A ​hatalom tőre - Iskari-trilógia 2. (értékelés és nyereményjáték)

 

A Maxim Könyvkiadó jelenteti meg Kristen Ciccarelli Iskari trilógiájának második részét A hatalom tőre címmel. Ebben a részben  Dax és Roa történetére kerül sor, akik az új sárkánykirály és királyné Firgaard trónján. A  Blogturné Klub négy bloggere újabb izgalmas utazásra visz benneteket a sárkányok földjére, tartsatok velünk és egy szerencsés játékos megnyerheti a könyvet a kiadó felajánlásában.



Kiadó: Maxim Könyvkiadó, 2022
Oldalszám: 432 oldal
ISBN: 9789634992356
Eredeti cím:  The Caged Queen
Fordította: Komáromy Zsófia


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Egyszer ​régen született két nővér, olyan erős kötelékkel, mely örökre összekovácsolta őket. Olyan mágia volt ez, melyet nagy becsben tartottak – addig a napig, amikor egy borzalmas baleset következtében Essie elveszítette az életét, ám a lelke rabságban maradt ebben a világban. Dax – Firgaard trónjának örököse – volt a felelős a balesetért. Roa megesküdött, hogy örökké gyűlölni fogja érte. Ám nyolc évvel később a fiú megjelent, és az ő segítségéért esedezett. Elhatározta, hogy megfosztja trónjától kegyetlen apját, kinek elnyomó uralmától Roa népe szenvedett. Roa megegyezett vele: biztosítja számára a hadsereget, ha aztán őt teszi meg királynővé. Ugyanis csak így menthette meg az embereit Firgaard szabályaitól. Azonban lehetőséget kap, hogy mindent jól alakítson – lehetőséget, hogy egyedül megszabaduljon az ellenséges királytól, és megmentse szeretett testvérét. Az alkalomkor, amikor a történetek szerint a holtak lelke visszatér, Roa felfedezi, hogy végleg visszahozhatja az életbe Essie-t. És mindehhez csak a királyt kell megölnie.

Véleményem:

Sok olvasóhoz hasonlóan már több, mint három éve tűkön ülve vártam Kristen Ciccarelli Iskari-trilógiájának második részét, ugyanis az első kötet annak idején azonnal röppent a kedvenceim közé (értékelésem ITT). Azért persze izgultam is rendesen, ennyi év kihagyás után nagyon sok mindenre nem emlékeztem már, de bíztam benne, hogy olvasás közben sikerül újra felvenni a fonalat. Nem is kellett aggódnom, mert egyrészt tényleg előjöttek az emlékek, másrészt A hatalom tőre nem ugyanott folytatódik, ahol Az utolsó Namsara befejeződött - pontosabban időben stimmelünk, de ezúttal nem Asha és Torwin áll a középpontban, hanem a lány fivére, Dax, és annak újdonsült bozótföldi felesége, Roa. 




Miután sikerült megdönteni a zsarnok sárkánykirály uralmát, Asha és párja menekülni kényszerül, ugyanis a törvény erejénél fogva a felségárulást halállal büntetik. Mindeközben pedig Daxnak, mint új királynak meg kell birkóznia rengeteg új kihívással, és a Roának tett ígéreteit is be kellene tartania, úgy mint a nép egységesítését, vagy a bozótföldi emberek sorsának javítását. Roa szerelméről, Theo-ról lemondva léptett frigyre az új uralkodóval, de csakis népe érdekében, azt ugyanis soha nem bocsátotta meg neki, hogy miatta ért véget ikertestvére emberi élete. Az egyébként sem túl reményteli helyzetet tovább rontja, hogy Dax látszólag csapnivaló uralkodó. A gyűléseken, megbeszéléseken szinte oda sem figyel, arról híres, hogy minden nőnek csapja a szelet, a Roának tett ígéreteit az új törvényekről pedig egyre csak halogatja. Firgaard népe is bizalmatlan az új királynéval szemben, külső és belső támadásoktól egyaránt tartania kell a fiatal nőnek. Amikor azonban megtudja, hogy létezik egy különleges tőr, amivel nővérét, Essie-t sólyom alakjából visszahozhatja az élők sorába, maga is meginog azzal kapcsolatban, kihez is legyen lojális, és ki a legfontosabb a számára. 

Azt hiszem, érdemes onnan kezdenem, hogy először kicsit csalódott voltam - nem tudtam, hogy más szereplők fognak a történet fókuszába kerülni -, azonban ez az érzés nagyon hamar elmúlt. Dax már az első kötetben is szimpatikus volt, így kíváncsian vártam, hová fog fejlődni a karaktere. Bár mindent megtett azért, hogy elveszítse a rokonszenvemet, azért én végig bíztam abban, hogy még sok meglepetést tartogat a számunkra. Aztán ott van Roa figurája is, akit sikerült hamar megkedvelnem, és nagyon különlegesnek találtam az ikertestvérével való kapcsolatát. Amikor Essie meghalt, a lelke nem tudott továbbhaladni, így egy sólyom testében rekedve maradt a világon. Különleges köteléküknek köszönhetően hallják egymás gondolatait és éreznek mindent, amit a másik, így Roa számára tényleg mindennél fontosabb, hogy segíthessen rajta. A testvéri szeretet nagyon fontos szerepet kap ebben a történetben, és sikerült nagyon szépen alakítani ezt a szálat a regényben. 

Ebben a részben sokkal kevesebb az akció, mint az előzőben (de az a kevesebb cserébe eléggé izgalmasra sikeredett), viszont lényegesen több a politikai intrika, amit én nagyon kedvelek. Olvasás közben végig bizonytalan voltam azzal kapcsolatban, hogy kiben lehet megbízni és kiben nem, ez adott egy folyamatos feszültséget a sztorinak. A főbb szereplők karaktere szerintem nagyszerűen kidolgozott, mindenkin érezhető valamiféle fejlődés, és az is tetszik, hogy senki sem tökéletes: hús-vér emberek, akiknek megvannak a maguk hibái, és akiket ezekkel együtt lehet szeretni. Ahogy az előző részben, itt is van némi szerepe a romantikus szálaknak, viszont én megint végtelenül hálás voltam az írónőnek, hogy ezeket egyáltalán nem tolta túl, pont olyan arányban szerepeltek a cselekményben, ami még jólesett. 

A történet végig nagyon olvasmányos, ez köszönhető egyrészt a feszesebb, rövidebb fejezeteknek, másrészt annak, hogy itt is kapunk néhány, a múltban játszódó, visszatekintő fejezetet, ami segít megérteni az egész képet a történet mitológiájával vagy a szereplők motivációival kapcsolatban. Akik szeretik az izgalmas fordulatokat, azoknak sem kell csalódniuk, az írónőnek sikerült pár igen csak szívfacsaró csavart vinnie a sztoriba. Összességében tehát én nagyon elégedett vagyok, azonos színvonalon, mégis egy teljesen más történetet kaptam, így megvolt az újdonság varázsa is. Remélem, hogy a sorozat lezáró részében majd szépen összeérnek eddigi hőseink történetszálai, hogy egy grandiózus fináléban egyesüljenek. 

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Magát a sorozatot mindenkinek, aki a műfajon belül egy eredeti, látványos, igényesen megírt és fondorlatokban gazdag történetet szeretne olvasni.

Nyereményjáték:

Kedvelitek a sárkányokat? A játékunkban nagysikerű sárkányos könyvek borítóit kell felismernetek egy-egy részlet alapján. Minden állomáson írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő sorába a felismert könyvcímet. Sok sikert a játékhoz!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
06.10 Könyv és Más

Megjegyzések