Hová ​lettél, szép világ (értékelés és nyereményjáték)



A Normális emberek és a Baráti beszélgetések szerzőjének új könyve már magyarul is olvasható. Az ugyancsak az emberi kapcsolatok mélységét pedzegető Hová lettél, szép világot külföldön Sally Rooney legjobb írásaként emlegetik. Hogy ebben mennyi igazság van, azt mindenki döntse el maga – de csak miután végigolvastátok, mit gondolnak róla a bloggereink.



Kiadó: XXI. Század, 2021
Oldalszám: 318 oldal
ISBN: 9789635681297
Eredeti cím: Beautiful World, Where Are You
Fordító: Dudik Annamária Éva


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

A ​Normális emberek és a Baráti beszélgetések c. könyvek szerzőjétől

Alice, aki regényíró, összeismerkedik Felixszel, aki egy raktárban dolgozik, és megkérdi, lenne-e kedve elkísérni őt Rómába. Alice legjobb barátnője Dublinban él, és éppen egy szakításon van túl. Újra flörtölni kezd Simonnal, akit már gyerekkora óta ismer.
Alice, Felix, Eileen és Simon még fiatalok – de ha nem vigyáznak, elrohan felettük az élet. Vágynak egymásra, félrevezetik egymást, összejönnek, szétmennek. Aggodalmakat olt beléjük a szex, a barátság, a mindannyiunkat körülvevő világ. Valóban ez az utolsó kivilágított helyiség, amiben ők állnak, hogy tanúi legyenek valaminek, mielőtt minden elsötétül? Van rá módjuk, hogy elhiggyék: a világ igenis szép?
Sally Rooney Sunday Times és New York Times bestsellerszerző. Eddig megjelent regényei: Baráti beszélgetések, Normális emberek – utóbbi átlépte a világszerte eladott egymillió példányt. Jelölései: Booker-díj, Dylan Thomas-díj, Rathbones Folio-díj, Desmond Elliott-díj, a Legjobb Női Regényíró díja. A Normális emberek 2018-ban Costa-díjban részesült, 2019-ben az év könyve lett a Waterstonesnál. Sally Rooney társforgatókönyvíróként részt vett a Normális emberekből készült tévésorozat megírásában, amelyet 2020-ban mutattak be a BBC-n. A Baráti beszélgetésekből készült BBC-sorozat bemutatóját 2022-re tűzték ki.

Véleményem:

Ez volt az első regény, amit olvastam Sally Rooney-tól, bár korábban szemeztem már a Normális emberek című kötettel is. Igazából nem voltak különösebb elvárásaim, azt láttam a különböző könyves fórumokon, hogy sokan kedvelik az írónő stílusát és az általa ábrázolt, korunkra jellemző, mindennapos szituációkat, így gondoltam, mindenképpen érdemes próbát tennem a Hová lettél, szép világgal. Bár nem mondom, hogy az olvasás élménye alapjaiban rengette meg a világomat, határozottan úgy gondolom, hogy Rooney tehetséges író, aki nagyon érzékenyen reagál a modern kor fiatal felnőtt generációjának sajátosságaira és problémáira, emiatt pedig fontos alakítója a kortárs irodalomnak. De lássuk, pontosan miről is szól ez a könyv. 

A történetben négy fontosabb szereplőt találunk. Eileen és Alice régóta barátnők, és bár az életük más-más irányt vett, felnőttként is tartják egymással a kapcsolatot és rendszeresen beszámolnak egymásnak életük történéseiről. Alice gazdag és sikeres írónő, aki ennek ellenére nemrég esett át egy ideg-összeroppanáson, jelenleg egy vidéki házban él, és igyekszik újra felvenni mindennapi élete ritmusát. Ezzel szemben Eileen nem futott be fényes karriert, de alapvetően elégedett szerkesztői munkájával, a fő nehézséget az okozza az életében, hogy miután véget ért egy komoly párkapcsolata, kissé elvesztette a lába alól a talajt. A két nő történetében közös vonás, hogy mindkettejük életében hamarosan színre lép egy férfi. Alice egy internetes applikáción keresztül ismeri meg Felixet, aki raktári munkásként dolgozik, és aki számára semmit nem jelent a nő ismertsége vagy írói karrierje. Eileen a szakítás után újra szorosabbra fűzi kapcsolatát gyerekkori barátjával, Simonnal, néha úgy tűnik, több is van köztük, mint barátság, ugyanakkor roppant óvatosan közelítenek egymáshoz amiatt, hogy ne okozzanak sérülést a másiknak. A fejezetek közül jó néhány a két nő és partnereik kapcsolatát meséli el, egy másik részük pedig az Alice és Eileen közötti levelezést mutatja be, ami segít abban, hogy a történéseket árnyaltabban és több szemszögből ismerjük meg. 


Ha szigorúan csak a cselekmény oldaláról vizsgáljuk ezt a regényt, akkor tulajdonképpen kijelenthetjük, hogy nem sok minden történik benne. Főhőseink igyekeznek boldogulni és rendbe tenni a szerelmi életüket, közben pedig megállni a helyüket a mindennapi élet kihívásai közepette. Amik által viszont ez a történet sokkal több lesz, azok a - elsősorban a levelekben - megfogalmazódó gondolatok, amelyek remekül bemutatják nem csupán főhőseink, hanem egy egész generáció sajátosságait és küzdelmeit. A mai fiatal felnőtt korosztály (ami egyben a saját korosztályom is, így nagyon sok mindent tökéletesen átéreztem a könyvben) sok szempontból más helyzetben van, mint szüleik vagy nagyszüleik nemzedéke. Sokan már a korai harmincas éveikre úgy érzik, hogy teljesen kiégtek, hiába van jó munkájuk és karrierjük, úgy érzik, életük üres és tartalmatlan, ráadásul rengeteg történés és folyamat - például a párválasztás - sokkal bonyolultabbá vált, mint régen, összetettebb és átláthatatlanabb játékszabályokkal. Közben állandóan nyomasztja őket a modern kor többféle sajátossága, a klímaváltozástól kezdve a politikai helyzetig, és akkor még nem beszéltünk azokról a családi mintákról és továbbörökített rossz sablonokról, amiket ők ugyan már felismernek, mégis nagyon nehezen tudnak változtatni rajtuk. Alice és Eileen levelezésében ezek a problémakörök folyamatosan megjelennek, és tulajdonképpen csak egy hajszál választja el a regényt attól, hogy végérvényesen pesszimista legyen. Rooney-nak jó érzéke van ahhoz, hogy valami kis aprósággal azért mindig feloldja a nyomasztóbb gondolatmeneteket, hogy végeredményként mégis csak egy életigenlő történetet kapjunk, amiből mi, olvasók is erőt meríthetünk. 

Nekem alapvetően tetszett az írónő stílusa, annak ellenére, hogy formailag eléggé sűrű volt a szöveg (a párbeszédek például nincsenek tagolva benne), könnyű volt haladni vele. Az egyetlen dolog, ami nekem kicsit fura volt, a két nő közötti levelezés, pontosabban annak túl komoly/fennkölt hangvétele. Számomra nem volt mindig teljesen életszerű, ahogy kommunikáltak egymással, inkább volt olyan, mintha filozófiai értekezéseket olvastam volna, egyébként ezzel önmagában nem is lett volna baj, de ezen a fronton nekem a kevesebb kicsit több lett volna. A történetben szereplő élethelyzetek és problémák ugyanakkor hitelesek és átélhetőek voltak, különösen az tetszett, hogy mind a négy szereplő személyisége és élettörténete csak apránként áll össze az elejtett információ-morzsák alapján. Talán érdemes megemlíteni, hogy a könyvben elég komoly szerepe van a szexualitásnak és az erotikus jeleneteknek, de szerencsére ezeket nem éreztem öncélúnak, hozzátartoztak ahhoz, hogy a kapcsolati dinamikákat és a karaktereket jobban megértsük. 

A regény csúcspontja számomra az volt, amikor a négy szereplő végre fizikailag is találkozik egyszerre egymással, nagyon érdekes volt, hogyan kerülnek felszínre a korábban elfojtott sérelmek vagy indulatok, vagy hogy mennyivel másabb személyesen kapcsolatot teremteni, mint a közösségi média vagy az internet segítségével. A történetnek egyébként is nagy erőssége, hogy bemutassa ennek a generációnak az elmagányosodását, kapcsolódási nehézségeit, illetve azt a környezetet, amiben ezek a nehézségek jelentkeznek. Összességében tehát én mindenképpen ajánlom, hogy mások is ismerkedjenek meg Sally Rooney munkásságával, ha nem is válik valaki számára kedvenccé, az biztos, hogy sok érdekes gondolatot ébreszthet a fiatal felnőttekben, akik koruk ellenére még maguk is az útkeresés kezdeti szakaszán járnak. 

Értékelésem: 5/4
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szereti az élet dolgairól szóló regényeket és a mélyebb, filozofikusabb eszmefuttatásokat.

Nyereményjáték:

A regényben több európai nagyváros is előkerül, így a játékunk ehhez kapcsolódik. Mindegyik állomáson anagrammákat láttok, a feladatotok pedig annyi, hogy kitaláljátok, melyik városra gondoltunk.
Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.


Feladvány:
papok hegán

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
10.05. Readinspo
10.12. Könyv és más
10.14. Könyvvilág

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések