A Leviatán (értékelés és nyereményjáték)

 


Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de mi a Blogturné Klubnál mindig lelkesen várjuk a 21. század kiadó KULT-könyveinek megjelenését. Ezúttal egy olyan, gyönyörűséges példányt volt szerencsénk elolvasni és értékelni, amit maga Stacey Halls ajánlott az olvasóknak. A téma boszorkányos, borzongatós, ami frissítően hat a meleg, nyári estéken. Tartsatok velünk, ha kíváncsiak vagytok, mit gondolunk róla.






Kiadó: 21. Század Kiadó, 2022
Oldalszám: 320
ISBN: 9789635682089
Eredeti cím: The Leviathan
Fordította: Borbély Judit Bernadett


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Ébren van…

Norfolk, 1643. Angliát polgárháború szabdalja, Thomas Treadwater, a katona kelletlenül veszi tudomásul, hogy a nővére/húga hazahívja, mert azzal vádolja az egyik szolgálójukat, hogy gondatlanul bánt özvegy édesapjukkal. Mire Thomas hazaér, az édesapjuk már magatehetetlen, szélütést kapott, és az új szolga börtönben van, boszorkánysággal vádolják.

Thomas szereti azt hinni magáról, hogy észelvű, modern ember, de a történteket kibogozva nem pusztán babonaságokba botlik, hanem valami ősi, sötét titokba, amely egy korábbi hajótöréssel függ össze.

Ami eddig szunnyadt, most már nem hajlandó tovább pihenni.

Véleményem:

Mostanában már tudatosan figyelem a 21. Század Kiadó KULT Könyvek-sorozatát, igazi gyöngyszemeket találtam az eddig megjelent kötetek között - az pedig csak hab a tortán, hogy a megjelent könyvek méretükben tökéletesen harmonizálnak a könyvespolcon, és kivétel nélkül gyönyörű borítókat szoktak kapni. Rosie Andrews A Leviatán című kötete a külcsín mellett azzal is magára vonta a figyelmemet, hogy egy baljós hangulatú, misztikus, sötét történetet ígért, ami a babonák, legendák és zsigeri félelmek világába kalauzol bennünket. Ilyen párosítást vétek lenne kihagyni, gondoltam, és örülök a döntésemnek, mert ismét egy olyan regényt olvashattam, ami valami újat tudott mutatni az eddig megismert sok-sok történet után. 


A regény két idősíkban játszódik, kisebb részben 1703-ban, nagyobb részt pedig 1643-ban. Utóbbi szálon Angliában éppen zajlik a polgárháború, főhősünk, Thomas Treadwater megszakítja szolgálatait, hogy hazautazhasson vidéki otthonába édesapjához és húgához, Estherhez, miután nyugtalanító híreket kap egy levélben. Esther nem kevesebbet állít, mint hogy az otthonukba szegődött szolgáló, Chrissa sötét erőkkel és boszorkánysággal tartja befolyása alatt Thomas jó szándékú és tisztességes édesapját, egyre többeket magával rántva bűnös praktikáiba. Thomas, aki egyébként némileg kiábrándult, felvilágosult gondolkodású fiatalember, szkeptikusan vág neki az útnak, de amikor hazaér, be kell látnia, hogy talán újra kell gondolnia azokat a dolgokat, amikben hinni vél vagy amiktől igazán fél. Az események hamar felgyorsulnak, a helyi közösség még élénken féli a gonoszt és azokat, akik lepaktálnak vele, így Esther vádjai alapján Chrissát letartóztatják, Thomas apja pedig egyre rosszabb állapotba kerül. Főhősünk igyekszik minden erejével kideríteni az igazságot, mert bár a saját bőrén is kezdi tapasztalni, hogy valami igazán sötét és ősi erő kerítette hatalmába családját, énje egy része még mindig keresi a racionalitást és a józanságot. Csakhogy az igazság egészen más, mint amit akár ő, akár az olvasó el tud képzelni, és míg kibontakozik, hatalmas pusztítást hagy maga után. 

Az első dolog, amit mindenképpen érdemes kiemelni a regény kapcsán, a csodálatosan szép, korhoz illő nyelvezete, amiben biztosan nagy része volt Borbély Judit Bernadett fordítói munkájának is. A történet egyáltalán nem mondható pörgősnek, lassan és hömpölyögve bontakozik ki a regény minden szála, ugyanakkor egyetlen pillanatig sem éreztem vontatottnak vagy unalmasnak. Még a hosszabb leíró részek vagy Thomas belső vívódásai, gondolatai is olyan élvezetesen vannak megfogalmazva, hogy öröm ízlelgetni minden mondatot, a regény egész végig a hatása alatt tartja az olvasót, ha kellő nyitottságot mutat az általa bemutatott világ felé. A 17. századi angliai vidéken egyaránt megjelenik a vallásosság és a babonaság, a szentséges és a profán, a fény és a sötétség, a bibliai és a mitológiai, ezen ellentétpárok folyamatos tánca pedig egy folyamatos, stabil hullámzást ad a történetnek, ahol a végéhez közeledve már szinte szomjazzuk a feloldozást, olyan erőssé válik a feszültség. Az írónő nem nevez mindent a nevén, sok kérdést tekintve engedi, hogy a homályban tapogatózzunk, de éppen ettől lesz annyira zsigeri és hiteles mindaz a kétség és félelem, ami a főszereplőkben is jelen van. 

A cselekmény alakulásáról nem érdemes többet elárulnom, ugyanis jó néhány váratlan fordulatot tartalmaz, ami egyaránt tartja fent az érdeklődést és borzasztja el az olvasót. Igazi horror ez a regény, nem a kiloccsant vér vagy a túlzott erőszak miatt, hanem azért, mert képes megjeleníteni azokat az ősi erőket, amik a kezdetek óta hatással vannak az emberre és amik mindig az árnyékban lapulnak. A karakterek ábrázolásával elégedett voltam, Thomasnak végig nagyon tudtam drukkolni, még akkor is, ha olvasás közben végig azt éreztem, hogy ennek a történetnek nem lehet igazi, boldog befejezése. Nem is ezt vágytam a fiatalember számára, inkább egyfajta lezárást vagy megnyugvást, hogy ne háborogjon tovább a lelke, ami a hatvan évvel később játszódó fejezetekben még szívfájdítóbban csúcsosodott ki. 

Egy szó, mint száz, engem ez a történet teljesen levett a lábamról, nagyon jókor talált meg, amikor volt kellő időm, nyugalmam és energiám arra, hogy teljesen átadjam magam neki. A Leviatán köréd tekeredik, megszorít és lehúz magával a mélybe, hogy úgy érezd, addig nem kaphatsz újra levegőt, amíg az utolsó sort is el nem olvastad. Rosie Andrews határozottan felkerült arra a listára, akiknek a nevére oda fogok figyelni a jövőben, roppant tehetséges és érzékeny írót ismerhettem meg a személyében, aki képes fantasztikus történeteket szőni és az olvasók legmélyebb félelmeire és érzéseire hatni.

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szereti a lassan kibontakozó, sötét és misztikus történeteket.

Nyereményjáték:

Mivel a turnés könyvünk is a kiadó KULT könyvek sorozatának tagja, az állomásokon idézeteket találtok ezekből az olvasmányokból. A feladatotok, hogy kiderítsétek, melyikből származnak.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
"De ki ne hallott volna már arról, hogy az ember akkor nevet a leghangosabban, amikor a legjobban fél?"


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
07.21. Readinspo
07.23. Könyv és más

Megjegyzések