Leleményes lelencek (értékelés és nyereményjáték)

 

A Maxim Könyvkiadónál jelent meg Hana Tooke: Leleményes lelencek című gyerekkönyve, mely Európa-szerte  számos díjat nyert, a middle  grade korosztály új kedvence. Öt 12 éves árváról szól a történet, akiknek menekülniük kell egy gonosz örökbefogadó elől, ám épp ez a kaland segítheti hozzá őket, hogy szerető családra találhassanak.  Kövesd a négy állomásos blogturnét, és játékunk megfejtéséért cserébe megnyerheted a könyvet a kiadó felajánlásában.




Kiadó: Maxim Kiadó, 2022
Oldalszám: 384
ISBN: 9789634992738
Eredeti cím: The Unadoptables
Fordította: Tomori Gábor
Illusztrálta: Ayesha L. Rubio


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

1880 őszén öt csecsemőt találnak a Kis Tulipán Árvaházban nagyon szokatlan körülmények között. Ők Adele, Ludvig, Ánizs, Kornelis és Milou. Az álnok és szívtelen gondozónő „örökbefogadhatatlannak” titulálja a gyerekeket, akik azonban teljesen tisztában vannak azzal, hogy éppen nem mindennapi egyéniségük teszi őket különlegessé. Elhatározzák, hogy ha törik, ha szakad, ők együtt maradnak. Amikor egy gonosz, alvilági figura megpróbálja őket a karmai közé kaparintani, az árvák összefognak, és vakmerő menekülésbe kezdenek Amszterdam befagyott csatornáin. Rengeteg kalandba keverednek, és sok csávából sikerül kihúzniuk egymást. S még az is lehet, hogy mindeközben sikerül igazi otthonra és igazi családra lelniük.

Véleményem:

Kicsit fura és sejtelmes ifjúsági regény különc árva gyerekekkel, szép illusztrációval, ami a 19. századi Hollandiában játszódik? Hát persze, hogy egyből kíváncsi lettem Hana Tooke történetére, így amint lehetett, nagy várakozásokkal fogtam bele a Leleményes lelencek olvasásába. Külön tetszett, hogy önálló kötetet olvashatok, persze a jó sorozatok ellen általában nincs kifogásom, de mostanában olyan sokba kezdtem bele, hogy mindig félő, hogy nem emlékszem már rendesen az előzményekre, mire megjelenik a folytatás. Ez a kis kaland viszont most nagyon jólesett a gyermeki énemnek, az írónő egyből elrepített az 1890-es évekbe, hogy együtt izgulhassak öt szerethető és különleges főhősünkkel. 

Ayesha L. Rubio illusztrációja. Kép forrása: https://www.ayeshalrubio.com


1880 őszén a Kis Tulipán Árvaházban igen nagy volt a forgalom, ugyanis egymás után öt árva csecsemőt is otthagytak. A regény elején róluk olvashatunk egy-egy rövidke ismertetőt, hogy aztán tizenkét évvel később felvegyük újra a fonalat, és megtudjuk, milyen körülmények között éldegélnek hőseink. Sajnos az árvaházbeli élet még az elvártnál is szomorúbb és sivárabb, Milou, Ánizs, Adele, Ludvig és Kornelis a gonosz gondnokasszony komiszságai és a sok fizikai munka mellett csak egymásra számíthatnak. Persze időről időre felbukkan egy-egy potenciális örökbefogadó szülő, hőseink viszont kicsit különcnek számítanak, így egyelőre senki nem akarta még hazavinni őket magával. Milou a szíve mélyén nem is vágyik erre, kiskora óta arról álmodozik, hogy egyszer érte jönnek az igazi szülei, és magyarázatot adnak arra, miért kellett tizenkét évig nélkülöznie őket. Furcsa teóriákat gyárt arról, mi lehet az igazság, mindenesetre minden pocikájában érzi, hogy ő nem olyan gyermek, akiről egyszerűen csak lemondtak. 

