A brooklyni lány (értékelés és nyereményjáték)

 

A Park kiadó jóvoltából újabb csavaros Musso regényt olvashatunk, ezúttal egy vőlegény szemszögéből, aki sok furcsaságot derít ki leendő feleségéről. 
Tarts három bloggerünkkel, hogy megtudd, hogyan vélekednek a regényről. 


Kiadó: Park Könyvkiadó, 2022
Oldalszám: 348 oldal
ISBN: 9789633557839 
Eredeti cím: La Fille de Brooklyn
Fordította: Sárközy Éva


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Mindenki titkol valamit.
A titkaink is hozzánk tartoznak.
Meghatározzák, hogy kik vagyunk, honnan jövünk, és mit hozunk magunkkal.

Sosem felejtem el azt a pillanatot. Előttünk a tenger. A fény megcsillant a végtelen horizonton. És akkor Anna azt kérdezte tőlem:
– Ha valami szörnyűséget követtem volna el, akkor is szeretnél?
Mit válaszoltam volna?
Anna volt életem szerelme. Három hét volt hátra az esküvőnkig. Persze hogy szeretném, bármit tett is. Abban a pillanatban legalábbis így gondoltam. Ő azonban remegő kézzel kotorászott a tabletjén­­, és egy fényképet mutatott:
– Én tettem ezt.
Hogy mondhatjuk, hogy szeretünk valakit, ha képtelenek vagyunk megvédeni?

Véleményem:

Az utóbbi pár évben már egész szépen sikerült elolvasnom Guillaume Musso regényeinek nagy részét, ráadásul utolsó könyvem tőle, az Ott leszel? annyira tetszett, hogy röpült is az év legjobb olvasmányélményei közé. Izgatottan és nagy várakozásokkal fogtam hát bele új kötetébe, A ​brooklyni lányba, ami egy csavaros és rejtélyes történetet ígért. Szerencsére úgy tűnik, tartósan sikerült új szintre emelni a kapcsolatunkat a francia szerzővel, ugyanis ez a regény is messze kiemelkedik számomra az eddig olvasottak közül, ráadásul egy kicsit más műfajban, mint az előző. Ebben a történetben ugyanis nincs semmi természetfeletti, ugyanakkor a rejtélyt, amit ki kell bogoznunk, egyáltalán nem nevezhetjük hétköznapinak. 

A történetünk főhőse Raphaël, a sikeres író, aki egyedül neveli kisfiát, és aki fél éve egy csinos doktornő, Anna személyében megtalálta az igazit. Éppen az esküvőjükre készülnek és pár napra elvonulnak nyaralni, mindennek tökéletesnek kellene lennie, de a férfit már egy ideje nem hagyja nyugodni a kétely, hogy a nő, akinek semmit nem tud a múltjáról, valamit titkol előle. Amikor nekiszegezi kérdéseit, Anna olyan sokkoló információkat zúdít rá, amikkel hirtelen meg sem tud birkózni, így faképnél hagyja szerelmét. Csakhogy mire lenyugszik és beszélni akarna vele, addigra Annának nyoma vész. Raphaël hazautazik, hogy megkeresse menyasszonyát, de a nyomok egyre inkább arra utalnak, hogy kedvese nem csupán sértődötten eltűnt, hanem valami komoly baja esett. A férfinak segítsége is akad a nyomozásban egy volt rendőr, Marc személyében. A meglévő információk alapján elkezdik felgöngyölíteni Anna múltját, ami sokkal sötétebb, mint amit főhősünk egyáltalán el tudott képzelni. Ráadásul úgy tűnik, másoknak is érdekes, ki volt Anna korábban, és néhányan érdekeltek abban, hogy az igazság soha ne kerüljön napvilágra. Elindul a versenyfutás az idővel, Musso pedig egy, a szokásosnál is csavarosabb, fordulatosabb és izgalmasabb krimi formájában szakít ki minket a mindennapokból. 


A cselekményről nagyon sokat nem tudok írni, hiszen az egész olvasásélmény arra épül, hogy szép lassan a helyére tesszük a kirakós darabjait, és Raphaël-lel együtt igyekszünk rájönni, kicsoda Anna és miért tűnt el, miután vallomást tett vőlegényének. A sztori, ami kibontakozik, nem éppen mindennapi, ugyanakkor logikai szempontból nagyon szépen összeáll minden a végére, ráadásul az író több ponton is meg tudott lepni. Ahogy Musso többi regényében, itt is van valami plusz a rejtély megfejtésén felül. Igaz, most nincs a történetben semmi természetfeletti vagy mágikus, de fontos üzeneteket fogalmaz meg a múlt erejéről, az elszenvedett traumák hatásáról, az elfogadásról és a megbocsátásról. A legerősebb szál mégis a regény nyomozós vonala, ami ráadásul olyan szempontból is érdekes, hogy a főbb szereplők mellett egy-egy mellékszereplő nézőpontjából is megismerhetjük az eseményeket, főleg néhány múltbeli történés kapcsán. 

Ha már szereplők, szerintem Raphaël egy alapvetően szerethető főhős volt, bár egy leheletnyit haloványnak éreztem, ami a jellemvonásait illeti. Egyenes, becsületes férfi, aki mindennél jobban szeretné megmenteni a kedvesét, és aki emellett jó barát és gondoskodó apa is. Mégis, valahogy néha hiányzott belőle valami plusz, ami még élőbbé tette volna a karakterét. Nem így Marc, az exzsaru esetében, őt már sokkal kiforrottabb figurának éreztem, még ha nem is tudtunk meg eleinte sok dolgot az életéről vagy a múltjáról, izgalmas és érdekes szereplőnek találtam, aki minden képességét beveti, hogy segítsen író barátjának megtalálni menyasszonyát. Aztán persze ott volt maga Anna, akit izgalmas módon ismerhetünk meg: nem a saját nézőpontján keresztül, hanem azokból az információkból és emlékezésekből, amiket közvetve olvasunk róla. Tetszett, hogy ilyen módon bontakozott ki előttem a karaktere, még akkor is, ha sokáig nem tudtam, hányadán álljak vele. 

Összességében nagyon jól szórakoztam ezen a regényen. Végig fenntartja az érdeklődést, a rövid fejezeteknek köszönhetően gyorsan lehet vele haladni, mégis nagyon aprólékos és kidolgozott, nem adja könnyen az igazságot. Még ha voltak is a sztoriban olyan elemek, amik kicsit elrugaszkodottak, ezek egyáltalán nem zavartak, mert a szerző elhitette velem, hogy minden úgy történt, ahogy, és Raphaël-lel együtt esett le az állam egy-egy felismerésnél. Nagyon örülök annak, hogy a Musso-regények kapcsán elindult egy olyan tendencia, hogy egyre közelebb kerülnek hozzám, így megkockáztatom, hogy előbb-utóbb ténylegesen be fog kerülni a legnagyobb kedvenceim közé, főleg amiatt, hogy a megszokott sémái mellett is mindig tud valami újat mutatni. Remélem, nem kell már sokáig várnom a következő regényére.

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki egy igazán csavaros és izgalmas krimit akar olvasni, szerintem jó kezdőkötet lehet akkor is, ha valaki most ismerkedik az íróval.

Nyereményjáték:

Lássuk, mennyire ismeritek Brooklynt. Minden állomáson találhattok egy képet valamilyen nevezetességről, a feladatotok pedig az lesz, hogy megírjátok a Rafflecopter megfelelő sorában, hogy mi is ez. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
07.07. - Readinspo
07.10. - Könyv és más

Megjegyzések