Vágyak könyve (értékelés és nyereményjáték)

 

Sue Monk Kidd különleges hangulatú regényében, a Vágyak könyvében a Közel-Keletre kalauzol el bennünket. Nem is akármikor, hanem az első században, Jézus életének idejére. Tartsatok velünk, ha érdekel, mit gondolunk a 21. Század Kiadó újdonságáról, és játsszatok a nyereménypéldányért!




Kiadó: 21. Század Kiadó, 2022
Oldalszám: 432
ISBN: 9789635680481
Eredeti cím: The Book of Longings
Fordította: Csonka Ágnes


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Sue Monk Kidd Vágyak könyve című története magával ragadó történelmi regény, mely az első századba repít minket, Jézus korába.

A Palesztinában élő, lázadó szellemű, ambiciózus Ana életét alapjaiban változtatja meg, amikor találkozik a tizennyolc éves Jézussal. A regény egy olyan lány sorsát követi végig, aki mindent elkövet annak érdekében, hogy megvalósítsa vágyait, egy korban, amikor a nők hallgatásra vannak ítélve.

A kötet az időszerű és időtlen történetmesélés diadala egy olyan írótól, aki igazi mesterművet hozott létre. A Kult Könyvek újabb gyönyörű éke.


Véleményem:

Sue Monk Kidd még évekkel ezelőtt, A méhek titkos élete című regényével lopta be magát a szívembe, ami azóta is az egyik kedvencem. Már abban a könyvében bebizonyította, hogy szeret és tud is olyan hangokat megszólaltatni, akik a társadalom vagy a történelem kevésbé meghallott szereplői közé tartoznak, érzékenysége és bölcsessége pedig kiválóan megmutatkozik a Vágyak könyve lapjain is. Amikor először olvastam a fülszöveget és rájöttem, hogy ez a regény egy alternatív történet lesz Jézus feleségéről, azt gondoltam, nagy bátorságra vall egy ilyen témához nyúlni. Emberek milliói számára szent dolog Jézus története, és benne van a pakliban, hogy kapjon hideget-meleget, aki nem kellő tisztelettel és megfelelő szándékkal nyúl hozzá. Én szerencsére úgy éreztem, hogy egyikkel sem volt probléma: az írónő hatalmas kutatómunka után, maximális szeretettel és tisztelettel gondolta újra a jól ismert történetet, hogy egy olyan nő sorsát mesélhesse el nekünk, akiben kicsit mindannyian megtalálhatjuk önmagunkat. 

A történet tehát az 1. század elején játszódik, főszereplőnk Ana, a regény kezdetén még csak tizennégy esztendős leány, kinek édesapja Heródes Antipász írnoka és tanácsosa, így családjukkal jólétben, szolgálókkal körbevéve élnek. Ana mindig is kicsit különc volt, kislány kora óta érdekli az olvasás és az írás, amit, bár szülei nem néznek annyira jó szemmel, azért nem is tiltanak neki egy darabig. A lány szívében erős szenvedély és tűz lobog, vágyat érez arra, hogy hallassa a hangját és lejegyezze gondolatait, valamint azoknak a nőknek a történeteit, akiknek a maguk korában csendben kellett/kell maradniuk. Modern és lázadó gondolataihoz a családon belül is kap támogatást, hiszen nagynénje, Jalta, maga is hasonló nézeteket vall, és rideg szülei helyett is igyekszik minden szeretetet és biztatást megadni Anának. A történet igazán akkor gyorsul fel és válik egyre feszültebbé, amikor a lány szülei eldöntik, hogy férjhez adják gyermeküket. A jövendőbeli egy idősebb férfi, aki ellen Ana minden erejével tiltakozik, különösen azután, hogy a piactéren segített rajta egy fiatal, szelíd tekintetű férfi...

