Egy botrány természetrajza (értékelés és nyereményjáték)

 

Sarah Vaughan elgondolkodtató regénye a #metoo margójára… Az izgalmas Netflix sorozat, az Egy botrány anatómiája alapjául szolgáló könyv turnéját követhetitek ezúttal végig, ha bloggereinkkel tartotok, s melynek végén ezúttal is egy példányt várhat rátok a kötetből, ha velünk játszotok!




Kiadó: General Press, 2018
Oldalszám: 344 oldal
ISBN: 9789634521471
Eredeti cím: Anatomy of a Scandal
Fordította: Szabó István


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Sophie ​férjét, a szerető családapát, a karizmatikus és sikeres közszereplőt szörnyű bűncselekménnyel gyanúsítják. Az asszony kétségbeesetten próbálja megvédeni a családját, szilárd meggyőződése ugyanis, hogy James ártatlan. Sophie egykor feladta az egyéni karrierterveit a közös céljaikért, és pontosan tudja, mennyire sérülékeny a sokak által irigyelt boldogságuk. Annak idején Oxfordban, a kapcsolatuk elején is egyik pillanatról a másikra következett be a tragédia… A vád képviselője, Kate tapasztalt ügyész, akinek egyetlen célja, hogy kiderítse az igazságot. Biztos az államtitkár bűnösségében, és mindent megtesz azért, hogy elítéljék a férfit. A bizonyítás azonban nem egyszerű, hiszen két volt szerető legintimebb pillanatának a részleteit kell tisztázniuk.
Sarah Vaughan első regénye pergő cselekményű bírósági és megindító családi dráma, amelyben a szereplőknek a legféltettebb titkaikról is vallaniuk kell. A saját múltjukkal való szembenézés során pedig kiderül, kik a történet valódi áldozatai.

Véleményem:

Most kivételesen erős voltam, és amikor a látóterembe került az Egy botrány anatómiája című Netflix-sorozat, nem kezdtem bele, hanem előbb elolvastam a blogturné keretein belül az alapját nyújtó regényt. Sarah Vaughan Egy botrány természetrajza című kötete a fülszöveg alapján egy tárgyalótermi kriminek ígérkezett, és tulajdonképpen az is, ugyanakkor a műfajhoz képest szerintem egész komoly mélységei voltak a lélektani oldalon, illetve az emberi sorsok és drámák bemutatásában. 


James sikeres és sármos államtitkár, férj és kétgyerekes apa. Felesége, Sophie már az egyetem óta ismeri, és bár volt néhány év, amíg elváltak útjaik, mindig is hatással volt rá a férfi és igazi rajongással viszonyult hozzá. A felszínen csillogó és tökéletes házasságot egy nap váratlan bejelentés rázza meg. James hazaérve bevallja feleségének, hogy viszonya volt a titkárnőjével, és az ügy már eljutott a sajtóhoz is. Sophie-nak hirtelen rengeteg érzéssel kell megküzdenie, szégyennel, dühvel és szomorúsággal, ugyanakkor úgy érzi, a kapcsolatuk elég stabil lábakon áll ahhoz, hogy átvészeljék ezt a kis megingást - hiszen Jamesnek régebben is voltak hasonló kalandjai, de az asszony elfogadta ilyennek a természetét, és különben is, amióta házasok, nem kacsintott félre. Később azonban újabb részletek merülnek fel a viszony kapcsán, és az államtitkárt hamarosan nemi erőszakkal vádolják. Az üggyel foglalkozó ügyész, Kate remek a szakmájában, és minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy bebizonyítsa a férfi bűnösségét. 

