Zuhanás (értékelés és nyereményjáték)

 

T. J. Newman évekig dolgozott légiutaskísérőként, első könyvét, a Zuhanást éjszakai járatokon írta, miközben az utasok aludtak. A vérfagyasztó és pörgős thrillerben kemény választás elé állítják egy utasszállító repülőgép kapitányát: a családját menti meg, vagy az utasokat?
Tartsatok a Blogturné Klub bloggereivel és nyerjétek meg a könyv egy példányát a kiadó felajánlásából! 




Kiadó: XXI. Század, 2021
Oldalszám: 334 oldal
ISBN: 9789635681549 
Eredeti cím: Falling
Fordító: Borbély Judit Bernadett


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

„Nem hagyom, hogy lezuhanjon a gép, és nem hagyom, hogy maguk megöljék a családomat.”

Most szálltál fel egy New Yorkba tartó repülőgépre.
Rajtad kívül még 143 utas van a fedélzeten.
De nem tudod, hogy harminc perce rabolták el a járat kapitányának családját.
Ahhoz, hogy a pilóta családja életben maradjon, mindenkinek meg kell halnia a gépen.
A családja csak akkor élheti túl, ha a pilóta követi az emberrablók utasításait, és szántszándékkal hagyja lezuhanni a repülőt.
Kellemes utat.
T.J. Newman könyvesbolti eladóból lett légikísérő, a Virgin America és az Alaska Airlines légitársaságoknál dolgozott 2011-től 2021-ig. A Zuhanás nagy részét éjszakai repülőutakon írta, miközben az utasok aludtak. Az arizonai Phoenixben él.
Ne maradj le az év egyik legjobban várt thrilleréről, iratkozz fel az értesítőre!

Véleményem:

Ha arra gondolok, milyen is egy jó akciófilm, egyből valamilyen katasztrófafilm vagy repülőgép-eltérítős sztori jut eszembe, amik közkedvelt témák voltak a 90-es években. Nagyon kíváncsi voltam, hogy egy hasonló témájú regény mennyire tud működni, így bátran belevágtam T. J. Newman első, bemutatkozó kötetébe. Ritka, amikor egy könyv ilyen mértékben filmszerűen működik, a Zuhanás mégis ezt hozza: egy olyan élményt, mintha a moziban ülnénk egy végig pörgős és izgalmas akció-thrilleren, melynek fő motivációja az volt, hogy az írónő tisztelegjen saját volt kollégái, a légi közlekedésben dolgozók előtt. 

A történet főhőse Bill Hoffman kapitány, aki eredetileg úgy tervezte, némi szabadságon lesz, hogy több időt töltsön együtt a családjával, de végül egy váratlan változás miatt mégis elvállal egy utat Los Angeles és New York között. A repülés rutinműveletnek indul, de hamarosan rémálommá válik, amikor Bill megtudja, hogy egy terrorista foglyul ejtette feleségét és két gyermekét, őt pedig választás elé állítja: vagy összetöri a gépet a közel százötven utassal a fedélzeten, vagy elveszíti a családját. A férfi nem tudja, hogyan fog kikeveredni ebből a borzasztó helyzetből, csak egyvalamiben biztos: nem enged a zsarolásnak, és sem szeretteit, sem a gép utasait nem hajlandó veszélybe sodorni. Már a regény nyitójelenete is eléggé pörgős és mozgalmas, és ez a lendület ezután sem hagy alább, hiszen végig követhetjük hol Bill, hol az FBI vagy a család szemszögéből, hogy főszereplőink hogyan igyekeznek megoldani ezt a rendkívül nehéz helyzetet. Szerencsére a pilóta nincs teljesen magára hagyva ebben a krízisben, légiutas-kísérői mindent megtesznek, hogy segítsenek neki, ahogy a földön intézkedő ügynökök is, de kérdés, hogy sikerül-e olyan forgatókönyvet kitalálniuk, ami nem kíván áldozatokat egyik oldalról sem. 


Ahogy fentebb is írtam, a történet végig elképesztően képszerű, szinte minden pillanatban látjuk magunk előtt az eseményeket, amik teljesen megidézik a hasonló témában megjelent, túszejtős akciófilmek hangulatát. Érződik, hogy a szerző számára fontos volt, hogy kifejezze tiszteletét a pilóták és a légiutas-kísérők iránt, ezen szereplők nézőpontja nagyon személyes, és az események puszta megismerése mellett betekintést nyerhetünk abba a mentalitásba és hivatástudatba is, amivel rendelkeznek. Az ember nem is gondolná, hogy a kiképzésük mögött milyen komoly pszichés és technikai tényezők, tudás áll, ami csak fokozódott 9/11 után. Tetszett az is, hogy annak ellenére, hogy az amerikai hazafiasság és a filmekben gyakran ábrázolt hősiesség hangsúlyos szerepet kap, a terroristák sincsenek pusztán "főgonosz" pozícióba redukálva. A regény felhívja a figyelmet arra, hogy a világ számos pontján történnek borzalmas dolgok, amikért természetesen nem hibáztatható egy egész nemzet (pláne nem az ártatlan utasok), ugyanakkor fontos lenne, hogy ezeket a történéseket ne közönnyel szemléljük, hanem empátiával. 

Engem gyakorlatilag végig lekötött a sztori, annak ellenére is, hogy nem tartalmaz igazán meglepő fordulatokat vagy hatalmas csattanókat. Ugyanakkor mindig történik valami, ami az olvasót arra sarkallja, hogy továbblapozzon, és a szereplők is elég szimpatikusak ahhoz, hogy törődjünk a sorsukkal és drukkoljunk nekik. Első regényhez képest szerintem kifejezetten jól sikerült, T. J. Newman ügyesen ír, kerülve a feleslegesen hosszú vagy unalmasabb leíró részeket és ügyelve a megfelelő dramaturgiára. 

Összességében nekem kellemes meglepetés volt, könyveknél ritkán szoktam tapasztalni ilyen filmszerűséget, ráadásul a nosztalgia-faktort is bekapcsolta, úgy éreztem magam, mint amikor a szüleimmel néztünk régebben egy-egy körömrágós, repülőgép-eltérítős sztorit a tévében. Ha valaki kedveli az ilyen jellegű szórakozást papíralapon is, az garantáltan meg fogja találni a számításait.

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Azoknak, akik kedvelik az akciófilmeket és akiket érdekel közelebbről a légi közlekedésben dolgozók munkája.

Nyereményjáték:

A repülőgép-eltérítés témája rengeteg filmet megihletett már. Játékunkban olyan nagy sikerű filmek címét keressük, amelyekben terroristák vették át az uralmat a fedélzeten. A megadott képek alapján találjátok ki a film címét.
Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.


Feladvány:

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
10.25. Könyv és más
10.27. Spirit Bliss A Sárga könyves út

Megjegyzések