Egy ​régimódi lány (értékelés és nyereményjáték)

 

Louisa May Alcott, a nagy sikerű Kisasszonyok szerzője, ebben a könyvében a 19. századi Amerika értékeit egyedülálló női szemszögből ragadja meg, amit egyszerre jellemez a szárnyaló romantika és a földön járó derű. A Manó Könyvek nemrég újabb kiadásban jelentette meg az Egy régimódi lány című kötetét az írónőnek. Tartsatok bloggereinkkel,és ha mellétek áll a szerencse meg is nyerhetitek a könyv egy példányát. 



Kiadó: Manó Könyvek, 2022
Oldalszám: 320
ISBN: 9789635841417
Eredeti cím: An Old-Fashioned Girl
Fordította: Lukács Laura


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Volt egyszer egy Amerika, benne egy gazdag család, s a családnak egy szép, szegény vendége. A lányban annyi az erő, a természetesség, a báj, hogy a könyv minden szereplőjének életét attól kezdve ez az erő, természetesség és báj irányítja. Akkor is, amikor életsorsok veszedelmeiből és szerelmek vidám szövevényeiből kell végül mindennek jóra fordulnia. Még mi, olvasók is e lánynak köszönhetjük, hogy megismerhetjük ezt az egyszervolt Amerikát.

Polly csinos, életvidám teremtés, aki a kor nőeszményével szemben a tevékeny, saját sorsát alakító, másokon mindig segíteni kész új nőtípust testesíti meg. Egyik pillanatról a másikra robban be az előkelő és felszínes új angliai társasági életbe, és a maga állhatatos, mégis derűs és bájos lényével számos barátot szerez. A tisztes szegénység, a munka és a szeretet megingathatatlan erények számára, amelyeket még a legelvetemültebb ficsúrban vagy rongyrázó kisasszonyban is megtalál. A már-már idilli környezetbe egy másik, kíméletlenebb világ hírnökei érkeznek - és a váratlanul betoppanó szerelem -, így a gazdag baráti család anyagi összeomlása után Pollynak immár azért is küzdenie kell, hogy a viharban összegabalyodott szerelmi szálak újra egybefonódjanak.

Louisa May Alcott, a nagy sikerű Kisasszonyok szerzője, ebben a könyvében a 19. századi Amerika értékeit egyedülálló női szemszögből ragadja meg, amit egyszerre jellemez a szárnyaló romantika és a földön járó derű. Alcott is egy igazi fiús vadóc volt. "Egy fiú se lehetett a barátom, amíg le nem győztem őt valamilyen versenyben. És olyan lányokkal nem barátkoztam, akik nem tudtak fára mászni, vagy átugrani a kerítésen" - írta Louisa saját magáról.
A szerző különleges egyénisége és karaktere írásain is átsugárzik.

A Manó Könyvek gondozásában végre most a teljes, eredeti szöveg bravúros fordítása jelenik meg. Ajánljuk mindenkinek, aki kedveli L. M. Montgomery és Jane Austen írásait. És az ő lányaiknak, anyukáiknak.


Véleményem:

Nagyon szeretem Louisa May Alcott Kisasszonyok-sorozatát, a Manó Könyveknek köszönhetően sikerült is beszereznem mind a négy csodaszép, új kiadást megélt kötetet. Az Egy régimódi lányhoz korábban még nem volt szerencsém, de mindenképpen szerettem volna mást is elolvasni az írónőtől, ráadásul ennek a könyvnek is gyönyörű az új kiadása, biztos voltam benne, hogy nem hiányozhat a polcomról. Kicsit tartottam tőle, hogy akkora élményt nem fog nyújtani, mint a Kisasszonyok, de nagyon kellemesen csalódtam. Polly Milton személyében új kedvenc hősnőt avathattam, maga a történet pedig végig magával ragadott, szórakoztatott és elrepített az 1800-as évek Új-Angliájába. 