A történetet több szereplő szemszögén keresztül olvashatjuk. Egyrészt bepillanthatunk a feleség, Sophie lelki világába, abba, hogyan éli meg az eseményeket és meddig képes kiállni férje mellett. Más fejezetekben az ügyésznő, Kate nézőpontját ismerhetjük meg, aki teljes egészében a karrierjének él, és aki számára mindennél fontosabb az igazság. Ebbe az ügybe is teljes erőbedobással veti magát, később persze, ahogy jobban megismerjük őt és a múltját, megértjük, miért is ilyen motivált abban, hogy az államtitkár bűnössége napvilágra kerüljön. Pár fejezet erejéig megismerjük James szemszögét is. Kibontakozik előttünk egy olyan férfi karaktere, aki befolyásos és jómódú családba született, a legjobb magániskolákban tanult, és Oxfordban is egy elit klub, a Hedonisták Társaságának oszlopos tagja volt. Sármjának köszönhetően szinte mindent meg tud úszni, az emberek általában pozitívan vélekednek róla, néha azonban a felszínre kerül arrogáns, nárcisztikus énje is. De vajon elég ez ahhoz, hogy biztosak lehessünk benne, tényleg elkövette az erőszakot? Végül pedig kapunk egy extra szereplőt is, kinek történetszála a múltban bontakozik ki és később összefonódik a jelen eseményeivel, ennél többet viszont nem árulnék el, nehogy lelőjek valamilyen fontos fordulatot. 

A történet viszonylag lassan bontakozik ki, az írónő módszeresen építi fel a karaktereit és alapozza meg azt a drámát, ami fejezetről fejezetre erősödik fel. A lassú építkezés ellenére nem éreztem unalmasnak, legfeljebb néha siettettem magamban, hogy végre derüljön már ki az igazság. A történet középpontjában nagyrészt a nemi erőszak vádja áll, és a tárgyalások és az emberek vélekedései kapcsán egy csomó fontos kérdés felmerül ezzel kapcsolatban, legyen szó előítéletekről vagy áldozathibáztatásról. Egy másik fontos aspektusa a regénynek egy házasság bemutatása, ami legfeljebb a felszínen tökéletes, mégis sokkal összetettebb, mint elsőre gondolnánk. Sophie fejezetein keresztül hitelesen tudta az írónő ábrázolni, miféle dilemmák merülhetnek fel egy kapcsolatban, mik azok a dolgok, amiket meg lehet vagy érdemes bocsátani a másiknak, és milyen, amikor a bizalom végérvényesen megroppan. Nekem talán ez az aspektus tetszett a legjobban, pszichológiai szempontból érdekesnek találtam, és bár sok mindennel nem értettem egyet, amit Sophie csinált, azért tudtam vele azonosulni és igazán megsajnáltam a helyzete miatt. 

A történet dinamikája nagyon jó, tényleg úgy éreztem, hogy egyre jobban pörögnek fel az események, ahogy haladok előre, és a korábban megkezdett történetszálak is szépen összeálltak. Igaz, alapvetően nincs benne semmi eget rengető (bár azért kapunk egy-két komolyabb fordulatot), én mégis érdekes olvasmánynak találtam, ahol tényleg érdekelt, hogyan alakul a szereplők sorsa. Kate személyében egy érdekes és erős női főszereplőt kaptam, aki emellett roppant sebezhető is, nagyon szerettem gondolatban mellette harcolni az igazság oldalán. Most már nincs más hátra, mint hogy én is végignézzem a könyv alapján készült sorozatot, nagyon kíváncsi vagyok, hogy sikerült eltalálni a karaktereket vagy a történet stílusát.

Értékelésem: 5/4
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szereti a tárgyalóteremben játszódó történeteket és az emberi sorsokat bemutató drámákat.

Nyereményjáték:

Ezúttal a játékunk során kicsit elrugaszkodunk a konkrét könyvtől és az adaptációk felé vesszük az irányt. A Netflix ugyanis a könyvmolyok megtestesült (rém?)álmát is jelenti a számos könyves feldolgozásával, éppen úgy, mint az Egy botrány természetrajza esetében. A bloggereink oldalán most egy-egy ilyen adaptációból láthattok egy-egy képet, amely alapján ki kell találnotok, hogy mely könyvről van szó, annak címét pedig be kell írnotok a Rafflecopter doboz megfelelő helyére.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
06.16 Könyv és más

Megjegyzések