A ​hivatalos Downton Abbey szakácskönyv (értékelés éy nyereményjáték)

 


A Downton Abbey és az angol konyha rajongóinak örömére a 21. Század Kiadó elhozta nekünk a hivatalos szakácskönyvet, mely Annie Gray ételtörténész kutatómunkájának gyümölcse. Fedezzétek fel velünk ezt a gyönyörű szakácskönyvet! Tartsatok bloggereinkkel, játsszatok velünk és nyerjétek meg a könyv egy példányát a kiadó felajánlásából.



Kiadó: 21. Század Kiadó, 2022
Oldalszám: 272
ISBN: 9789635681310
Eredeti cím: The Official Downton Abbey Cookbook
Fordította: Hajós Szandra


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

A ​hivatalos Downton Abbey szakácskönyvben több mint száz recept található a Crawley-háztartás étkezéseinek legjavából – az emeleti díszvacsorák fogásaitól a földszinti pástétomokig és pitékig.
Mrs. Patmore ételei a korszak eredeti receptjeinek alapján készültek, ezeket láthattuk a sorozatban, a huszadik század elejének tipikus fogásai közé tartoztak – egyenesen a Downton Abbey konyhájából.
A gyönyörűen tálalt ételek mellé ráadásul Annie Gray ételtörténész ellenállhatatlanul izgalmas betekintést ad annak megértéséhez, hogy miért éppen ezek a fogások voltak a legnépszerűbbek 1912 és 1926 között.
A könyv lapjain több mint száz színes fotó szerepel, egy részük a forgatáson, az eredeti díszletek között készült, ugyanazokkal a poharakkal és porcelánokkal, amelyekért már a sorozatban is rajongtunk.
A szereplőket sem kell nélkülöznünk, idézeteket olvashatunk tőlük, és olyan bennfentes háttér-információkat is kapunk, mint például azoknak a jeleneteknek a leírását, amelyekben az ételek kiemelten fontos szerephez jutnak.
A könyv a recepteket napszakok és alkalmak szerint csoportosítja: reggeli, ebéd, vacsora; délutáni tea, kerti parti; piknik, vadászat, ló- és agárverseny; desszertek és szendvicsek.
Az ünnepi menüben kaviáros pirítós, csirkés vol-au-vent, uborkaleves vagy pisztráng portói mártásban, a szolgálók asztalán tésztába sütött kolbász, marhapörkölt nokedlivel, torták vagy mézeskalács.
Ezentúl semmi nem akadályozhat meg abban, hogy hamisíthatatlan Downton Abbey-estélyt rendezhessünk!

Véleményem:

Alapvetően mindig is szerettem a kosztümös filmeket, sorozatokat, jó érzés néha időben és térben is eltávolodni, kiszakadni a mindennapi valóságból. A Downton Abbey című sorozatot több, mint 10 éve mutatták be, összesen hat évad készült belőle, én mégis csak nemrég jutottam oda, hogy belekezdjek. Ugyan még csak az első évadnál tartok, az hamar világossá vált számomra, hogy a sorozatbeli birtokon igen fontos szerepet töltenek be az étkezések, és rengeteg fontos társasági esemény, párbeszéd vagy dráma kapcsolódik az étkezőasztalhoz. Így, bár még csak kezdő rajongó vagyok, mindenképpen szerettem volna megismerni az Annie Gray ételtörténész által összeállított, impozáns és csodaszép kötetet. Igen jól döntöttem, hogy próbát tettem vele, ugyanis talán ez az egyik legtartalmasabb és érdekesebb szakácskönyv, amit valaha kézbe vettem, és nem feltétlenül amiatt, hogy szorosan kapcsolódik a sorozathoz (bár sokak számára ez is biztos szempont), hanem azért, mert nagyon alaposan mutatja be egy egész korszak és társadalmi réteg életmódját, mindennapjait és étkezési szokásait. 


Downton Abbey cselekménye 1912-ben indul és 1926-ig tart, ez az időszak az úgynevezett Edvárd-korra esik. A bő egy évtizedben számos fontos történelmi esemény zajlott le, kezdve az első világháború kitörésével, a nők egyenjogúsági harcain át a németországi náci párt felemelkedésééig. A sorozat középpontjában egy arisztokrata birtok és az azt benépesítő Crawley család, illetve a velük együtt élő és őket kiszolgáló személyzet áll. Az ilyen birtokokon teljesen természetes volt, hogy az étkezések különleges szerepet töltenek be a ház népének életében, különleges fogásokat, vacsorákat szolgáltak fel, sokszor olyan alapanyagokból, amik akkor még csak a tehetősebbek számára voltak elérhetőek. A sorozat későbbi részeiben aztán tanúi lehetünk annak, ahogy a gazdasági nehézségek hőseink életére- és ételeire - is hatással lesznek, az azonban nem változik, hogy Downton Abbey-ben mindig akad egy-két különleges fogás. Annie Gray arra vállalkozott, hogy ezt a sokszínűséget és változatosságot mutassa meg a könyv lapjain, nem csupán a receptek puszta leírása által, hanem azzal is, hogy hiteles képet ad számunkra a kor étkezési szokásairól, az egyes étkezések szerepéről, vagy a különféle alapanyagokról. 

A rövid, de tartalmas bevezető után a szerző kicsit jobban megismerteti velünk a korabeli hozzávalókat, amik a receptekben is szerepelnek. Ezután két nagyobb tartalmi egységre osztja a kötetet, "Emeletre" és "Alagsorra", mely egységekben a Crawley család, illetve a személyzet asztalait és az azon feltálalt finomságokat tanulmányozhatjuk. Az emeleten belül aztán külön fejezetekben olvashatunk recepteket reggelikről, ebédekről és vacsorákról, ünnepi fogásokról, vagy akár a piknikekhez, teákhoz, sportversenyekhez kapcsolódó fogásokról. Akadnak itt előételek, falatkák, levesek és desszertek, melyeken keresztül átfogó képet kaphatunk a korabeli angol konyha jellemzőiről. Az alagsori receptek között főleg estebédekről olvashatunk, de izgalmas módon bepillanthatunk a birtok éléskamrájába is. 


A több, mint száz recept eléggé változatos, sokszínű fogásokat mutat be, melyek közül jó néhány alkalmas arra, hogy lenyűgözzük vele vendégeinket. Az tény, hogy a hozzávalókat tekintve nem mondanám éppen a legkönnyebben beszerezhető vagy legolcsóbb kategóriának, főleg, hogy nálunk nem annyira bevett dolog rendszeresen halat vagy éppen bárányt fogyasztani. Ettől függetlenül nagyon tetszett, főleg az, ahogy az egyes receptek bemutatásra kerülnek. A szerző mindig ír egy kis bevezetőt az adott ételről, olvashatunk kapcsolódó idézeteket a sorozatból, és természetesen nem hiányoznak a gyönyörűséges ételfotók sem, vagy az epizódokból kivágott képek. Mindezt egy nagyon igényes kivitelezésű, jó minőségű, vastag lapokra nyomtatott könyvben olvashatjuk, ami akár önvédelemre is használható, de ennél is jobb, ha a polcunkra tesszük, ahol gyönyörűen mutat. 

Nem múlhat el úgy egy szakácskönyv bemutatása, hogy ne próbálnék ki valamit a receptek közül. Kicsit mókásra sikeredett ez a tervem, mondhatni az utolsó pillanatra hagytam a dolgot, és lázasan kerestem, mi a legeslegegyszerűbb recept, ami a kötetben olvasható. Így esett a választásom a hideg töltött paradicsomra, bár kicsit szkeptikus voltam, mennyire fog ízleni a családnak a majonézzel, ananásszal és pirított mogyoróval töltött vacsora. Annak rendje és módja szerint be is szereztem a hozzávalókat, és gyakorlatilag tényleg pillanatok alatt sikerült elkészíteni ezt a könnyű, de laktató vacsorát. És ami még ennél is jobb, mindannyiunk meglepetésére nagyon finom volt az összhatás (a mogyoró valami elképesztő módon megbolondítja az ízét), úgyhogy biztos, hogy nem utoljára készítettünk ilyet, és a jövőben többféle töltelék-variációval ki fogjuk próbálni. 


Összességében nagyon elégedett vagyok, szerintem ez egy kivételesen igényes és tartalmas könyv, tipikusan az a darab, amit szívesen adnék ajándékba olyasvalakinek, aki komolyan érdeklődik a gasztronómia iránt vagy kedveli a sorozatot. A receptek mellett sokat tanulhatunk belőle, olvashatunk rengeteg érdekességet az adott korszakról vagy a sorozatról. Ezután csak még nagyobb kedvet érzek, hogy folytassam az első évadot, illetve arra is, hogy a későbbiekben még jobban elmélyedjek az aszpikos-pisztrángos-tortácskás csodákban. :)

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, akit érdekel a gasztronómia, különösen a brit konyha, illetve minden Downton Abbey-rajongónak.

Nyereményjáték:

Összekevertük a sorozat szereplőinek nevének betűit, lássuk, ki tudjátok-e bogozni. A helyes megfejtést írjátok be a Rafflecopter doboz megfelelő rubrikájába!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
erhacls sacnro
a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
06.28. Könyv és más

Megjegyzések