Az események igazán akkor gyorsulnak fel, amikor az árvaházba egy roppant ijesztő alak érkezik, aki mind az öt árvát magához akarja venni a hajójára. A gyerekek a zsigereikben érzik, hogy valami rossz készül, így elszöknek adoptálójuk elől. A Milou csecsemőkori holmijában talált nyomok alapján egy régi malomhoz jutnak, ahol válaszok helyett csak újabb kérdéseket találnak, meg egy titokzatos bábmíves műhelyt, amit igyekeznek újra életre kelteni. Mi olvasók végig izgulhatunk a gyerekekkel együtt, hiszen bármikor lelepleződhet szökésük és az, hogy egyetlen felnőtt sem gondoskodik róluk, de a kis lelencek leleményességének köszönhetően igyekeznek minden akadályt áthidalni, hogy együtt maradhassanak és végre megkapják azt a családot, amit mindannyian érdemelnek. Fordulatos, eseménydús és nem mellesleg megható történetben lesz része annak, aki belekezd ebbe a regénybe, engem teljesen elvarázsolt és magával vitt az írónő egész az utolsó oldalakig. 

Ayesha L. Rubio illusztrációja. Kép forrása: https://www.ayeshalrubio.com


Öt főszereplő esetében azért adott a kérdés, hogy vajon sikerül-e a karaktereket egyforma részletességgel és alapossággal kidolgozni. Én úgy éreztem, hogy jól megugrotta ezt a feladatot Hana Tooke, igaz, azért Milou alakja kiemelkedik a többiek közül, őt tekinthetjük a történet tényleges főhősének. Nagyon jól át tudtam érezni a kislány vágyakozását azzal kapcsolatban, hogy megismerje a múltját és visszakapja az igazi családját, de emellett arra is volt lehetőség, hogy a többi gyereket is egyre jobban megismerjem és a szívembe zárjam (különösen Ánizst). A történet hangulata kellemesen borzongató néhol, akadnak benne sötétebb, baljósabb részek, ami miatt nekem külön tetszett, pláne azzal együtt, hogy fontos mondanivalót és üzeneteket is találunk benne a barátságról, hűségről és összetartozásról. A gonosz főhősöket igazán lehetett utálni, és drukkolni, hogy az árváknak sikerüljön túljárnia az eszükön. Nagyon tetszettek Ayesha L. Rubio illusztrációi, jól illettek a kicsit borongósabb hangulathoz, és segítettek abban, hogy a karaktereket jobban magam elé tudjam képzelni. A regény az úgynevezett middle  grade korosztályt célozza meg, én is úgy éreztem, hogy felsős korosztálytól felfelé már teljesen megfelelő olvasmány lehet, igaz, a szöveg elég hosszú. Az már rég nem okoz meglepetést, hogy én magam is milyen jól szórakozom az ifjúsági történeteken, de most még kiemelten úgy éreztem, hogy a felnőtt olvasók is abszolút megtalálhatják a számításaikat, ha egy hangulatos, izgalmas kalandhoz van kedvük. 

Nagyon örülök, hogy megismerkedtem a Leleményes lelencekkel, és bízom benne, hogy nem kell sokáig várnunk, hogy újra hallhassunk Hana Tooke-ról. Eredeti ötletekben és erős atmoszférában egyaránt gazdag történet ez, ahol egyszerre öt szerethető kis főhőst is kapunk, akiért izgulhatunk a fejezetek alatt. Jó szívvel ajánlom ifjabb és idősebb olvasóknak egyaránt, tökéletes kikapcsolódás lehet a nyári szünetre, ha a hőségben egy kis borzongásra vágyunk!

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szereti a kicsit kísértetiesebb, rejtélyekben bővelkedő, igényes ifjúsági történeteket.

Nyereményjáték:

A kisregény Amsterdamban és környékén játszódik, így a játékunk is ehhez a városhoz kötődik. Minden állomáson egy-egy állítást olvashattok, el kell dönteni, hogy igaz vagy hamis. A rafflecopter doboz megfelelő sorába írjátok be a választ!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

Amsterdamban több, mint 1200 híd ível át a csatornák felett.

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
07.07 Könyv és más

Megjegyzések