Mrs. England (értékelés és nyereményjáték)

 


Stacey Halls a boszorkányos témájú, Familiárisok című regényével robbant be a magyar könyvpiacra két évvel ezelőtt, és tette rajongójává a 21. Század Kiadó olvasóit. A Mrs. England már a harmadik regénye, amelyet olvashatunk tőle magyar fordításban. Tartsatok velünk, ha érdekel, mit gondolunk az írónő legújabb szerzeményéről!




Kiadó: 21. Század Kiadó, 2022
Oldalszám: 350
ISBN: 9789635682409
Eredeti cím: Mrs. England
Fordította: Simonyi Ágnes


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

2021 ​legjobb könyvei – Waterstones
Women’s Prize – FUTURE 10 – jelölés
„Remek az atmoszférája. A feszültség tetőfokon.” – Richard Osman
„– Valami itt nincs rendjén.
Tudatában voltam, hogy Mr. Booth rám függeszti a szemét, és mintha
visszatartotta volna a lélegzetét.
– Ezt hogy érti?
– A házban. A családdal.”
Yorkshire megye, 1904. Ruby Mayt, a frissen végzett dadát felveszik Charles és Lilian England négy gyermeke mellé. Ruby reméli, hogy ez az a kiugrási lehetőség, amelyre mindig is várt, ugyanis Englandék befolyásos gyártulajdonos dinasztiából származnak, jelentős vagyonnal rendelkeznek. De az új dada számára, amint megszokja az élet rendjét az eldugott Hardcastle House-ban, világossá válik, hogy a titokzatos és szépséges Mrs. Englanddel valami nincs rendjén.
A zárkózott és visszahúzódó Lilian csekély érdeklődést mutat gyermekei és elragadó férje iránt, és távolról sem az „a ház angyala”, akinek Ruby gondolta. Bár a barátságos, élénk Charles örömmel fogadja a dadát a családban, Rubyt egy sor különös esemény arra kényszeríti, hogy kérdőjelezzen meg mindent, amit addig tudni vélt. A cselédek által kiközösített, és magát egyre kényelmetlenebbül érző dadának szembe kell néznie a démonaival, megelőzendő, hogy a történelem megismételje magát.
Elvégre nem létezik tökéletes család – ezt neki igazán tudnia kell.
„Egyszerűen lenyűgöző. Vészjósló, csodálatosan megírt és kitűnő, hátborzongató Edward-kori történet.” – Daily Mail
„Ott dereng benne a fenyegetés… csábítóan és gyönyörűen megírt történet.” – Sunday Express
„Kitűnő. Nem hagy nyugodni, lenyűgöző, hangulatos.” – Emma Stonex, A torony őre című bestseller szerzője
„Megbabonázó, elbűvölő, lebilincselő regény érzelmekről és rejtélyről, és egy hősnőről, aki belekeveredik egy elferdítésekből, váratlan fordulatokból és hazugságokból szőtt, képtelen világba. Az utolsó oldalig magával ragadó.” – Kate Williams
„Ez a gótikus fenyegetésekkel és rejtélyekkel teli Edward-kori történet meggyőző és teljességgel lebilincselő.” – Louise Hare, a This Lovely City szerzője
„Egyszerre elkápráztató és sötét, ugyanolyan gyönyörű, mint amennyire felkavaró. Magával ragadó, érzékeny regény.” – Inga Vesper, a The Long, Long Afternoon szerzője
„Precíz és a múltat felidéző prózájával Stacey Halls sokkoló, lenyűgöző és teljes mértékben valós világot varázsol elénk. Elejétől a végéig fogva tartott.” – Joanna Glen, a The Other Half of Augusta Hope Costa-díjra jelölt szerzője
„Lélegzetelállítóan briliáns. Pompásan megírt, hihetetlenül hangulatos, a feszültségfokozás magasiskolája. Daphne Du Maurier és Henry James finoman függőséget okozó szerelemgyermeke.” – Liz Hyder
„Ragyogó. Rendkívül megkapó feltárása a nehézségek között is megmutatkozó női lelkierőnek, állandóan előrevivő, hangulatos cselekménnyel. Ruby csodálatos főszereplő.” – Caroline Lea


Véleményem:

Az utóbbi hetekben többször is szerencsém volt a 21. Század Kiadó KULT Könyvek-sorozatához, melyek nem csupán azzal lopták be magukat a szívembe, hogy gyönyörűen kivitelezettek és remekül mutatnak a könyvespolcon, hanem azzal is, hogy lírai, érzékeny történeteket olvashatunk bennük. Stacey Halls 2020-ban a Familiárisok című regényével robbant be a magyar könyvpiacra, és azóta is egyre több rajongót tudhat magának. Én eddig csak A lelenc című történetét olvastam (értékelésem ITT), ami épp eléggé meggyőzött ahhoz, hogy próbát tegyek a Mrs. England-del is. Egy újabb érdekes, feszültséggel és érzelmekkel teli regényt kaptam, amiben különleges női karakterek sorsát ismerhetjük meg, lassan bogozhatjuk ki egy rejtély szálait, és közben alámerülhetünk a korabeli Anglia erős atmoszférájú világában. 

