Sose ​add fel! - Életem kalandja (értékelés és nyereményjáték)

 


Bear Grylls, a világhírű túlélőművész előző könyvének a sikerén felbuzdulva, folytatást készített a Tűzön-vizen át!-nak. A Sose add fel! tulajdonképpen egy önéletrajz, melyben Bear az átélt kalandjait részletezi, és melyet a Jaffa kiadó hozott el számunkra magyar nyelven. Tartsatok velünk, ha kíváncsiak vagytok, mit gondolunk a könyvről!



Kiadó: Jaffa Kiadó, 2018
Oldalszám: 334 oldal
ISBN: 9789634755630
Eredeti cím: 
Fordította: Kántor Tamás


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Sose ​add fel! című könyvében Bear Grylls, a világjáró kalandor, főcserkész és televíziós személyiség a képernyőre lépése óta eltelt évekről, rendkívüli életének és karrierjének alakulásáról számol be. Inspiráló önéletrajzában hősünk magával viszi olvasóit néhány igazán rendkívüli kalandra, és megosztja legnehezebb expedícióinak személyes történeteit, feltárva a leghajmeresztőbb túlélési küzdelmei mögött meghúzódó, felemelő valóságot.
A Tűzön-vízen át! című listavezető bestseller várva várt folytatásában Bear elkalauzol minket a Túlélés törvényei című sorozat kulisszái mögé, és egyedülálló, kendőzetlen betekintést nyújt abba, hogy milyen is belülről egy-egy Sztárok a vadonban epizód, ahol olyan hírességek fordultak meg, mint Barack Obama, Roger Federer vagy Julia Roberts, csak hogy néhányat említsünk a vendégszereplő világsztárok közül.
Útközben Bear beavat minket legszemélyesebb kihívásaiba, felfedi a kalandok igazi értékeit, és megmutatja a bátorság, a kedvesség és a feladást nem ismerő szellemiség elsöprő erejét.

BEAR GRYLLS három évig szolgált a Különleges Légi Alakulat 21. ezredében, mielőtt Afrikában egy szabadeséses ejtőernyős balesetben eltörte a gerincét. Felépülését követően az egyik legfiatalabb hegymászó lett, aki valaha felért a Mount Everest csúcsára.
Első tévés sikere a Discovery Channel A túlélés törvényei című sorozata volt, amely minden idők egyik legnézettebb műsora lett, a becslések szerint 1,2 milliárd nézővel. Azóta több extrém kalandműsort készített, mint bárki más a világon, köztük a Sztárok a vadonbant és a Netflix Emmy-díjra jelölt interaktív show-ját, Segíts Bear Gryllsnek címmel.
Tűzön-vízen át! című első önéletrajza tizenöt héten át vezette a Sunday Times bestseller listáját. Több mint kilencven könyvet írt, amelyekből világszerte több mint tizenkilencmillió példány talált gazdára. A Királyi Tengerészgyalogság tiszteletbeli ezredeseként Bear az Egyesült Királyság cserkészetének valaha volt legfiatalabb főcserkésze, és a mintegy ötvenmillió tagból álló globális családot képviselve egyben a Cserkészmozgalom Világszervezetének első nagykövete is.
Feleségével, Sharával három fiuk van, Jesse, Marmaduke és Huckleberry.

Véleményem:

A túlélés törvényei című tévéműsor az évek során kapott hideget, meleget egyaránt. Sokan kritizálták, hogy állítólag tele van megrendezett jelenetekkel, mások azt tették szóvá, hogy a túlélési tanácsok egy része nem megfelelő benne. Akárhogy is legyen az igazság, egy dolog tény: amikor a magyar tévében is elkezdték sugározni a műsort, úgy ültem előtte, mintha nem lenne holnap, imádtam Bear Grylls-t és az őrült, kalandos szituációkat, amikbe keveredett. Még sok évvel ezelőtt olvastam A vadon törvényei című kötetét, ami inkább amolyan szakkönyv, most pedig kíváncsian vettem kézbe a Sose add fel! című kiadványt, amiben a híres kalandor főként sztorikat oszt meg velünk, mind a forgatott műsorokról, mint az életével kapcsolatban. 


