Truthwitch ​– Igazságboszorka (értékelés és nyereményjáték)

 


A Könyvmolyképző elhozta nektek Susan Dennard New York bestseller listás sorozatának, a Boszorkaföldének az első részét, az Igazságboszorkát. Tartsatok a Blogturné 7 bloggerével, olvassátok el az értékeléseket, a sorozathoz tartozó extrákat és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott 3 könyv egyikét!




Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó, 2021
Oldalszám: 496 oldal
ISBN: 9789633739600
Eredeti cím: Truthwitch
Fordító: Soponyai Alexandra Bianka


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Együtt ​megválthatjuk a világot?

Boszorkaföldén majdnem olyan sokféle varázserő létezik, mint ahányféle módon bajba lehet keveredni – és a mindenre elszánt Safiya és Iseult ezt mindenkinél jobban tudja.

Safiya igazságboszorka, vagyis képes az igazságot megkülönböztetni a hazugságtól. Nagy hatalommal járó varázserő az övé, olyannyira, hogy egyesek még a gyilkosságtól sem rettennének vissza, ha így a saját oldalukon tudhatnák. Ez különösen igaz a nemességre, arra a társadalmi rétegre, ahová Safi is tartozik. A lánynak ezért titokban kell tartania a képességeit, nehogy bábuvá váljon a birodalmak közti játszmában.

Iseult fonálboszorka, aki látja az életeket átszövő fonalakat – a saját szívéből kiinduló fonalak azonban láthatatlanok számára. Az ő és Safi közt szövődött különös barátságnak köszönhetően a kitaszított lány egy vakmerő kalandokkal teli életbe csöppen, amelyben hűvös nyugalma tökéletes ellenpontja Safiya forrófejű, lobbanékony természetének.

A két lány nem vágyik másra, mint szabadon élni az életet, ám Boszorkafölde fölött a háború fellegei gyülekeznek. Safinak és Iseultnak egy bosszúszomjas vérboszorkával a nyomukban császárokkal, hercegekkel és zsoldosokkal kell megküzdenie, akik bármit megtennének azért, hogy megkaparintsanak egy igazságboszorkát. Vajon az eszes Merik herceg mennyire tud a segítségükre lenni?
Hagyd, hogy elvarázsoljon!

Véleményem:

Mostanában már sokkal ritkábban szoktam YA fantasyket olvasni, különösen akkor vagyok óvatos, ha új sorozatba kell belekezdeni (ha sok idő telik el a folytatás megjelenéséig, akkor egyre többször kapom magam azon, hogy nagyon nehezen emlékszem vissza az előzményekre), de a Truthwitch című kötetnek mégsem tudtam ellenállni: vonzott a szépséges borító, a boszorkányos alaptéma, meg persze az is, hogy időről időre szeretek visszatérni ahhoz a műfajhoz, ami annak idején vérbeli könyvmollyá tett. Susan Dennard nem kis fába vágta a fejszéjét, egy eléggé komplex világot igyekezett felépíteni sorozatindító könyvével, amiben akadtak ugyan hiányosságok, de szerencsére értékelendő pozitívumok is. Lássuk, mire is számíthatunk, ha levesszük a polcról ezt a kötetet!

A történet főszereplői két fiatal lány, Safi és Iseult, akik egy Boszorkafölde nevű, fiktív birodalomban élnek, mindenben támogatják egymást, és igyekeznek kialakítani egy olyan saját életet, amiben szabadok és önállóak lehetnek. Mindennek komoly előzményei vannak, hiszen Safi nemesi származása és az ebből fakadó béklyók elől menekül, Iseult pedig, aki egy rossz megítélésű nép szülötte, szeretné maga mögött hagyni az előítéleteket és a múltjában tátongó fájó sebeket. A lányok mindketten boszorkányok, míg Sofi igazságboszorkaként képes arra, hogy felismerje mások szavaiban a hamisságot, addig Iseult fonálboszorkaként látja az embereket összekötő és mozgató szálakat, ezek kapcsolódását és az érzelmeik színes skáláját. Ebben a világban egyébként számos különféle képesség létezik, melyek alapvetően valamelyik fő elemhez kapcsolódnak, és ami által a boszorkányok komoly hatalomra tehetnek szert. 