A történet főszereplője Ruby May, aki dadaként az elismert Norland Intézetben szerezte meg képesítését. Miután egy ideig dolgozik egy kedves családnál, újra állás után kell néznie, ugyanis munkaadói Amerikába költöznek, ahová Ruby nem tarthat velük. Pontos indítékait kezdetben még nem ismerjük, csupán annyit tudunk, hogy gondoskodni akar négy fiatalabb testvéréről, főleg húgáról, akinek gerincproblémái miatt költséges orvosi ellátásra van szüksége. A viszonylag szűkös választékból Ruby végül Yorkshire-be szegődik az England családhoz, ahol két kisfiúra és egy kislányra kell majd vigyáznia. A munka kihívásokkal telinek tűnik, főhősünk azonban nem retten meg, határozottan és elhivatottan érkezik meg új otthonába. A család már az első pillanatoktól kezdve kicsit furcsának tűnik. Rubyt nem a ház asszonya, hanem Mr. England fogadja, és úgy tűnik, a legtöbb, háztartással vagy gyerekekkel kapcsolatos kérdésben hozzá is kell majd fordulnia. Mrs. England jóravaló teremtésnek tűnik, ugyanakkor gyermekeivel kicsit távolságtartó, sokszor elvarázsoltnak tűnik és különös szokásai vannak. Ruby beleveti magát a munkába és minden energiáját az köti le, hogy a gyerekekkel szeretetteljes, következetes kapcsolatot alakítson ki, ugyanakkor a családdal töltött hónapok során egyre több különös dolog ragadja meg a figyelmét, amiket nehéz szavakba önteni, mégis egyre nagyobb feszültséget generálnak. 


A regény legnagyobb erőssége pont a fentebb említett feszültség. A történet lassan hömpölyög, gyakoriak a hosszabb, leíró részek, egyáltalán nem mondhatjuk, hogy a cselekmény pörgős vagy akciódús. Mégis, valahogy az első perctől fogva rabul ejti az olvasót a könyv hangulata és az, hogy fokozatosan bekúszik a bőrünk alá valamiféle kellemetlen érzés. Ruby és az olvasó is érzi, hogy valamilyen titok lappang a felszín alatt, hogy valami nincs egészen rendben, de a konkrétumok szintjén ez olyan nehezen fogható meg, hogy jóformán beleőrülünk abba, mikor derül ki végre az igazság. Bár a regény egyáltalán nem mondható véresnek vagy erőszakosnak, mégis megállja a helyét a thriller-címke is, hiszen a borzongás és a baljós dolgok sejtése végigkísérik a lapokat, míg végül egy elég katartikus végkifejletben csúcsosodnak ki. 

Nagyon erős a történetben a karakterek ábrázolása. Ott van mindjárt a főszereplő Ruby, aki nagyon összetett személyiség. Nagyon erős és határozott, aki képes nőként megállni a saját lábán és még a családján is segíteni, ugyanakkor hamar kiderül, hogy neki is vannak titkai, így arra is várnunk kell, amíg az ő teljes története kibontakozik előttünk. Szakemberként remekül végzi a munkáját, nagyon jól bánik a gyerekekkel, és kellő profizmussal nem kívánja olyasmibe ártani magát, amihez nincs köze. Mégis, az események előrehaladtával egyre jobban bevonódik a család életébe, sokszor összemosódnak benne saját démonjai a házban tapasztaltakkal. Rám nagy hatással volt a címadó Mrs. England mellett férje, Charles is, akin nagyon sokáig nem tudtam kiigazodni. Mivel Ruby nézőpontjából ismerjük meg a történetet, csak azt látjuk és tapasztaljuk, amit ő is, így a szereplők motivációi és valódi jelleme is az ő szűrőjén keresztül csapódik le bennünk - az pedig kérdés, hogy ez a szűrő vajon mennyire hiteles vagy befolyásolható. 

Mivel a történetben akadnak váratlan fordulatok, nem érdemes róla többet elárulnom, de annyit mondhatok, hogy ez a regény elsősorban azoknak fog tetszeni, akik nem bánják a lassabb történetvezetést, ha cserébe jól kidolgozott emberi drámákat, fokozatosan adagolt feszültséget és szépségesen megfogalmazott mondatokat kapnak. A lassúság ellenére a könyv végig igen olvasmányos, talán egy-két helyen éreztem úgy, hogy jó lenne, ha  történne valami, de egyébként eléggé lekötött és fenntartotta az érdeklődésemet. Külön tetszik, hogy Stacey Halls minden könyvébe igyekszik belecsempészni történelmi forrásokat és részben igaz történeteket, Ruby karakterét is valós személy alapján formálta meg. Nekem tetszett ez a kicsit komor és baljós utazás, és kíváncsian várom a jövőben az írónő további köteteit.

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, akinek tetszettek az írónő korábbi kötetei, vagy aki csak most ismerkedne vele és szívesen olvasna egy feszültségekkel teli, rejtélyes XX. század eleji történetet. 

Nyereményjáték:

Könyvünk helyszíne az angliai Yorkshire. Játékunkban az a feladatotok, hogy végigfussatok az állomások bejegyzésének szövegén, és keressétek meg, mely szó alá linkeltünk be egy fotót a yorkshire-i tájról. Minden állomáson ugyanazt a fotót látjátok majd.
A Rafflecopter dobozba azt a szót írjátok, amely alatt a linket találtátok.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
07.22. Utószó
07.28. Könyv és más
08.05. Readinspo

Megjegyzések