A ​mezítlábas grófnő (értékelés és nyereményjáték)

 

A Manó Könyvek gondozásában megjelent Új kedvencek sorozat, Baár Tünde regényével bővül, mely a múlt század Zebegényébe repíti vissza olvasóit. Tartsatok velünk, ismerjétek meg a grófnőt, merüljünk el az általa alkotott mesevilágba és egy szerencsés nyertes a kiadónak köszönhetően ezzel a meseszép kötettel lehet gazdagabb. 



Kiadó: Manó Könyvek, 2022
Oldalszám: 190
ISBN: 9789635841394



A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

A Duna parti kis falu álmos csendjét váratlan látogató veri fel. Egy igazi grófnő költözik a vízparti kastélyba, és ezzel a helybéliek élete is megváltozik. Baár Tünde regénye a múlt század Zebegényébe repít vissza, ahol Károlyi Lászlóné Apponyi Franciska maga köré gyűjtötte a falubeli gyerekeket, és varázslatos világot teremtett, a természet kincseivel, sporttal és sok mesével. A pedagógus szerző regényében egy régi világról mesél, átmentve az értékeket a mai gyerekek számára.


Véleményem:

Ruff Orsolya Volt egy ház című kötetével (értékelésem ITT) egyből megnyert magának a Manó Könyvek Új Kedvencek című sorozata. Ebben a szériában olyan ifjúsági köteteket találunk, melyeket ugyan kortárs szerzők írnak, de egyrészt visszaröpítenek minket a múlt egy adott korszakába, másrészt a klasszikusabb értékeket, mondanivalókat képviselik. Az már csak hab a tortán, hogy megjelenésükben egységes, letisztult és gyönyörűen kivitelezett könyveket kapunk, melyek bármilyen polc ékévé válhatnak. A sorozat legújabb darabja, amit elolvashattam, Baár Tünde A mezítlábas grófnő című regénye, az 1930-as évek Zebegényébe varázsol bennünket, ahol megismerhetjük egy különleges történelmi személyiség, Apponyi Franciska életét és tevékenységét. 

A regény középpontjában a Duna parti falu áll, ahol részben dolgosan, részben pedig vidáman telik az élet. Főhőseink, a testvérpár Jancsi és Piroska sokat segítenek az őket egyedül nevelő édesanyjuknak, de emellett természetesen szeretnek játszani a barátaikkal és álmodozni. A falu életét egy váratlan esemény pezsdíti fel, amikor a finom grófnő ideköltözik. Furcsa szokásairól és hóbortjairól hamar beszélni kezdenek a környékbeliek, mondják, hogy érti az állatok beszédét, ismeri a növényeket, és néha nem átall mezítláb járkálni a Duna parti kavicsokon. A kíváncsi gyerekek hamar összeismerkednek a grófnővel, és egyből a hatása alá kerülnek. Megérinti őket egyszerre bölcs és gyermeki látásmódja, kedvessége és lendülete, amivel fáradhatatlanul dolgozik azon, hogy a falu lakóinak, különösen a gyerekeknek színt, műveltséget és örömöt vigyen az életébe. 


Igazán nem történik semmilyen eget rengető akció ebben a történetben, ténylegesen inkább annak lehetünk tanúi, hogy a grófnő hogyan tesz jót a körülötte lévő fiatalokkal. Megismerteti őket a növényekkel és állatokkal, különféle műveltségi és sporttevékenységeket szervez a számukra, és legfőképpen engedi nekik, hogy önfeledt, boldog gyerekek legyenek. A regényt igaz történet inspirálta, Apponyi Franciska valóban hitt abban, hogy gazdagságát és tudását a szegényebbek vagy nehezebb sorsúak megsegítésére kell fordítania, és, legalábbis a regény alapján nekem úgy tűnik, tényleg örömét lelte abban, hogy ezekkel a gyerkőcökkel töltse az idejét. Piroska és Jancsi egyaránt szerethető kis főhősök, igazi gyerekek, akik kíváncsiak, nyitottak és őszinték, és akiket elvarázsol ennek a különleges asszonynak a személyisége. 

Őszintén szólva engem az első oldalakkal magába szippantott a történet. Hihetetlenül erős a hangulata és a nosztalgia-faktora, szinte ott voltam én is a sorok között a gyerekekkel, szedtem a meggyet, kacsáztam a kövekkel a Dunán, és izgatottan készültem a grófnő által rendezett színdarabra. Nagyon kellemes, nyugodt légkört áraszt a regény, az pedig csak hab volt a tortán, hogy megismerhettem valaki olyannak a történetét, akiről, bár illett volna már hallanom, mégsem hallottam eleget. Pedagógusként engem lenyűgözött a grófnő elhivatottsága és jósága, kicsit bohókás figurája, az, ahogyan együtt lélegzik a természettel és ahogy ezt a szemléletet, a sok szépséget és jóságot igyekszik átadni a falubeli gyerekeknek. Az utószót olvasva ugyan kicsit elszorult a szívem, amikor a szereplők későbbi sorsáról olvashattam, de ez csak hozzáadott a regény szépségéhez, érzékenységéhez. 

Összességében nagyon nagy reményekkel fogok a jövőben is ehhez az új sorozathoz viszonyulni, eddig egyik olvasott regény sem okozott csalódást. Baár Tünde nagyon jól ír, és érezni lehet soraiból, hogy maga is pedagógus, aki számára nagyon fontos, hogy a jövő nemzedékének átadja azokat az értékeket, amikben hisz. A mezítlábas grófnő tökéletes választás bárkinek, aki szereti a klasszikusabb ifjúsági regényeket, de annak is, akit érdekel a neveléstörténet vagy a múltbéli Dunakanyar egy kis szelete. Nagyon remélem, hogy még sok hasonló kötetet olvashatunk a kiadó jóvoltából.

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szereti az igaz történeten alapuló regényeket és az igényes ifjúsági irodalmat.

Nyereményjáték:

Apponyi Franciska az 1930-as években költözött Zebegénybe, ahol maga köré gyűjtötte a falusi gyermekeket és egy varázslatos világot alkotott meg számukra, melynek a “Virágegylet Zebegényben” nevet adta. Mivel a virágok és különböző növények is fontos szerepet játszanak a történetben, így ebben a játékban rájuk koncentrálunk. Minden állomáson találtok egy rövid leírást, nektek pedig nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni, hogy melyik virágra gondolhattunk. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

Az őszirózsafélék családjában a Heliantheae nemzetségcsoport egyik legismertebb faja. Kedvelt haszonnövény, a szántóföldi növények egyike. Olajának kedvező élettani hatásai miatt gyógynövénynek számít. Ez a Magyarországon legfontosabb, a legnagyobb területen termesztett olajnövény.



a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
06.14.: Csak olvass!
06.16.: Könyv és más

Megjegyzések