A cselekmény egyből az események közepébe csap. Megismerjük Pollyt, a szerény, vidéki lányt, aki látogatóba érkezik Fanny nevű barátnőjéhez és annak családjához. A Shaw család jómódúnak mondható, gyermekeik aktívan részt vesznek a társasági életben, és hamar kiderül, hogy Polly értékrendje és személyisége kicsit elüt ettől a közegtől. A tizennégy éves lány számára még természetes, hogy inkább gyermekként gondol magára, mint nőként, nem foglalkozik a legújabb divattal és cicomákkal, fontos számára a szerénység és a jóság, és hogy engedelmes gyermeke legyen szüleinek. Ezzel szemben Fanny és barátnői rengeteget foglalkoznak a külsőségekkel, udvarlókat hajkurásznak és bálokba járnak, és ha nem is komiszságból, de sokszor megmosolyogják Pollyt régimódi értékei és viselkedése miatt. Ez hát az alaphelyzet, amibe Louisa May Alcott a rengeteg kedves, humoros vagy szívmelengető jelenet mellett a rá jellemző fontos kérdéseket és erkölcsi tanulságokat is belecsempészi, sokszor korát jócskán meghaladó módon. 

Polly karaktere rendkívül szerethető, és anélkül képvisel nagyon fontos értékeket, hogy túl erőltetett vagy szájbarágós lenne a mondanivaló. Hamar kiderül, hogy kényelmetlenül érzi magát a felszínesebb beszélgetésekben, a tétlenségben vagy a lányok "felnőttesdis" játékaiban, mégsem hátrál meg, vagy engedi, hogy elnyomják. Éppen ellenkezőleg, szelíd, de határozott stílusával igyekszik a Shaw család összes tagjának segíteni, és kiáll azok mellett az értékek mellett, amiket fontosnak tart. Fanny és fivére, Tom számára például megmutatja, milyen fontos, hogy több időt töltsenek a nagymamájukkal, hiszen az idősebbektől rengeteget tanulhatunk, történeteik pedig szórakoztatóak, ha igazán figyelünk rájuk. Vagy jó példa az is, hogy Fanny akárhányszor próbálja hamiskodásra, füllentésre csábítani, Polly következetesen kiáll amellett, hogy mindig az egyenes út a legjobb választás, és hogy fontos, hogy a gyermekek őszinték legyenek a szüleikkel. Polly hatása, józan, mégis szeretetteljes személyisége szép lassan elkezdi formálni a család tagjainak jellemét is, így végül mindenki számára fájdalmas lesz a búcsú, amikor a lány hazautazik. 


A regény következő nagyobb egysége hat évvel később játszódik, ifjú hőseink már fiatal felnőttek. Polly ezúttal nem látogatóba jön Shaw-ékhoz, hanem maga is a városba költözik, hogy zenetanárként önálló keresetre tegyen szert és ezzel is segítse saját családját. Modern és haladó szellemű elgondolás ez, ami kicsit meg is osztja Polly ismerőseit. Ahogy azonban korábban, most is képes arra, hogy az általa képviselt értékeket finoman átadja másoknak is. Ilyen akár az önállóság és a cselekvőképesség, vagy a szegények megsegítése és támogatása. Amikor a Shaw család élete negatív irányt vesz, Polly rendületlenül mellettük áll, és még a szerelem is beköszönt végre az életébe. 

Hatalmas pozitívumnak tartom, hogy a régiesebb háttér és nyelvezet ellenére a könyv az első pillanattól kezdve nagyon olvasmányos, a szöveg frappáns és élvezetes. Még ha nem is történnek hatalmas akciók benne, mégsem éreztem egyszer sem, hogy unnám, nagyon megszerettem a szereplőket, különösen Pollyt és Tomot. Az persze már más kérdés, hogy vajon a mai tizenéveseket mennyire tudja megszólítani egy ilyen regény, az mindenesetre szerintem bíztató, hogy ilyen könnyed és szórakoztató a stílusa. Nekem mindig öröm, amikor ebbe a korszakba repülhetek kicsit, ráadásul az írónő értékrendje nagyon közel áll hozzám, női alakjai szinte kivétel nélkül olyan figurák, akiktől a mai lányok is sokat tanulhatnak. 

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szerette a Kisasszonyokat vagy a  Jane Austen-regényeket.

Nyereményjáték:

Ebben a játékban Louisa May Alcott életére koncentrálunk. Minden állomáson találtok egy kérdést, és nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni a helyes választ. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

Louisa May Alcott jóvoltából egy addig nem ismert hősnő született meg, aki egy élettel teli, hús-vér lány, nem egy idealizált és kitalált gyerektörténet főszereplője. Melyik ez a karakter? 



a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
06.17.: Csak olvass!
06.18.: Szaffi polca
06.20.: Könyv és más
06.22.: Utószó

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések