A ​lelenc (értékelés és nyereményjáték)

 

Stacey Halls egy kis településen nőtt fel az angliai Lancashire-ben, és újságírást tanult az egyetemen. Írásai többek közt a Guardianben, az Independentben és a Sunban jelentek meg. A nagysikerű Familiárisok után itt a második regénye, A lelenc ami szokás szerint gyönyörű kivitelezésben, jelent meg a 21. század KULT sorozatának legújabb részeként.  Tartsatok velünk, és vigyétek haza a kiadó által felajánlott nyereménykönyvet.





Kiadó: XXI. Század, 2021
Oldalszám: 318 oldal
ISBN: 9789635680528
Eredeti cím: The Foundling
Fordító: Simonyi Ágnes


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Két nő, akiket összeköt egy gyermek és egy titok, amely mindent megváltoztat.

London, 1754. Hat évvel azután, hogy törvénytelen gyermekét, Clarát megszülte és a lelencházban hagyta, Bess Bright visszamegy lányáért, akit nem is ismer. Attól tart, hogy Clara nem is élte túl a csecsemőkort, de kiderül, hogy a kislányt valaki már örökbe is fogadta. Bessnek tótágast áll az élete, miközben igyekszik kideríteni, hogy ki fogadta örökbe Clarát – és miért.

Bess szállásától nem messze, London külterületén él egy fiatal özvegy, aki már egy évtizede nem hagyta el az otthonául szolgáló nagy, komor házat. Orvos barátja – aki a lelencházban dolgozik – rábeszéli, fogadjon pesztrát a lánya mellé. Az özvegy azonban nem biztos benne, hogy jó ötlet beengedni egy idegent az életébe. A múlt fenyegető árnyai azzal riogatják, hogy feldúlják gondosan elrendezett világát.

Véleményem:

Sokáig sajnálkoztam, hogy anno lemaradtam Stacey Halls előző könyve, a Familiárisok blogturnéjáról, egyrészt azért, mert nagyon jó kritikákat olvastam róla, másrészt mert egyből megfogott a gyönyörű borítója. Amikor várható volt már új regénye, A lelenc  megjelenése, biztos voltam benne, hogy még egy ilyen mulasztást nem akarok elkövetni, és egyből repült a kívánságlistámra. Mind a fülszöveg, mind a 18. századi londoni környezet azzal kecsegtetett, hogy egy különleges hangulatú és erős érzelmeket kiváltó történetet olvashatok majd. Természetesen az sem volt hárány, hogy ez a borító is elképesztően igényesre sikeredett, öröm volt a kötetet kézbe venni.

A történet az 1750-es évek Londonjában játszódik, középpontjában pedig két nagyon különböző hátterű és személyiségű nő áll, kiknek sorsa mégis összeköttetésbe kerül egy gyermek által. Bess fiatalon válik anyává, és mivel sem anyagi biztonsággal nem rendelkezik, sem a gyermek édesapja nem áll mellette, meghozza élete legnehezebb döntését, és elviszi a lelencházba újszülött kislányát. Úgy gondolja, hogy ha kemény munkával minden kis keresetét félreteszi, akkor pár év múlva végre hazahozhatja Clarát. El is telik néhány év, és bár Bess ugyanolyan szegénységben él, mint korábban, sikerült annyi pénzt összekuporgatnia, amiből talán kiválthatja a kislányt, és boldogan tervezgeti, hogy ha szerényen és dolgosan is, de szeretetben és vidáman fognak együtt élni. A lelencházban azonban felfoghatatan ténnyel szembesül: kislánya már nincs ott, és a dokumentumok szerint nem sokkal érkezése után vette vissza saját édesanyja - vagy legalábbis az, aki annak adta ki magát. Bess kétségbeesve igyekszik kideríteni, hogy mi történt valójában, és megtalálni a kislányát, aki nélkül már nem tudja elképzelni az életét. 


A történet másik fontos főszereplője Alexandra, a jómódú özvegyasszony, aki évek óta nem meri elhagyni saját házát, szigorú rituálék szerint él, és aki nagyon nehezen képes kötődni lányához. Közeli ismerőse, a lelencház orvosának ajánlására felfogadja Besst pesztrának a kislány mellé, ekkor még egyikük sem gondolja, milyen erőteljes hatással lesznek egymás érzelmeire és sorsára. A cselekményből ennél többet nem érdemes leírni, hiszen jócskán bővelkedik fordulatokban és meglepő részletekben, legyen elég annyi, hogy egy igazán sodró lendületű, érzelmes, sokszor elgondolkodtató és megható történetről beszélhetünk, ami szinte egészen képszerűen festi le számunkra a korabeli Londont, annak minden szépségével és rútságával együtt. 

Bevallom, eleinte kicsit nehezen rázódtam bele a regénybe, kellett egy kis idő, amíg megszokam a környezetet és a kicsit lassabb tempót, de amikor ráéreztem az ízére, már le sem tettem. Stacey Halls nagyszerűen mesél, látszik, hogy ismeri, érti és szereti saját karaktereit, ráadásul a regény hátterét is gondosan kidolgozta, alapos kutatómunkát folytatva a történelmi részletek terén. A londoni lelencház például tényleg létezett, ahogyan abban sem kételkedek, hogy az 1700-as évek Angliájában borzasztó kemény lehetett az élet azok számára, akik nem születtek gazdagnak és befolyásosnak. Bess maga is a körülményei áldozata, hiába dolgos, becsületes lány, aki idős apjáról és iszákos bátyjáról is gondoskodik, mégsem engedheti meg magának, hogy saját gyermekét felnevelje. Egyrészt adott a szégyen, amit azoknak kell elviselniük, akik házasságon kívül válnak anyává, másrészt az a mélyszegénység, amiből lehetetlen kitörni. 

A történet egyik legfontosabb kérdésköre az anyaság, illetve az azzal kapcsolatos érzések igen széles spektruma. Nekem nagyon tetszett, hogy az írónő összetetten ábrázolta a karaktereit, akik mind anyaként, mind emberként követnek el hibákat, mégis képesek vagyunk velük azonosulni, mert esendők, hitelesek és a maguk módján jószándékúak. Ráadásul ebben a történetben valahol minden szereplő áldozat, akiknek meg kell tanulniuk akkor is helyes döntéseket hozni, amikor minden létező mintájuk és eszközük más felé terelné őket. 

Tényleg nem szeretnék ennél több konkrétumot leírni, csak biztatni tudom azokat, akik hozzám hasonlóan nem olvastak korábban Stacey Hallstól, hogy vágjanak bele nyugodtan, egy kezdetben lassan hömpölygő, mégis fordulatokban gazdag történetben lesz részük szeretetről, elfogadásról és megbocsátásról.

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szereti a 18. században játszódó történeteket vagy a női sors-típusú regényeket.

Nyereményjáték:

A regény egyik központi témája az anyaság, úgyhogy játékunkban minden állomáson egy-egy fülszöveg részletet találtok könyvekből, ahol szintén fontos szerepet kap milyen anyának lenni. Megfejtésül a fülszövegekhez tartozó könyvek szerzőjét és címét írjátok be a Rafflecopter  megfelelő sorába.
Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.


Feladvány:
“Az elbeszélő egy harminchat éves nő, aki a társadalmi és a belső nyomás hatására is úgy érzi, döntésre kell jutnia. De biztos elképzelések híján mi segíthet? Mi történik, ha elménk és ösztöneink között nemhogy összhang, de jóformán kapcsolat sincs?”



a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
09.24.: Readinspo
09.26.: Utószó
09.28.: Csak olvass!
10.02.: Könyv és más

Megjegyzések