanak a nap végére. Alice szülei mindent megtesznek azért, hogy lányuk a lehető leggazdagabb életet élje, többek között ők találják ki és szervezik meg neki, hogy egy streaming-alkalmazásnak köszönhetően más személyek szemén keresztül lássa a világot. A vállalkozó ismerősök egy kamera segítségével közvetítenek a lánynak, aki így nem érzi teljes mértékben úgy, hogy kimaradna a való életből. 

Miután tanúja lesz egy szörnyű balesetnek, Alice eléggé magába roskad, és ebből a csüggedtségből egy új stream-elő tudja csak kirángatni. Rowan, a szintén iskolás srác eléggé titokzatos, mellette tehetséges művész, aki mégis kissé cinikusan és kiégetten viszonyul az élethez, olvasóként az elejétől fogva érezzük, hogy súlyos titkokat rejteget. Alice még soha senkivel nem érezte ennyire, hogy önmaga lehet, ugyanakkor nagyon fél, hogy ha Rowan megtudja róla az igazat, nem marad majd mellette. A történet egyik központi kérdése tehát nem is a betegség lesz, hanem az, hogy főhőseink képesek-e megnyílni egymásnak és beavatni egymást saját fájdalmukba, hogy aztán együtt továbbléphessenek. 

Alice karaktere már az első oldalaktól kezdve szimpatikus volt a számomra. Annak ellenére, hogy borzasztó nehéz lehet neki együtt élnie a betegségével, igyekszik derűsen látni a világot, és hálásnak lenni azért, amire még képes. Szüleit is igyekszik a lehető leginkább tehermentesíteni, sokszor nem mutatja a fájdalmát, csak hogy nekik ne okozzon még több bánatot. Borzasztó nagy akarat és méltóság van benne, ugyanakkor természetesen bepillanthatunk néha a sebezhetőbb oldalába is, ettől válik igazán hitelessé a figurája. Nagyon szerettem a szüleit és Cecelia nevű barátnőjét is, akik minden tőlük telhetőt megtettek, hogy segítsenek neki. Rowan egy kicsit távolibb volt a számomra, bár amikor az ő életéről is megtudhattunk több részletet, már értettem, miért olyan zárkózott és furcsa. Mindennel együtt jó és szerethető párost alkottak, és én végig nagyon drukkoltam nekik azért, hogy sikerüljön megbékélniük a sorsukkal és segíteniük egymáson. 



Nagyon érdekesen mutatta be az írónő Alice betegségét. Nincs konkrét diagnózis, csak annyit tudunk, hogy valamilyen súlyos, krónikus betegségről van szó. A szerző az utószóban külön fel is hívja arra a figyelmet, hány embertársunk küzd hasonló betegséggel, van, hogy lehet tudni a pontos okokat és van, hogy nem, mindenesetre néha sokkal komolyabb küzdelmek és fájdalmak állnak egy-egy mosoly vagy "jól vagyok" mögött, mint azt gondolnánk. Újszerű téma vagy megközelítés volt a Stream Cast nevű oldal beemelése, én korábban még nem nagyon hallottam ilyesmiről. Mindenesetre, mint lehetőség érdekesen hangzik, hogy olyan személyekkel oszthatjuk meg az élményeinket, akik valamilyen okból kifolyólag nem képesek arra, hogy ezeket saját maguk éljék meg. 

Összességében A világ közöttünk egy jól sikerült és érzékeny regény, amiben megfelelő mértékben keverednek a komoly témák, a fájdalom, a humor és a szeretet. Olvasmányos és lazán szerkesztett, így hamar el lehet olvasni, ugyanakkor a téma végett érdemes arra, hogy kicsit ízlelgessük és jobban elmélyedjünk a két tinédzser lelkében, különösen, miután egyre jobban megnyílnak egymásnak és nekünk, olvasóknak. Az pedig csak extra (de nem is akármilyen!), hogy a kiadó egészen gyönyörűséges borítóval hozta el nekünk ezt a történetet. 

Értékelésem: 5/4
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szeretne egy érzékeny ifjúsági történetet olvasni, aminek a betegség mellett ugyanannyira áll a középpontjában az élni akarás.

Nyereményjáték:

Mostani nyereményjátékunkban olyan ifjúsági regények nyomába eredünk, melyekben szintén központi téma valamilyen betegség. Minden állomáson találtok egy-egy idézetet, a ti feladatotok pedig, hogy a könyv címét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

“Az örökkévalóságot adtad nekem a megszámozott napokban, és én hálás vagyok érte.”


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
06.19. Könyv és más

Megjegyzések