Sok megpróbáltatás vár még a fiatal lányra, mielőtt Jézus felesége lesz, nem egyszer kell szembeszállnia szülei akaratával vagy magával a törvénnyel, amit még akkor is képes megtenni, amikor közvetlen környezetében tapasztalja, milyen sors várhat azokra a lányokra, asszonyokra, akik engedetlenek, vagy túl hangosan állnak ki a saját igazuk mellett. A házasságával aztán új fejezet nyílik Ana életében, hiszen Jézus a kezdetektől fogva megérti, milyen tűz lobog benne, és nem akarja kényszeríteni, hogy megváltozzon, cserébe csupán annyit kér, hogy Ana is legyen elfogadó a férfi istenkeresésével és az ezzel kapcsolatos döntéseivel szemben. Bár a kapcsolatuk nagyon szépen van ábrázolva a regényben, mégsem ezen van a fókusz, hanem Ana személyes sorsán és fejlődéstörténetén, ami alatt végig drukkolunk neki, hogy azzá az emberré válhasson, akivé mindig is szeretett volna, és azzá a hanggá, amit mások is meghallanak. 


A viszonylag hosszú terjedelem ellenére ez a történet az első perctől az utolsóig lekötött. Sue Monk Kidd fantasztikusan mesél, a leírásai által pontosan érzékeljük mi is a látványt, hangokat, illatokat, mintha ott járnánk a korabeli Palesztina vagy éppen Názáret utcáin. Karakterei erősek és elevenek, nem csupán a főszereplő, hanem rengeteg más figura is. Rám a fontosabb karakterek mellett - mint Jézus, Jalta vagy Júdás - nagy hatással voltak a mellékszereplők is, például Ana édesanyja, Mária, Tábita vagy éppen Phasaelis. A nőiség rengeteg különféle aspektusa jelenik meg a regényben, ahogyan a nők közötti szövetségek és testvériségek is sokszínűen és gazdagon vannak ábrázolva. A történetben számos, az akkori korhoz mérten modern és lázadó gondolat fogalmazódik meg tudásról, önmegvalósításról, anyaságról és a belső szabadságról, melyek nagyon nagy része ma is fontos és aktuális. Központi szerepet játszik a hit kérdése is, és nekem nagyon szimpatikus  volt, hogy ebbe éppúgy beletartozott a kétség és a bizonytalanság is. Aki megpróbálta már megtalálni a saját hitét vagy önmagát, az tudja, hogy ezek éppúgy hozzátartoznak az útkereséshez, mint az érzékelhetőn túli valóság elfogadása.

A könyv szövege egészen gyönyörű és magával ragadó, ráadásul a viszonylag lassan kibontakozó történet ellenére mindig akad valami, ami leköti a figyelmünket vagy gondolkodásra késztet. Az érzelmeink sem maradnak érintetlenül, volt, amikor dühös voltam, máskor szomorú vagy meghatott, és akadtak egészen felemelő, katartikus pillanatok is. Nekem nagyon tetszett, hogy a merésznek mondható és részben alternatív cselekmény mellett maximálisan átjött Jézus tanításainak a szellemisége, aki egyébként döntően, mint ember került ábrázolásra, leginkább abból a perspektívából, hogy mit jelentett felesége és családja számára. A szerző utószavában hosszasan olvashatunk arról, hogy milyen jellegű kutatómunka állt a fejezetek mögött, ahogy arról is, hogy a történet mely pontjain tért el az eredeti forrásoktól, hol változtatott akár a szereplőkön, akár a cselekmények időbeliségén. Én biztos vagyok benne, hogy ez a regény még sokáig velem fog maradni, nagyon közel került hozzám Ana története és a bátorság, amit képvisel. 

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki nyitott egy jól ismert történet alternatív elbeszélésére, és aki szívesen olvas rendkívüli női sorsokról.

Nyereményjáték:

A regényben a főszereplőnk, Ana hangot akar adni a Biblia azon női karaktereinek, akik saját történettel nem rendelkeznek, csak a férjük által kapnak szerepet a könyvben. A nyereményjátékunkban az a feladatotok, hogy a leírások alapján kitaláljátok, az Ószövetség melyik női karakterére gondoltunk az adott állomáson.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
Jákob első feleségének szolgálója, akit úrnője ágyasként átadott férjének.


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
07.25. Utószó
07.27. Könyv és más
07.29. Readinspo

Megjegyzések