A cselekmény mindjárt egy igen mozgalmas jelenettel indul, főhőseink egyből bajba kerülnek és menekülniük kell, és gyakorlatilag innentől kezdve szinte egy percre sem szállunk le az akció-vonatról, a közel 500 oldal során folyamatosan történik valami, és a lányok fegyveres képzettségének köszönhetően nem kell nélkülöznünk a jó kis harci jeleneteket sem. Közben fokozatosan megtudunk pár dolgot a birodalomról és az azon belül elhelyezkedő királyságokról, többek között azt, hogy az anno húsz évre megkötött békeszerződés lassan a végéhez közeledik, így bármikor kirobbanhat egy újabb háború. Safi hamarosan megtudja, hogy nagybátyja a tudta nélkül eljegyezte valakivel - nem is akárkivel -, hiába igyekezték titkolni képességét, akinek csak a tudomására jut, mindenki részesülni akar a lány igazlátásából fakadó előnyökből. Safi és fonáltestvére menekülni kényszerülnek, amit nehezít, hogy közben egy vérboszorka is a nyomukba ered, aki már-már eszelős elkötelezettséggel akarja mindenáron elfogni a lányokat. A történet rengeteg kisebb-nagyobb fordulatot és a korábban említett akciójelenetet tartalmaz, egyszóval minden adott volt ahhoz, hogy tökéletes olvasmány legyen, de sajnos egy-két dolog miatt ez még várat magára - és remélhetőleg a folytatásokban sikerül kiköszörülni ezeket a csorbákat. 

Az egyetlen, mégis elég nagy problémám igazából azzal volt, hogy az írónő nagyon szeretett volna egy összetett és érdekes világot felépíteni, de nem jó arányokkal adagolta a magyarázatokat és a háttérinfókat. A mágia világa és a birodalom szerintem egyedi és érdekes, rengeteg potenciál van benne, de nem kapunk a könyv elején komolyabb magyarázatot sem a világ működésére, se a boszorkányok képességeire, se a politikai ármánykodások hátterére. Persze olvasás közben sok minden kikristályosodik, de így is voltak olyan részletek, amik nem nyertek értelmet, vagy kérdések, amikre nem kaptam választ. Nagyon klassz lett volna a kötet végén egy fogalom-magyarázat, mert elég sok idegen/kitalált szó és kifejezés szerepel a történetben, talán az valamelyest javított volna ezen a helyzeten. Sokszor éreztem úgy, hogy egy-egy jelenet sincs kellőképpen megalapozva vagy megmagyarázva (kapásból a történet eleje például, nekem egyáltalán nem állt össze, hogy Safi és Iseult miért akarnak másokat kirabolni, vagy hogy a gazdag származású lánynak miért ilyen problémás a megélhetése), és ilyenkor nem tudtam, hogy csak én nem figyeltem eléggé, vagy tényleg kicsit hiányosak voltak az információk. 

Szerencsére ezeket a hátrányokat sok minden kompenzálta, legfőképpen az olvasmányos, lendületes stílus, és maguk a szereplők. A lobbanékony, hirtelen haragú és szenvedélyes Safi is szimpatikus volt, de igazán a csendesebb, megfontoltabb Iseult került közel a szívemhez. Jó volt egy kicsit betekinteni a múltjába és a családi hátterébe, illetve annak a közösségnek a működésébe, ahol felnőtt, nagyon kíváncsi vagyok, mi minden fog még kiderülni róla és a képességéről. Szintén nagyon kedveltem Merik herceget, aki számára nagyon fontos a saját népe boldogulása, és aki igyekszik úgy lavírozni az ingoványos politikai csatározások közepette, hogy abból a sajátjai a lehető legtöbbet profitáljanak. A főbb karakterek tehát jól kidolgozottak és szerethetők voltak, az pedig nagyon szuper, hogy végre egy YA- történetben nem a romantikus szál van a középpontban, hanem a már-már testvéri szeretet és összetartás, Safi és Iseult, bár nagyon különböző személyiségek, bármit megtennének egymásért. 

Összességében tehát nem vagyok elégedetlen, inkább csak sajnálom a fent említett hibákat, hiszen Susan Dennardben minden adottság megvan ahhoz, hogy kiemelkedő színvonalú regényt írjon ebben a műfajban. Nagyon bízom abban, hogy a folytatásokban kicsit erősebb szerepe lesz a világépítésnek és a magyarázatoknak, én biztos, hogy fogok még esélyt adni ennek a történetnek, kíváncsi vagyok, hogyan alakul Safi és Iseult sorsa a továbbiakban.

Értékelésem: 5/4
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szereti a boszorkányos YA-történeteket és a belevaló női főhősöket.

Nyereményjáték:

A sorozat első részében a főszereplőink sok időt töltenek tengeren. Így a játékunk is a tengerekhez kapcsolódik. Minden blogon találtok egy leírás egy tengerről. Megfejtésül a tengerek nevét írjátok be a Rafflecopter megfelelő sorába.
Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladvány:
A Csendes-óceánban található, nyugatról Pápua Új-Guinea, délről a Korall-tenger, keletről a Salamon-szigetek határolják. A második világháborúban több jelentős csata helyszíne volt. 


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
Október 6 - Hagyjatok! Olvasok!
Október 8 - Dreamworld - extra
Október 10 - Utószó
Október 12 - Kelly & Lupi olvas
Október 18 - Könyv és más
Október 20 - Dreamworld
Október 22 - Hagyjatok! Olvasok! - extra

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések