Heartstopper ​– Fülig beléd zúgtam 2. (értékelés és nyereményjáték)

 

A nagysikerű Heartstopper - Fülig beléd zúgtam című képregény folytatása szinte azonnal követte a nemrég kiadott első részt, hiszen a magyar közönség azonnal a szívébe fogadta Nick-et and Charlie-t. Bloggereink alig várták, hogy ismét elmerülhessenek Alice Oseman bájos, romantikus képregényében, hát tartsatok velük legújabb blogturnénkon! 
Ne felejtsetek el játszani se, ugyanis a turné végén megnyerhetitek a Könyvmolyképző kiadó által felajánlott nyereménypéldányt is!



Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó, 2022
Oldalszám: 320 oldal
ISBN: 9789635972968
Eredeti cím: Heartstopper 2. 
Fordította: Riesenberger Mónika 
Illusztrálta: Alice Oseman


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

"Teljességgel elragadó. Aranyos, romantikus, kedves. A történet csodás tempóban halad. Imádom ezt a könyvet." - RAINBOW ROWELL, A Carry On szezrője

Nick és Charlie legjobb barátok. Charlie-ról lehet tudni, hogy meleg, de Nicket eddig mindig lányok érdekelték.

Csakhogy a szerelem útjai kifürkészhetetlenek… Nick világa kitágul, egyre többet tud meg a barátairól, a családjáról és… saját magáról is.

Nick: Azért átjössz holnap??
Mert lenne egy ötletem
Mit szólnál egy igazi randihoz?

Charlie: Omg… hát pERSZE
mit csináljunk?

Nick: Lehet meglepetés??

Charlie: Omg oké! Nagyon izgulok alkjdfldsg


Véleményem:

Az idei év egyik nagy kedvence volt számomra Alice Oseman Fülig beléd zúgtam című kötete (értékelésem ITT). Rég találtam valamit ennyire kedvesnek, szerethetőnek és őszintének, mint két főhősünk, Charlie és Nick történetét. Szerencsére nem is kellett sokáig várnom a folytatásra, bár most, a második rész befejezése után ugyanúgy azt érzem, hogy te jó ég, ebből ennyi nem volt elég! (főleg, hogy most már utolértem a filmsorozat cselekményét is, ami az első két kötet alapján készült, így tényleg nem tudom, hogyan folytatódnak majd hőseink kalandjai). Ha volt is pillanatnyi kétségem, hogy a kezdeti lelkesedés után nem tart majd ki a rajongásom, hamar elillant: ez a kötet is pont annyira aranyos, mint az elődje, és ugyanúgy tele van fontos üzenetekkel önmagunk és mások elfogadásával kapcsolatban.


Az előző kötetben megismerhettük Charlie-t, aki egy ideje már felvállaltan a fiúkhoz vonzódik. Bár korábban sokat bántották, mégis megőrizte nyitottságát és kedvességét, és minden óvatossága ellenére beleszeret új tanulótársába, Nick-be. Az előző kötet végére már egyértelművé vált az olvasók számára, hogy Nick sem közömbös Charlie iránt, de azt akkor még nem tudhattuk, pontosan hogyan fog megküzdeni összezavarodott érzéseivel és vonzalmával a fiú iránt. A második kötetben a legnagyobb szerepet ez a vívódás kapja, viszont az borzasztóan tetszett, hogy sem különösebben szenvedős, sem erőltetett nem volt ez az időszak. Persze, Nick számára most minden új és kicsit furcsa, szüksége van egy kis időre, hogy helyretegye magában a dolgokat és megbarátkozzon új identitásával. Ugyanakkor egy percig sem taszítja el magától Charlie-t, és végig érezteti vele, mennyire fontos a számára. Ugyanúgy sokat lógnak együtt, és ha kell, kiáll barátja mellett még a saját sporttársaival szemben is. 

A kötetben megjelennek a különböző előítéletek, tulajdonképpen több oldalról is. Egyrészt ott van Nick néhány agyatlan haverja, akik előszeretettel cukkolják amiatt, hogy Charlie-val lóg. Persze számukra mindez "csak" tréfa és ugratás, de a történet remekül rámutat arra, hogy vannak bizonyos dolgok, amikkel nem lehet viccelni, és szerencsére ezt képviseli Nick is. A másik oldalról ott vannak Charlie barátai, különösen Tao, aki a fiú mellett volt akkor is, amikor bántalmazták a suliban és rettegésben telt minden napja. Természetes, hogy félti őt, főleg, mivel heterónak gondolja Nick-et, ugyanakkor néha picit túlzásba viszi a védelmezést és nem nagyon akar esélyt adni arra, hogy jobban megismerje Charlie választottját. Mivel ez alapvetően egy vidám és pozitív történet, azért szép lassan rendeződnek a dolgok, mégis kapunk pár olyan pillanatot, amikor komolyabban elgondolkodhatunk az ilyen helyzetek nehézségéről és a fiúk bátorságáról. 


A képregényes formának köszönhetően megint nagyon gördülékenyen ment az olvasás, ha nem akartam volna minél tovább időzni a kedves pillanatokkal, akkor igen hamar a végére érhettem volna. Nekem továbbra is nagyon tetszenek a szerző rajzai, kifejezőek, tele vannak hangulatokkal, illatokkal, hangokkal, a karakterek pedig a nem túl részletes kidolgozottság mellett is erőteljesek, mindenkinek van valamilyen jellegzetes stílusa. Nagyon szerettem két főhősünkkel időzni, annyira tetszik, hogy ilyen őszinték és kedvesek egymással, és továbbra sem a tipikus szenvedős romantikát kapjuk a sorozattól, hanem igazi érzelmeket, abban a tisztaságukban és ártatlanságukban, ahogy csak egy tinédzser képes megélni őket. 

Nagyon remélem, hogy a kiadó a sorozat többi részét is hamar elhozza majd nekünk, mert tényleg úgy gondolom, hogy ez a történet érdemes arra, hogy sok fiatalhoz eljusson. Ebben a sokszor előítéletes és kirekesztő világban annyira jó ilyen tiszta érzésekről és valódi bátorságról olvasni, nem mellesleg arról is, ahogyan a fiatalok kiállnak a számukra fontos értékek mellett és fellépnek az agresszió és bántalmazás ellen. Charlie és Nick örökre belopta magát a szívembe, de most már egyre kíváncsibb vagyok a mellékszereplők szálának alakulására is. 

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki egy igazán elbűvölő, szerethető és elgondolkodtató LMBTQ-képregényt szeretne olvasni. A történet szorosan összefügg, így mindenképpen érdemes az első résszel kezdeni a sorozatot.

Nyereményjáték:

Az első rész kapcsán LMBTQ kötetek idézeteit kutattuk, ezúttal viszont fel kell ismernetek, hogy mely LMBTQ filmekből származó képek szerepelnek az egyes állomásokon! Jó keresgélést!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:



a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

Megjegyzések