Utazás Álomországba - Ötperces esti mesék (értékelés és nyereményjáték)

 

A Móra Könyvkiadó új mesegyűjteményében népszerű és kevésbé ismert, csodaszép mesék ötperces változatait olvashatjuk. Az élményt Láng Anna gyönyörű illusztrációi teszik teljessé, így varázsolva el kicsiket és nagyokat egyaránt. Tartsatok négy bloggerünkkel, és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott példányt!

 


Kiadó: Móra Könyvkiadó, 2022
Oldalszám: 176
ISBN: 9789636030605
Eredeti cím: Five Minutes Bedtime Stories
Fordította: Weltler Ildikó
Illusztrálta: Láng Anna


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Mondasz egy mesét? – hangzik a kérés esténként a kiságyból. Amolyan kisebb szertartás ez, amely segít lezárni a napot, ellazulni, és felkészülni arra, hogy belépjünk az álmok világába. Ehhez a különleges utazáshoz pedig olyan mesékre van szükség, amelyek képesek elvarázsolni a gyerekeket, tele vannak felejthetetlen szereplőkkel, izgalmas és varázslatos kalandokkal, mégis szívmelengetők és megnyugtatók egyben. E könyv történeteiben nincsenek olyan jelenetek, amelyek rémületet kelthetnek bennük, vagy elszomoríthatják őket. Valamennyi történet közös tulajdonsága a rövidsége: mindegyik elolvasható öt perc alatt, így nem húzódik el sokáig az a pillanat, amikor a kicsik végre álomba szenderülnek. E mesék tökéletesen alkalmasak arra, hogy segítségükkel estéről estére édes álomba ringassuk gyerekeinket.


Véleményem:

Vannak dolgok, amiken változtat az idő múlása, de azon egész biztosan soha nem fog, hogy nagyon szeretem a meséket. Mostanában egyre tudatosabban követem és figyelem a friss megjelenéseket, különösen akkor, ha valamilyen szép, igényes mesegyűjteményről van szó. Láng Anna illusztrációi már rég a szívembe lopták magukat, így gyakorlatilag ráállt a radarom, hogy ha meglátom egy friss munkáját, azonnal el akarjam olvasni az adott könyvet. Így jártam a Móra Könyvkiadó újdonságával is, ami az Utazás Álomországba - Ötperces esti mesék címet viseli. Amikor aztán fizikai valójában is megpillantottam a könyvet, teljesen elbűvölt, a masszív és gyönyörű kötet azonnal arra csábít, hogy ugorjunk fejest a mesék birodalmába, akár öt perc, akár egy egész este erejéig. 


A tartalomjegyzéket fellapozva hamar láthatjuk, hogy a könyvben rengeteg mese van (egész pontosan 70), ugyanakkor a szerkesztők tényleg ügyeltek arra, hogy minden történet beleférjen a címben szereplő intervallumba. Érdekes egyébként, hogy mostanában egyre népszerűbbek ezek az ötperces mesék, könnyen lehet, hogy ehhez felgyorsult világunknak van valami köze, mindenesetre tény, hogy nagy a kínálat ilyen gyűjtemények terén. Míg korábban főleg a Disney-mesék világához kapcsolódóan olvastam ilyeneket, jó érzés volt most gyerekkorom kedvenc történeteivel találkozni, illetve azzal a számtalan új mesével, amit korábban nem ismertem. A kötetben rengeteg népszerű népmesét találunk, de olvashatjuk Grimm- és Andersen mesék rövidített változatát is. A kis hableány, A Szépség és a Szörnyeteg, a Terülj, terülj, asztalkám!, A brémai muzsikusok és a Csizmás kandúr csak néhány azok közül, amiket a legtöbben ismerünk, és ezek mellett nagyon jó aránnyal szerepelnek olyan történetek, amiket én még korábbi válogatásokban sem láttam (pl. Tam Lin, A nimfa fátyla vagy a Csimbók Csana). 


Talán az egyik leglényegesebb kérdés ezzel a kötettel kapcsolatban, hogy a szándékos törekvés, hogy minden mese beleférjen egy ötperces terjedelembe, milyen hatással van a történetek minőségére, követhetőségére és érzelmi gazdagságára. Úgy érzem, ebben akad talán egy leheletnyi hiányosság, de a jelenség elég komplex ahhoz, hogy érdemes legyen jobban megmagyaráznom. Sok olyan mese van a könyvben, ami egyébként is könnyed, frappáns, tehát semmilyen problémát nem okoz, hogy 2-3 oldalba van tömörítve, élvezetesek és abszolút megfelelnek arra, hogy esti mese gyanánt felolvassuk őket. Vannak viszont olyan történetek is, amiknek mondanivalója, lényege éppen azáltal adódik át, hogy kellő részletességgel vannak kifejtve. Nagyon jó példa erre nekem A vadhattyúk, ami az egyik legkedvesebb mesém, és ami eredeti formájában hihetetlenül erősen mutatja be a hűséget, állhatatosságot, azt, hogy az ember akármilyen szenvedést képes eltűrni, ha azzal megmentheti a szeretteit. A történet hősnője még a halálos máglyáján is az ingeket szövi, már rég mindegy számára minden, egyfajta megszállottként dolgozik, hogy átka és addigi megpróbáltatásai ne legyenek hiábavalók. Ebben az ötperces verzióban én ezt súlytalanabbnak éreztem a kelleténél, még úgy is, ha így is összeáll a történet egy kerek egésszé. A gyerekek nem mindig tudnak könnyen figyelni (ami azt illeti, egyre nehezebben, és ez nem az ő hibájuk, hanem annak következménye, hogy borzasztó gyorsan megváltozott a minket körülvevő világ), teljesen érthető, ha sokszor, pláne fiatalabb korban a rövidebb meséket választjuk, de szerintem fontos, hogy ügyeljünk az arany középútra. Jelen esetben ez az én szememben annyit jelent, hogy nagyon hasznos néha ilyen rövidített verziókat olvasni, de azért mindenképpen törekedjünk arra, hogy a hosszabb változatokkal is kísérletezzünk, mert az igazi érzelmi gazdagság, ami ezekben a népmesékben rejlik, így adódik át teljesen, hogy a puszta szórakoztató funkció mellett valami többet is betölthessenek. Talán ebből a hosszas fejtegetésből úgy tűnhet, hogy nem tetszett a könyv, de azt újfent szeretném hangsúlyozni, hogy nincs szó ilyesmiről. Tényleg csak fontosnak tartom aláhúzni liláspirossal, hogy az én személyes véleményem szerint ezek az ötperces változatok nem pótolják, viszont nagyszerűen kiegészítik hosszabb, teljesebb társaikat. 

A szöveg maga egyébként kifejezetten tetszett, a nyelvezete érthető, így akár óvodás kortól is remekül be lehet építeni a meséket az esti olvasásokba. És hát ami újfent egészen lenyűgöző, az az illusztráció. Láng Anna stílusa olyan, amit akárhány képből felismernék, egyszerre színes, varázslatos, bájos és élénk, tényleg olyan gyönyörű lett az egész kötet, hogy már csak lapozgatni is érdemes, én mindig el tudok veszni ezekben a fantasztikus rajzokban. Nagyon tetszik az is, hogy a mesék változatosak, olvashatunk királylányokról, királyfikról, furfangos vagy éppen pórul járt állatokról (a kedvencem A hiú denevér volt, igazán tanulságos kis mese, ráadásul ezt sem ismertem korábban), szerintem sokféle kislányt és kisfiút meg tudnak szólítani ezek a figurák és történetek. Tényleg csak annyi a foghíja néha, hogy az igazi konfliktusokra és megküzdésekre nincs idő ebben a terjedelemben, de ha éppen nem is ez a célunk, hanem az, hogy egy nagyon szép mesekönyvből olvassunk örökzöld vagy kevéssé ismert meséket akkor is, ha kevés az idő vagy az energia, akkor tökéletes választás lehet. 


Összességében nem bánom egy percig sem, hogy elolvastam ezt a gyűjteményt, már csak azért sem, mert sok olyan történet volt, amiben volt egy kis csavar, valami variáció ahhoz képest, amit eddig ismertem (például Aladdin történetében), mostanság pedig egyre kíváncsibb vagyok a főbb mesei motívumok különféle változataira. Én azt gondolom, hogy mindenképpen érdemes megismerkedni vele, legfeljebb ha egy-két történet esetében úgy érzi az ember, hogy öt percben nem sikerült igazán átadni az esszenciáját, akkor azokból elő lehet venni a hosszabb verziót is. Mindenesetre 70 mese esetében bőven lesz miből válogatni, így jó szívvel ajánlom mindenkinek, aki szereti a különleges és igényes köteteket.

Értékelésem: 4,5
Kinek ajánlom? Azoknak, akik kifejezetten rövidebb terjedelemben keresnek meséket, és fontos számukra, hogy az illusztráció csodaszép legyen és jól kiegészítse a szöveget.

Nyereményjáték:

Mostani nyereményjátékunkban a kötetben szereplő mesék címeit keressük. Minden állomáson találtok összekevert betűket - anagrammák formájában-, ezeket kell a helyes sorrendbe tenni, és beírni a mesék címeit a rafflecopter-doboz megfelelő helyére.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
ahonnan alkotóelem deríttet

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
07.11. Dreamworld
07.13. Könyv és más

Megjegyzések