Merlin ​és bandája (értékelés és nyereményjáték)

 

A Kolibri kiadónak köszönhetően ezúttal a középkorba, Merlin világába látogathatunk el Frank Schwieger könyvével. Tartsatok velünk a turnén, öt tagunk mondja el a véleményét a sorozat legújabb részéről, és természetesen a turné végén ti is nyerhettek egy saját példányt belőle.




Kiadó: Kolibri Kiadó, 2021
Oldalszám: 256 oldal
ISBN: 9789634378020 
Fordító: Veress Kata
Illusztrálta: Ramona Wultschner


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Legendás történetek a legnagyobb lovagkori arcokról!
Tényleg olyan kalandos volt a középkor? Hogyan tudta Arthur kihúzni a sziklából a híres Excalibur kardot? És miért fürdött meg Siegfried a sárkányvérben? Hogy nézett ki egy lovagi vár? Hogyan lett Robin Hood a tolvajok fejedelme?
Ha szívesen villognál legendás tudásoddal, ezt a könyvet neked találták ki!
A lovagkori történelem legizgalmasabb sztorijai vadiúj csomagolásban – Merlin, a nagy varázsló vezényletével.
Vigyázat, a könyv súlyos, nyolc napon túl gyógyuló nevetőizomgörcsöket okozhat!


Véleményem:

Az elmúlt években nagyon nagy rajongója lettem Frank Schwieger német szerzőnek, aki ismeretterjesztő ifjúsági köteteiben a különféle híres mitológiai vagy történelmi alakokat igyekszik közérthető módon megismertetni a fiatalabb olvasókkal. Olvashattunk már tőle a görögökről, a rómaiakról és a vikingekről, egy ideje már izgatottan vártam, hogy vajon legközelebb mivel fog előrukkolni. A Merlin és bandája bizonyos szempontból más, mint az eddigi könyvek, ugyanis most nem egy bizonyos népcsoport vagy istenvilág áll a középpontban, hanem inkább egy korszak és a hozzá kapcsolódó kultúra és mondakör, egész pontosan a lovagkor, ami számtalan izgalmas történetet rejt magában. 


A kötet felépítése hasonló a korábbiakhoz. A könyvben összesen 17 karaktert ismerhetünk meg, kezdve mindjárt a címadó alakkal, Merlinnel. Az adott fejezetben szereplő karakterről készült rajz után mindig egy, szintén illusztrált adatlapot találunk, ahol megtudhatjuk a hozzá kapcsolódó legfontosabb információkat, hogy hol élt, mivel foglalkozott, mit szeretett vagy utált, és egyáltalán miről nevezetes. Ezután rövid, egyes szám első személyben írt fejezeteket olvashatunk, ahol az adott történelmi személyek vagy mondai alakok röviden elmesélik nekünk a történetüket, természetesen a szerzőtől már megszokott humoros, könnyed stílusban. 

A karakterek ebben a kötetben sokkal színesebbek, legalábbis ami a földrajzot illeti, hiszen sok fontos európai ország mondaköréből és legendáiból merített az író. Az angol lovagkör mondái és leghíresebb alakjai után (mint amilyen Merlin, Arthur vagy Nimué) elkalandozunk Németalföldre, Franciaországba, Svájcba és Spanyolországba is. Megismerhetjük az erős Siegfriedet és a bátor női harcost, Brünhildét, Robint, a tolvajok fejedelmét, Jeanne D'Arcot vagy éppen Tell Vilmost. A felsorakoztatott figurák között vannak olyanok, akik mai tudásunk szerint csupán a legendákban szerepeltek, de olyanok is, kiknek alakja mögött valós történelmi eredet áll. Nagyon örültem annak, hogy az ismertebb személyek mellett akadtak olyanok is, akikről korábban sosem hallottam, ilyen volt például az emberek elé örökösen tükröt tartó Till Eulenspiegel alakja. 


Tetszett, hogy a fix fejezetek mellett rengeteg "kis színes" tartalom is szerepel, például azzal kapcsolatban, hogy a középkorban hogyan éltek az emberek, mit kellett tenni ahhoz, hogy valaki lovag lehessen, vagy akár arról, hogy a magyar nyelvben milyen emlékeit találjuk meg a lovagkornak. A szövegeket most is gazdagon illusztrálják Ramona Wultschner humoros és szerethető rajzai, maga a kötet nagyon igényes, vastag papírra nyomott, kemény borítós, amit öröm kézbe venni és ami nagyon jól mutat a korábban megjelent részek mellett a polcon. A könyv elsődleges célközönsége valószínűleg az általános iskolai felsős korosztály, de bátran állítom, hogy felnőttek számára is tartalmas és élvezetes élményt nyújt, hiszen a könnyed és vicces fejezetek rengeteg információt is rejtenek magukban az európai lovagkor híres alakjairól vagy legismertebb legendáiról. Az pedig csak apró hab volt a tortán, hogy a címadó varázsló szinte mindegyik fejezetbe belecsempészte magát valamilyen módon. :)


Szerintem nagyszerű kezdeményezés volt ez a sorozat, imádom a kreatívan kivitelezett és jól átgondolt ifjúsági ismeretterjesztő köteteket, hiszen ezekből élmény a tanulás kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Ha jól láttam, külföldön már megjelent egy következő kötet is, ami majd Kleopátra és a fáraók világába fog elkalauzolni bennünket. Nagyon remélem, hogy arra sem kell már hosszasan várni, ahogyan azt is, hogy Frank Schwieger sokáig fog még újabb és újabb ötletekkel és feldolgozandó témákkal előállni.

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki könnyed és humoros formában szeretné gyarapítani tudását az európai lovagkor híres alakjairól és történeteiről.

Nyereményjáték:

Merlin és barátai kalandjait sok film feldolgozta már. Ezúttal a képek alapján azt kell megírnotok, hogy az adott filmekben mely színész játszotta Merlint. A feladatotok, hogy beírjátok az adott színész nevét a rafflecopter doboz megfelelő helyére. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
10. 13. Könyv és más
10. 15. Readinspo
10. 17. Dreamworld

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések