HiSztorik- Bíró Szabolcs: A ​birodalom ura (Anjouk 7.)

 

Bíró Szabolcs: A birodalom ura (Anjouk 7.)
Athenaeum, Budapest, 2021.
 ISBN: 9789635431144



Fülszöveg:

1342. Anjou Károly a halálos ágyán fekszik. A visegrádi udvar temetésre készül – és az új király, a mindössze tizenhat esztendős Anjou Lajos megkoronázására. Lajos ugyan sokat tanult az apja uralkodásából, ám ő alighogy trónra ül, azon nyomban háborút hirdet – legfőbb példaképei, Szent László és Nagy Sándor nyomdokain járva.
A messzi Nápolyban egyesek ferde szemmel néznek Lajos öccsére, András hercegre. Bátor Szilárd az örökül kapott szlavóniai birtokát igazgatja, és egy önálló zászlóalj felállításán fáradozik. Mindezen események közepette Bihar megyei otthonából kalandos útra indul egy bivalyerős férfiú, aki dühében malomkövet hajigál, ordasokkal küzd meg a nádasban, a Budára vezető utat pedig petrencés rúddal mutatja meg…
A birodalom ura immár a harmadik trilógia nyitánya Bíró Szabolcs nagyszabású történelmi regénysorozatában. Új korszak veszi kezdetét: daliás idők jönnek, melyeknek azonban egyaránt részét képezi arany és vér, fény és árnyék, menny és pokol. Az út ugyanúgy nyitva áll felfelé, mint lefelé, és sohasem lehet tudni, kinek mit tartogat a sors.

Véleményem:

A „Hét szűk esztendő” címet kapta Bíró Szabolcs legújabb regényének, az Anjouk ciklus 7. részének prológusa, amiről rögtön az ugrott be, ugyan nem telt el ennyi idő az előző kötet óta, de mindenképpen a „Két szűk esztendő” jelzővel illethetném ezt a várakozással teli időszakot, amit ki kellett böjtölniük a rajongóknak A birodalom ura megjelenéséig. Jelentem, megérte várni, ismét egy remekbe szabott alkotás került ki a szerző kezei közül. Aki szerette az eddigi részeket, ezúttal sem fog csalódni. Továbbra is egy magas színvonalon megírt, valós történelmi tényeken, eseményeken alapuló regénnyel folytatódik a sor. Gördülékeny, érdekes, izgalmas, helyenként szívszorító olvasmány, amit csak ajánlani tudok mindenkinek.



„- Miféle világ köszönt ránk Anjou Károly után? – temette arcát a kezébe Drugeth Miklós.

- Az csak rajtunk múlik – vélte Lackfi István. – A magam részéről úgy érzem, daliás idők jönnek.”

A történet szálát 1342 nyarán vesszük fel, mikor is Anjou Károly megtér a teremtőhöz, s fia, a tizenhat éves Lajos kerül a magyar trónra. Az ifjú, agilis királynak határozott elképzelései vannak a kormányzást illetően, s bár folytatni kívánja atyja hagyatékát, nem teljesen úgy, ahogy azt az addigi országos főméltóságok gondolták. Vajon ennek ellenére kitart a hűségük? S valóban daliás idők jönnek a Magyar Királyságra? Tudjuk a történelemkönyvekből, hogy Lajos uralkodásának 40 esztendejéből mindössze kettő volt békés, amikor nem viselt háborút. Így nem meglepő, hogy a négy év történéseit felölelő kötetben több hadjáratról is olvashatunk, bár nem részletekbe menően. Ezúttal nem a virtuson van a hangsúly, a nagy csatajelenetek is elmaradnak. Jelentős szerepet kapott ugyanakkor a külpolitika, a diplomácia. A regény egyik fő vonulata ugyanis a Nápolyi Királyságba kalauzolja az olvasót, ahol időközben András herceg is felnőtt, és Róbert király halálát követően felesége oldalán igényt tartana a trónra. Ezt azonban Nápolyban senki más nem szeretné. A középső fia sorsát egyengetni odautazó özvegy anyakirályné borzadva tapasztalja a nápolyi udvar romlottságát, az Anjou rokonok áskálódását és a pápa arcátlan pénzsóvárgását. A körülmények semmi jót nem ígérnek.

Nagy Lajos király szobra a Nemzeti Történeti Emlékparkban (Vanyúr István alkotása). Kép forrása: Wikipedia


A ​ birodalom ura a sorozat 7. része, ugyanakkor Az ifjú lovagkirály-trilógia kezdő kötete is. Ebből adódóan több felvezető jellegű fejezettel veszi kezdetét a történet, melyek megalapozzák a későbbi események irányvonalát. A cselekmény több szálon indul meg, és a régi kedvencek mellett több új szereplő is feltűnik a színen. Egyesek csak néhány oldal erejéig, mások tartósan a történet részévé válnak. Ugyanakkor ezek a kis epizódok sem elhanyagolhatóak, érdemes emlékezetünkbe vésnünk ezeket a szereplőket is, hiszen személyüknél fogva a cselekmények későbbi alakulásában jelentős szerepet kaphatnak. Az országos ügyek mellett elég nagy teret nyer a szereplők személyes sorsának alakulása. Természetesen most is velünk van a Bátor nemzettség hányattatott sorsú feje, Szilárd, aki hosszú évek múltán is Zách Klára miatt kesereg, miközben töretlenül fizeti a lengyeleknek a „különadót”. Régi cimborái, élükön Lackfi Palkóval próbálják kimozdítani őt az önsajnálatból és az önkéntes dubicai száműzetéséből. Ténykedésük során a szerző megvillantja humoros oldalát is, kiderül, miért kellene egy párnát választania a címerére és a zászlajára Szilárdnak, és arra is választ kaphatunk, kicsoda a rejtélyes Richardus diák, vagy hogyan vált a dubicai birtok a „bűnösök menedékévé”.

A szerző ebben a részben elkényeztetett a jobbnál jobb karakterekkel. Kedvenc fejezeteim a regényből Toldi Miklós nevéhez fűződtek, aki jelentős szerepet kap a történetben. Nagyon tetszett, ahogy a szerző próbálta beépíteni Arany János elbeszélő költeményének elemeit a regénybe, szerintem igen hatásosra sikerült. Az elképzelése nehézségeiről külön említést is tesz a regény utószavában, amit szintén érdemes elolvasni. Ezen kívül nagyon tetszett a „boszorkány”, Éva karaktere is, aki színt hozott a történetbe, és nem csak vörös haja okán. Hozzá kapcsolódik a regény egy másik humoros jelenete is, melyben szerepet kapnak Könyves Kálmán törvényei is, valamint az ő nevéhez fűződik a regény legnagyobb csattanója. Megszokhattam már, hogy a szerző nem bánik kesztyűs kézzel a hőseivel, de ez a jelenet még így is szíven ütött. Itt abbahagyni a kötetet, azonnali folytatás nélkül, kegyetlenség az olvasóval szemben!

Most is, mint Bíró Szabolcs korábbi regényei esetében, tiszta lelkiismerettel adom meg a maximális 10 pontot a tízes skálámon. Csak ajánlani tudom az egész sorozatot és az előzménykötetet, a Non nobis, Dominét is nem csak a történelem szerelmeseinek. Talán ez a másik olyan regényfolyam, ami a Hunyadi mellett leginkább képernyőre kívánkozik. Remélem, egyszer ezt is megélhetjük, addig is nagyon várom a következő rész megjelenését.


Jehuka




Megjegyzések