Az ​egér, akit Mikának hívnak (értékelés és nyereményjáték)

 


A Kolibri Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Matt Haig Az egér, akit Mikának hívnak c. regénye, mely A fiú, akit Karácsonynak hívnak sorozatból ismert kisegér történetét meséli el. Ennek örömére a Blogturné Klub bloggerei bemutatják Mika kalandokkal és új barátokkal teli életét, melyben a kis hősnek el kell gondolkodnia azon, vajon mit képes feláldozni a mennyei sajtért. 



Kiadó: Kolibri Kiadó, 2022
Oldalszám: 200
ISBN: 9789634378945
Eredeti cím: A Mouse Called Miika
Fordította: Rádai Andrea
Illusztrálta: Chris Mould


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

A fiú, akit Karácsonynak hívnak szerzőjétől
Emlékszel Mikára, a kisegérre, aki Nikolasszal együtt indult útnak a Messzi Északra? Ha nem, sebaj, mert ez a könyv itt az ő nagy történetét meséli el. Csupa fontos dologról szól: a barátságról, a bátorságról, a különbözőség fontosságáról, önmagunk felvállalásáról.
Mika élete Koboldfalván tele van sajttal és finom illatokkal, de ami a legjobb, végre egérbarátra talált. Bátor Brittával nem mindenben értenek egyet, de mégiscsak hasonszőrű teremtmények. Amikor az egérlány belerángatja élete legőrültebb kalandjába, Mikának el kell gondolkodnia azon, hogy mit képes feláldozni a mennyei Urga-burga sajtért…
A képtelenség nem más, mint az elképzelhető, amit egyelőre még elképzelhetetlennek találsz.


Véleményem:

Matt Haig A ​fiú, akit Karácsonynak hívnak című sorozata az egyik legnagyobb kedvencem a gyermek- és ifjúsági irodalom műfaján belül. Egyébként is szeretek szinte mindent, ami a téli ünnephez kötődik, de ezek a könyvek amellett, hogy kedvesek, jópofák és tele vannak szeretettel, elképesztően humorosak is, ami miatt  célközönségük nem korlátozódik csak a fiatalokra, egy felnőtt olvasót is pillanatok alatt rabul tudnak ejteni. Amikor megtudtam, hogy érkezik a sorozat világában játszódó újabb kötet, már repült is a kívánságlistámra, tulajdonképpen Az egér, akit Mikának hívnak 2022 egyik leginkább várt könyve volt eddig a számomra. 


Persze attól talán egy kicsit tartottam, hogy a nyári hősében mennyire fog csúszni Haig meséje, de hamar rájöttem, hogy a karácsonyi vonal egyáltalán nem domináns ebben a történetben. Persze, ez is a Messzi Északon játszódik, ahol örökké hó uralkodik, de erről még direkt jól is esett olvasni a rekkenő kánikulában. Ahogy a cím is ígéri, ebben a kötetben kedvenc kis egerünkről, Mikáról olvashatunk bővebben, az ő kalandjait és életét ismerhetjük meg jobban, azokból az időkből is, amikor még nem ismerte Nikolaszt, és azután is, hogy ő is Koboldfalvára költözött. Mika gyerekkora nem volt zökkenőmentes, egy sokegeres család legifjabb tagjaként alig jutott neki figyelem és szeretet, így egy nap, miután elkövetett egy rémes tettet, el is szökött, hogy világot lásson. Történetét onnan ismerjük, amikor Nikolasz megmenti őt apja baltájától, így a fonalat leginkább onnan vehetjük fel, amikor a fiúval együtt már a koboldokkal él. Mivel Nikolasznak sok a tennivalója, kicsit kevesebb ideje jut kis cimborájára, Mika pedig nagyon szeretné, ha lenne egy olyan barátja is, aki hasonló hozzá. Így ismerkedik meg Bátor Brittával, a kicsit morózus egérrel, aki számos kritikát fogalmaz meg Mikával és azzal kapcsolatban, hogyan is kellene igazi egérként viselkednie. Kis hősünk a nagy megfelelési kényszer hatására hoz pár rossz döntést, de ahogy a mesékben lenni szokott, végül minden jóra fordul - persze a szerző által már megszokott, kicsit humoros és abszurd módon. 

A könyv legmarkánsabb témája tehát, ahogy az eddigiekből is sejthető, önmagunk elfogadása és az ahhoz vezető rögös út. Mika nem igazán tudja, ki is ő valójában. Sem az egerek, sem a koboldok vagy az emberek közé nem illik tökéletesen, mindenkinek próbál valamiképpen megfelelni, csak éppen arról feledkezik meg, kicsoda ő és milyen is Mikának, a különleges kisegérnek lenni. Gondjai kezdetben csak fokozódnak, amikor a koboldok varázslata őt is megváltoztatja kissé, képességeit pedig nem biztos, hogy mindig jóra tudja használni. Szerintem a legfőbb üzenet és mondanivaló nagyon jól átjön a történetből, sokszor Igazmondó Glimpi által megfogalmazva, aki, ugyebár, csak az igazat mondhatja, tehát jobb, ha hallgatunk rá. :)


Chris Mould illusztrációi most is csodásak, egyszerre humorosak, részletgazdagok és mozgalmasak, néha fekete háttéren, ami külön fokozza a varázslatos hangulatot. Ennyi történet után beletörhetett volna a szerző bicskája abba, hogy már nem igazán tud újat mutatni, de szerencsére nem ez történt: Mika meséje épp annyira elvarázsolt, mint anno Nikolaszé, amellett, hogy ugyanúgy fontos értékekre és tanulságokra hívja fel a figyelmet. A szöveg nagyon olvasmányos, frappáns, és bár nem ugyanaz fordította, mint a korábbi köteteket, sikerült ugyanazt a stílust eltalálni igényességben és hangulatában is. 

Összességében nagyon szerettem Mika történetét, nagyon jó volt újra elutazni a Messzi Északra, sajtot csenni a trolloktól, rénszarvason repülni és igaz barátokat találni. Szerintem karácsony környékén újra elő fogom venni az eddig megjelent köteteket, mert ennél jobb hangolódást el sem tudok képzelni az ünnepekre - főleg, ha valaki hozzám hasonlóan kedveli a kicsit abszurd humort. Remélem, hogy Matt Haig nem várat minket sokáig, és hamarosan előáll egy újabb, ebben az univerzumban játszódó történettel, vagy valami teljesen mással, az biztos, hogy én bármelyiket bizalommal fogom olvasni tőle.

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szerette A ​fiú, akit Karácsonynak hívnak - sorozat részeit, de a könyv akár önállóan is olvasható.

Nyereményjáték:

Mostani játékunk során a Mikához hasonló kisegereké a főszerep. Minden állomáson elcsíphettek egy híres mesefilmes egeret, nektek pedig nincs más dolgotok, mint kitalálni a nevét, majd beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
07/06 Könyv és más
07/08 Utószó

Megjegyzések