A ​halál szobrásza - Robert Hunter 4. (értékelés és nyereményjáték)

 


A General Press kiadó jóvoltából új kiadásban jelent meg Chris Carter A halál szobrásza című regénye. Tartsatok bloggereinkkel, játsszatok velünk és nyerjétek meg a könyv egy példányát!



Kiadó: General Press, 2022
Oldalszám: 376
ISBN: 9789634526438
Eredeti cím:  The Death Sculptor
Fordította: Őri Péter


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Azért ​vagyok itt, hogy műalkotást készítsek belőled!
Ha Robert Hunternek tíz nem fogadott hívása van a szabadnapján, az általában nem sok jót jelent. Egy forró nyári nap reggelén is azért keresik ennyire kitartóan a nyomozót, mert gyilkosság történt Los Angeles egyik előkelő negyedében. Az áldozat a köztiszteletben álló ügyész, Derek Nicholson, akivel a saját ágyában végeztek, méghozzá szinte felfoghatatlan kegyetlenséggel. A bűncselekménynek ráadásul látszólag semmi értelme, a férfi ugyanis halálos betegségben szenvedett, és már csak hetei voltak hátra. Mégsem ez a legfurcsább az esetben, hanem a helyszínen talált vérfagyasztó alkotás: egy bizarr szobor, amelyhez hasonlót korábban még a tapasztalt Hunter és Garcia nyomozók sem láttak.
És nem ez az egyetlen brutális haláleset a környéken. Mivel azonban semmilyen kapcsolatot nem sikerül felfedezni az áldozatok között, a rendőrség különleges egysége értetlenül áll az ügy előtt. Talán egy titkos bosszúhadjárat folyik a város tisztes polgárai ellen? Esetleg a gyilkos az általa készített művekkel üzen a rendőrségnek? A legfontosabb kérdés azonban az, hogy sikerül-e elkapniuk a nyomozóknak a Szobrászt, mielőtt lecsap a következő áldozatára…

Véleményem:

Nagyon elkapott a Chris Carter-gépszíj, amióta az első könyvet elolvastam tőle, mindig várom, hogy a General Press Kiadó új kötettel lepjen meg. A halál szobrásza egy régebbi darab újbóli kiadása, eredetileg a sorozat 4. része, de az már az eddigiekből is kiderült számomra, hogy szerencsére semmilyen hátrány nem éri azokat az olvasókat, akik nem a megjelenés sorrendjében olvassák a regényeket. Izgatottan vágtam hát bele az újabb kalandba kedves nyomozómmal, Robert Hunterrel, és borzongtam az újabb elborult sorozatgyilkos rémtettein. 


Ahogy azt már a korábbi kötetekből megszokhattam, Chris Carter mindig egy igazán gonosz és kegyetlen gyilkost helyez a történetei középpontjába. Ebben a regényben az első áldozat egy végstádiumú tüdőrákban szenvedő ügyész, a tettes pedig különös kegyetlenséggel bánik el vele - a legtöbben, a nyomozókkal egyetemben értetlenül állnak az előtt, kinek állhatott érdekében ilyen szörnyű véget vetni az életének. Robert éppen a szabadnapját töltené, amikor az esethez riasztják, és hamar világossá válik számára, hogy egy jó darabig nem számíthat pihenésre, ez a gyilkosság ugyanis annyira brutális, hogy még az ő sokat látott lelkét is felkavarja. Innentől kezdve nagyjából a szokásos sablonokra számíthatunk: a rendőrök nyomoznak, a gyilkos újra lecsap, Hunter és Garcia nyomozók pedig igyekeznek kapcsolatot találni az áldozatok között, és rájönni, milyen motiváció állhat a kegyetlen elme cselekedetei mögött. 

Ugyan az előbb sablonokat említettem, de azért szerencsére egy percig sem éreztem úgy, hogy a könyvben szereplő fordulatok vagy elemek unalmasak vagy kiszámíthatóak lennének. Persze, vannak ismétlődő elemek (ami mondjuk szerintem már inkább a poén faktor, például, hogy Robert sokat olvas :)) és a történet általános forgatókönyve is hasonló, de ez cseppet sem vesz el az élvezeti értékéből. Nekem sok szempontból még jobban is tetszett, mint A nevem: halál vagy A hívás. Egyrészt itt is nagyon kegyetlenek és brutálisak a gyilkosságok, de szerencsére kevés olyan rész volt a fejezetekben, amikor első kézből - azaz az áldozatok szemszögéből- kellett ezekről olvasni. A nyomozás maga jól épült fel, megfelelő dinamikával és egyre több információ csepegtetésével hozva fokozatosan közelebb minket a megoldáshoz. Ebben a sorozatban már megszoktam, hogy a végső megfejtés nem annyira kézenfekvő, szóval nem olyasmi, amit kellő odafigyeléssel maga is kitalálhat az ember, de ettől függetlenül nem éreztem úgy, hogy a szerző magamra hagyott volna, a nyomozókkal együtt kutattam az igazság után, ami egyébként eléggé váratlan fordulat formájában érkezett el a végén. 

Egyre jobban kedvelem Robert Hunter karakterét. Nem mondom, hogy a legeredetibb figura, akivel thrillerben találkoztam, de helyén van az esze és a szíve, tisztességes és józan gondolkodású nyomozó, aki néha a humorát is megcsillogtatja. Ugyanígy megkedveltem a társát, Garciát is, aki hűségesen mellette áll minden nyomozás során. A regény, különösen a cselekmény előrehaladtával morális kérdéseket is feszeget, ez is jellemző volt az eddigi kötetekre, és én szeretem, hogy van egy ilyen aspektusa is a történeteknek. De ettől függetlenül ami a legjellemzőbb, az továbbra is az izgalom és a borzongás elegye, ami tökéletes olvasmánnyá teszi a műfaj kedvelői számára. 

Őszintén remélem, hogy a jövőben sort keríthetek a Robert Hunter-sorozat összes kötetére, nagyon jó dolog, hogy a kiadó egységes stílusban adja ki újra a regényeket (amik nem mellesleg szerintem nagyon jól néznek ki, a borítók elég hátborzongatóak). Ha valaki szereti a nyomozós, sorozatgyilkosos thrillereket, és nem retten meg néhány brutális és naturálisabb jelenettől, az biztosan élvezni fogja. Talán csak azokban maradhat némi hiányérzet, akik a lelkileg is igazán nyomasztó, pszichológiailag összetettebb darabokat keresik, de ha csak egy szimplán igen szórakoztató, jól felépített és izgalmas történetek akarunk olvasni, nem is lehet jobb választás a forró nyári napokra. 

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szereti az izgalmas és véresebb thrillereket, az se baj, ha nem olvasta még a sorozat többi kötetét, a regények önállóan is megállják a helyüket. 

Nyereményjáték:

Minden állomáson találtok egy idézetet. Nincs más dolgotok, mint kitalálni, Chris Carter mely könyvéből származik az idézet, a helyes megfejtést pedig beírni a Rafflecopter doboz megfelelő rubrikájába.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

„– Ha tudta, hogy zsaru vagyok, akkor mi a francért támadt rám?

– Esélyt sem adott arra, hogy megszólaljak. Udvariasan meg akartam kérni, hogy lassan forduljon meg, amikor magából hirtelen betépett Amerika Kapitány lett.”

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
07.16. Könyv és más

Megjegyzések