Lassan ​izzó tűz (értékelés és nyereményjáték)

 


A lány a vonaton bestseller szerzőjétől, Paula Hawkinstól újabb regényt olvashatunk a 21. Század Kiadónak köszönhetően. Ezúttal négy bloggerünk követi végig a nyomozást, hogy aztán megírja nektek a történetről a véleményét. Természetesen a turné végén ti is nyerhettek egy példányt a könyvből.




Kiadó: XXI. Század, 2021
Oldalszám: 304 oldal
ISBN: 9789635681112
Eredeti cím: A Slow Fire Burning
Fordító: Tomori Gábor


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

„Mi ütött beléd?”
 
Laurát egész életében előítélettel kezelték. Azt mondták rá, forrófejű, problémás, különc. Volt, aki egyenesen azt állította, veszélyes.
Miriam tudja, hogy Laura nem feltétlenül gyilkos, csak mert látták távozni a borzalmas gyilkosság színhelyéről, ráadásul véres ruhában. Miriam tisztában van vele, milyen könnyen előfordul, hogy az ember rosszkor jár a rossz helyen.
Carla magánkívül van az unokaöccse brutális meggyilkolása után. Senkiben se bízik: jó emberek is képesek szörnyűségekre. De milyen messzire megy Carla, hogy megbékélhessen?
Mindenki sérült, az ártatlanok és a bűnösök is. Vannak, akik annyira sérültek, hogy ölni is képesek.
 
„Nézd, mit tettél – és mi lett belőle.”


Véleményem:

Kíváncsian vártam Paula Hawkins új pszicho-thrillerét, a Lány a vonaton annak idején tetszett, és egyébként is nagyon kedvelem ezt a műfajt (arról nem beszélve, hogy a Kiadó könyvei annyira szépek fizikailag is, hogy öröm őket a polcomon tudni). Hamar belevetettem hát magam ebbe a fordulatos és drámai történetbe, amiben nem is kellett csalódnom, a Lassan ​izzó tűz gyakorlatilag az elejétől a végéig lekötött és izgalomban tartott, igazán kellemes szórakozást nyújtva.


A regény cselekménye több szereplő nézőpontjából tevődik össze, akiknek a sorsa valamilyen úton-módon összefonódik egy rejtélyes gyilkosság kapcsán. Eleinte ugyan eléggé kellett koncentrálnom, hogy a különböző szereplők nevét és viszonyait észben tartsam (bár ehhez kapunk egy nagyon klassz segítséget a könyv elején szereplő térkép formájában), de amikor ez sikerült, akkor már kifejezetten élveztem, hogy ugrálhatok a karakterek között, főleg amiatt, hogy minden személyes történet és sors kellően érdekes és titokzatos volt. A regény egyik főhőse a fiatal nő, Laura, akit gyerekkorában szörnyű baleset ért, aminek azóta is viseli a fizikai és pszichés következményeit. Laura folyton bajba keveredik, nagyon nehezen kapcsolódik más emberekhez, nem tudja kezelni az indulatait, és a történet egyik alapkonfliktusa is az lesz, hogy egy fiatal férfi, Daniel meggyilkolása kapcsán képbe kerül, mint lehetséges gyanúsított, hiszen ő volt az, aki az áldozatot utoljára látta. 

A szereplők között van a meggyilkolt férfi nagynénje, Carla és annak volt férje, Theo, egy különc és magának való asszony, Miriam, aki megtalálta Daniel holttesttét, valamint egy idős hölgy, Irene is, aki Carla húgával ápolt barátságot korábban. Látható tehát, hogy mindenkinek köze van a másikhoz, mindenki tud valamit a másikról (és ebbe a tudásba sokszor kellemetlen titkok is beletartoznak), ahogy pedig váltogatja az írónő a különböző nézőpontokat és adagolja az információkat, szép lassan kibontakoznak a motivációik, személyes tragédiáik, illetve az egymáshoz fűződő bonyolult érzelmeik is. A regény nagy erőssége, hogy a karakterek alaposan ki lettek dolgozva, akár szimpatikusnak találjuk őket, akár nem, az biztos, hogy valamilyen hatással lesznek ránk, ráadásul a történetüket megismerve rájövünk, hogy egyik figura sem fekete vagy fehér, és nem véletlenül lettek olyanok, amilyenek.

Maga a bűntény és az azzal kapcsolatos nyomozás nem igazán kap fontos szerepet a regényben, nem látjuk például a nyomozók nézőpontját úgy, mint a hasonló krimik esetében szokás. Ez egyébként nem is baj, hiszen az igazság főhőseink narratíváján keresztül bontakozik ki, ahogyan az is, hogy kinek milyen szörnyűségek rejtőznek a múltjában. Erre a történetre abszolút kijelenthető, hogy a szereplők egytől egyik sérültek (talán még Irene tekinthető a legnormálisabbnak), mindenkivel történt valamilyen trauma, amit nem sikerült teljesen feldolgoznia, ezek a traumák pedig az írói ötletességnek köszönhetően valamilyen furcsa kölcsönhatásba lépnek egymással. Nekem nagyon tetszett a könyv dinamikája és felépítése, jó arányokkal lett adagolva a feszültség, ha nem is volt a regénynek kimondottan katartikus csúcspontja, helyette kapunk egy folyamatos, nyomasztó atmoszférát, ami képes görcsbe rántani az ember gyomrát. A végkifejlet valamilyen szinten meglepett, nem mondanám kiszámíthatónak vagy sablonosnak, de itt igazából nem is az volt a központi kérdés, hogy "ki a gyilkos?", sokkal inkább az, hogy hőseink elnyernek-e végül valamiféle megnyugvást vagy feláldozást az életükben elkövetett hibákért. 

Összességében tehát kifejezetten elégedett vagyok, mert egy lélektani szempontból nagyon összetett történetet kaptam, ahol be tudtam vonódni a szereplők életébe, kíváncsi voltam rájuk és arra, hogyan alakul majd a sorsuk. A könyv nagyon olvasmányos, gyorsan lehet vele haladni, és ha nem is tartalmaz őrületes fordulatokat vagy csattanókat, rendelkezik minden olyan vonással, amitől számomra egy pszicho-thriller élvezetes és izgalmas lesz. 

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Azoknak, akik kedvelik az olyan thrillereket, ahol a véres részletek és akció helyett inkább az egyéni sorsok és drámák állnak a középpontban.

Nyereményjáték:

Ezúttal egyszerű feladatotok lesz. Minden állomáson felteszünk egy kérdést, ami kapcsolódik a krimikhez, nektek pedig egyszerűen be kell írnotok a válaszotokat a rafflecopter doboz megfelelő helyére. 
Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.


Feladvány:
Melyik volt a legunalmasabb krimi, amit valaha olvastál vagy láttál?


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

Megjegyzések