Rögtön a könyv elején világossá vált számomra, hogy ez afféle folytatás, előzménye a Tűzön ​vízen át! önéletrajzi kötet, amit nem olvastam. Szerencsére azonban az is hamar kiderült, hogy ez semmiféle hátránnyal nem jár, a két kiadvány nem függ össze szorosan egymással. Ha valaki ismeri Bear munkásságát és a sorozatait, akkor abszolút élvezhető lesz a könyv, de szerintem még akkor is, ha nem rendelkezik az olvasó előzetes ismeretekkel. A sok rövid fejezetben ugyan legtöbbször a sorozatok (A túlélés törvényei, illetve a Sztárok a vadonban) egy-egy színhelyére kalauzol minket a szerző, viszont megfelelően leírja az előzményeket és a körülményeket ahhoz, hogy az is értse és értékelje, aki esetleg nem látta az epizódokat. 

A fejezetek tényleg elég rövidek, általában 2-4 oldalasak, és a legtöbb valamilyen átélt kaland köré épül. Bear mesél nekünk a legzordabb helyekről, ahol járt, a leggusztustalanabb dolgokról, amiket elfogyasztott, vagy azokról a pillanatokról, amikor a legnagyobb veszélyben volt. Mivel nem csupán a forgatás részleteit meséli el, hanem azt is, ami a színfalak mögött történik, egy csomó plusz információt kaptam ettől a könyvtől. Nagyon jó érzés volt újra feleleveníteni ezeket a kalandokat, és kicsit jobban megismerni az embert, akit a képernyőn láthattam. Akárki akármit gondol, nekem a leírtakból úgy tűnt, hogy ezek a kalandok valóban kockázatosak voltak (mert oké, hogy ott van egy 8-10 fős stáb, de így is akadtak olyan helyzetek, amikre nem számítottak, például, amikor valamelyik stábtag kórházba került a sivatagi hőségtől vagy egy kígyómarástól), mégsem éreztem úgy, hogy a készítőket csupán az adrenalin hajtotta. Egy olyan csapat képe bontakozik ki, akik kivétel nélkül tisztelik a természetet, és nekünk, olvasóknak vagy nézőknek is igyekeznek kicsit átadni valamit abból, mennyire izgalmas és lenyűgöző hely a világ. 

A fejezeteket olvasva számtalan extrém helyre eljuthatunk, a forró Szaharától a jeges Szibériáig, Bear sztorijai pedig annyira érzékletesek, hogy szinte én is ott éreztem magam a különböző helyszíneken. Nagyon tetszett, ahogy a stáb többi tagjáról mesélt és nyilatkozott, látszik, hogy igazi csapatjátékos, aki abszolút nem úgy tekint magára, mint egy túlélősztárra, aki híressé vált, hanem olyasvalakiként, aki nem élte volna túl ezeket a kalandokat, ha nem lettek volna vele a társai. Sokszor megemlít pár apróságot a magánéletével vagy a családjával kapcsolatban is, ezektől is csak emberibbé vált az egész kötet, illetve olvashatunk néhány kivonatot az általa tartott előadásokból is. A felépítésnek köszönhetően jól lehetett vele haladni, akár arra is alkalmas a kötet, hogy minden nap pár kalandot, sztorit olvassunk el, ezek csak lazán kapcsolódnak egymáshoz. Az egyetlen fájdalmam a fordítás volt, sajnos sok hiba van a szövegben, ezeket érdemes lett volna alaposabban átnézni kiadás előtt. 

Összességében nagyon élveztem ezt a kalandot, jó volt újra visszacsöppenni A túlélés törvényei pillanatai közé, és többet megtudni a kulisszatitkokról (ahhoz is kedvet kaptam, hogy újra megnézzem a sorozat részeit :)). Jó szívvel ajánlom egyrészt a rajongóknak, másrészt mindenkinek, akit érdekelnek az extrém kalandok, különféle túlélési technikák, vagy a természet néha vad, néha lenyűgöző, ezerféle arca. 

Értékelésem: 5/4
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szerette A túlélés törvényeit, vagy szívesen olvas különleges kalandokról.

Nyereményjáték:

A turnéhoz tartozó nyereményjátékban ezúttal az a feladatotok, hogy megválaszoljátok az állomásokon feltett kérdéseket, melyek Bear Grylls életével kapcsolatosak.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
Mennyi idős volt Grylls, mikor felért a Mount Everest csúcsára?
a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
06.26. Könyv és más
06.28. Readinspo

Megjegyzések