25 ​szelfi a felvilágosodás korából (értékelés és nyereményjáték)

 


Lőrinc László történelemtanár folytatja rendhagyó ismeretterjesztő sorozatát, az Árpád házi és a török kori szelfik után kiderül hogy vajon mit osztottak volna meg a közösségi médián a felvilágosodás idején élő alakok életük meghatározó eseményeiről. A Kolibri Kiadó gondozásában megjelent szórakoztató történelemkönyv alapvetően iskolásoknak készült de az idősebb generáció számára is nagyon szórakoztató lehet. A blogturné három állomásán bloggereink is megosztják veletek, mit szerettek benne. Játsszatok velünk, és nyerjetek egy példányt a kötetből!



Kiadó: Kolibri Kiadó, 2021

Oldalszám: 160 oldal
ISBN: 9789634378013
Illusztrálta: Rátkai Kornél


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Merj ​a magad értelmére támaszkodni! – szólt a felvilágosodás jelmondata, és mi is erre bátorítjuk az olvasót: a nagy sikerű 25 szelfi-sorozat 3. kötetét is kritikus gondolkodással forgassa (és közben persze legyen nyitott a humorra). Ezúttal a török kiűzése utáni 130 év szereplői lépnek elénk: akad közöttük átutazó művész és betelepülő jobbágy, a népre rátelepülő és a népet felemelő uralkodó, híres feltaláló és gyári munkás, forradalmár és áruló (aki néha egy és ugyanaz a személy).

Kiderül például, miről folytatott kommentháborút Kazinczy és Batsányi, hogyan működött Kempelen Farkas sakkautomatája, milyen praktikákkal védekeztek eleink a pestis ellen, miért kell Beethoven egyik művét szemüvegben előadni, milyen lelkiállapotban írta Kölcsey a Himnuszt, kik ültek a szabadkőművesek titkos páholyaiban, elmesélhető-e vajon II. Rákóczi Ferenc és II. József élete képregényben (eláruljuk, igen).

A fejezetek végén található Hogy volt, hogy nem volt… nos, felér egy igazi megvilágosodással: itt derül fény a kommentek igazságtartalmára és a kommentelők személyére, egy izgalmas történelmi kor eseményeinek fontos összefüggéseire.

Véleményem:

Lőrinc László korábban megjelent két kötete után már kijelenthetem, hogy hivatalosan is történelmi szelfi-rajongó vagyok, így egyértelmű volt, hogy a harmadik részt is be szeretném szerezni. A pedagógus szerző annak idején nagyot villantott azzal az ötletével, hogy a modern korhoz és a mai fiatalokhoz közel álló facebook-bejegyzések és fotók mintájára készíti el történelmi portréit. A gazdagon illusztrált, ismét nagyon színes és informatív 25 szelfi a felvilágosodás korából című kötetben ezúttal a törökök kiűzését követő 130 évet ismerhetjük meg alaposabban, természetesen most is könnyed és humoros módon.  

Az első két részhez hasonlóan itt is azonos szisztéma szerint épülnek fel a rövid fejezetek. Először egy úgynevezett "szelfit" találunk, ahol az adott kor meghatározó szereplői szerepelnek, akár azért, mert konkrét, híres emberek voltak, vagy pedig egy bizonyos társadalmi réteg vagy csoport megtestesítői. A szelfit, ahogyan a közösségi oldalakon is, különböző kommentek követik, melyekből humoros módon és közvetetten tanulhatunk a kor legfontosabb történéseiről, viszonyairól, illetve a kisebb-nagyobb társadalmi problémákról. Minden fejezet végén találunk egy Hogy volt, hogy nem volt...című részt, ahol Lőrinc László, mint történelemtanár közérthető nyelvezeten és lényegre törően összegzi és magyarázza a korábban olvasottakat.


A kötet által feldolgozott 130 év igen mozgalmas volt a magyar történelemben, olvashatunk a felvilágosodás korára jellemző fokozatos gazdasági és szellemi fejlődésről, a Rákóczi-szabadságharcról, Mária Terézia és II. József reformjairól és rendeleteiről, vagy éppen a barokk kor virágzásáról. A nagyobb horderejű események mellett fontos szerepet kapnak a történelmi érdekességek is, különösen a tudományos élet vagy a mindennapi életmód területéről (nekem például korábban fogalmam sem volt Kempelen Farkas munkásságáról és titokzatos sakk-automatájáról). Nekem, akinek sajnos elég nagy hiányosságai vannak történelemből, borzasztó hasznosnak bizonyultak a fejezet végi magyarázó részek, így hiába nem én vagyok az elsődleges célközönség, felnőtt fejjel is sokat tanultam ebből a különleges ifjúsági ismeretterjesztő kötetből. 

A könyvben található, Rátkai Kornél nevéhez fűződő rajzok most is egészen zseniálisak, nagyon szeretem, hogy minden karaktert ennyire egyedire és humorosra alkot meg az illusztrátor (ráadásul most még saját magát is belecsempészte a kötetbe:)). Maga a facebook-szerű megvalósítás egészen eredeti és jó ötlet, ráadásul most úgy éreztem, hogy valamennyire a stílus is fejlődött, javult. Míg a korábbi kötetekben néha túl hangsúlyosnak éreztem a szlenges kifejezéseket (ez főleg akkor zavart, ha olyan korú személy szájából hangzottak el, akihez az életkoránál fogva nem illett, nem a történelmi kor miatt), itt most szerintem jobb arányokkal és természetesebben szerepelnek ezek. Az is nagyon tetszett, hogy kiegészítés gyanánt most is találunk két rövid képregényt, amik jól feldobják a kötetet. 


Összességében még mindig nem tudom eléggé hangsúlyozni, mennyire jó és hasznos dolog, ha akár egy író, akár egy pedagógus (legszerencsésebb esetben olyasvalaki, aki kettő egy személyben) új, modern szemlélettel, friss, fiatalos humorral közelít meg különféle tananyagokat, én borzasztóan élveztem volna, ha iskolás koromban hasonló dolgokhoz hozzá lehetett volna jutni. Már várom a következő kötetet, ami majd az 1830-tól 1900-ig tartó időszakba kalauzol el bennünket, és kíváncsi vagyok, hogy a jövőben milyen ötletekkel és megoldásokkal rukkol még elő Lőrinc László.

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Felsős korosztálytól kezdve mindenkinek, aki sajátos, humoros formában szeretne ismerkedni a történelemmel.

Nyereményjáték:

Mostani feladványunkban a könyv és a felvilágosodás korának egy-egy szereplőjét bújtattuk el az értékelések sorai közé. A feladatotok, hogy megtaláljátok a kiemelt betűket, és a helyes sorrendbe téve beírjátok őket a rafflecopter doboz megfelelő helyére. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
10.09. Könyv  és más
10.10. Spirit Bliss Sárga könyves út

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések