3-5-8 ​perces mesék izgő-mozgó ovisoknak (értékelés és nyereményjáték)

 

Az óvoda számtalan kalandot tartogat a gyerekek számára, Schaudinn Jasmin mesekönyve pedig sok-sok aranyos, hosszabb-rövidebb történeten keresztül mutatja be ezeket. Tartsatok velünk a Blogturnén, és nyerjétek meg a Pagony Kiadó által felajánlott példányt a könyvből!




Kiadó: Pagony, 2021

Oldalszám: 120 oldal
ISBN: 9789635870608
Fordította: Győri Hanna
Illusztrálta: Jutta Berend


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

– Légyszi, még egy utolsót! – Na jó, egy rövidet… Ismerős ez a párbeszéd az esti elalvás előtt? Akkor ezt a könyvet nektek találták ki! Az oviban hol jó, hol rossz, de az biztos, hogy ahol egy kupacban ennyi gyerek van, ott mindig történik valami. Ezekben a történetekben minden gyerek magára ismerhet, legyen szó barátságról, örömről, bánatról, délutáni alvásról vagy kirándulásról.

Véleményem:

Eddig valahogy elkerülte a figyelmemet, hogy a Pagony Kiadónak van egy külön sorozata 3-5-8 perces mesékkel különféle témák köré építve, pedig szerintem ez egy nagyon praktikus felosztás, szeretem, ha egy történetről előre lehet tudni, hogy körülbelül mennyi idő lesz (f)elolvasni. Mivel párom kislánya is ovis, ráadásul izegni-mozogni is szeret, reméltem, hogy ez a könyv nagyon be fog találni nála, nekem már előzetesen szimpatikus volt az is, hogy a mesék cselekménye az óvodai mindennapok történéseire épül. Kíváncsian vágtunk hát bele Jasmin Schaudinn és Jutta Berend kötetébe. 

Ahogy a cím is sugallja, a kötet szerkezeti szempontból három részre oszlik, először megtaláljuk a 3 perces, majd az 5 és 8 perces meséket (első kettőből 7-7 darab van, az utóbbiból 4, tehát a könyv összesen 18 történetet tartalmaz). Minden mese középpontjában az óvoda áll, az ottani történések, rendezvények, apró-cseprő események, illetve az a rengetegféle szituáció vagy akár problémahelyzet, amivel a gyerekeknek napról napra meg kell birkózniuk. Ezek a teljesen hétköznapi jelenetek és események azért nagyon jók, mert az ovis olvasók könnyen tudnak azonosulni velük, sőt, a közös olvasás arra is jó apropó, hogy a gyerekek meséljenek nekünk a saját óvodai élményeikről. 


Az egyik dolog, amit mindenképpen kiemelnék, az a könyv általánosan nyitott szemlélete, ami teljesen természetes és indirekt dolgokban nyilvánul meg. A mesékben nagyon sokféle gyerek szerepel, említés szintjén vagy a nevük alapján ki is derül általában, hogy milyen etnikumhoz vagy nemzetiséghez tartoznak. Szerintem nagyon pozitív, ha egy mesekönyvben már az illusztrációk és a nevek szintjén is megjelenik a sokszínűség, hiszen ez is hozzájárul ahhoz, hogy gyerekeink elfogadó, a világra nyitott felnőttek legyenek. Ugyanilyen természetességgel szerepel több mesében is óvó néni helyett óvó bácsi, nálunk Magyarországon sajnos nagyon kevés óvodapedagógus férfi dolgozik, ezért klassznak dolognak tartom, hogy ez is megjelenik a történetekben. 

A mesék üzenete általában nagyon pozitív, ráadásul fontos értékek és tanulságok jelennek meg bennük. Apróságnak tűnik talán, de nekem borzasztóan tetszett, hogy több történetben is szerepet kaptak azok a személyek, akik az óvó néniken kívül fontos szerepet játszanak az óvoda életében (például a szakács vagy a takarító), és mind a kollégák, mind a gyerekek nagyra becsülik a munkájukat. De pozitívumnak tartom azt is, hogy rengetegféle érzelem megjelenik, még a negatívak is, a könyv pedig végig azt sugallja, hogy nem baj, ha éppenséggel irigyek, nyűgösek vagy sértettek vagyunk, a lényeg, hogy tudjunk beszélni ezekről az érzésekről és legyen eszközkészletünk arra, hogy lehet megbirkózni velük. Erre abszolút alkalmas ez a kötet, nem szájbarágós módon, mégis rengeteget tanít a gyerekeknek. 


Végül érdemes pár szót szólni a Jutta Berend által készített illusztrációkról, amik nagyon bájosak, színesek és vidámak. Szerintem nagyon jól kiegészítik a kötetet, kis olvasótársammal sokat gyönyörködtünk bennük. Összességében úgy gondolom, hogy ez a könyv nagyszerű választás az óvodás korosztály számára, mi még nem olvastuk el az összes mesét, de biztos vagyok benne, hogy többször elő fog kerülni. Nagyon ajánlom az érzelmi gazdagsága, nyitott szellemisége és értékes üzenetei miatt.

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Minden óvodáskorú gyerkőcnek.

Nyereményjáték:

Mostani játékunk során az egyes állomásokon olyan könyvek fülszövegeit találjátok, amelyekek az óvodába járás témáját dolgozzák fel. A feladat az, hogy a Rafflecopter doboz megfelelő sorába beírjátok az adott blogon található könyv címét. Tartsatok velünk, és nyerjétek meg a Pagony Kiadó által felajánlott példány a könyvből!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
Vajon milyen lesz az első nap az oviban? Tényleg lesz ott sok-sok játék, lesznek új barátok? Zoé, a háromfejű sárkánygyerek, mint minden kisovis, aggódva érkezik a Szivárvány Óvodába: biztosan ismeretlen csoporttársak, szokatlan ízek, rengeteg pakolás és unalmas délutáni alvások várnak rá! Aztán megismerkedik a csoporttársaival, és a Sárkányoviba bizony nem embergyerekek járnak, hanem jetik, manók, tündérek és trollok! Vajon a kis sárkány és új barátai együtt rájönnek, hogy oviba járni igazából a legjobb móka?

 

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
10/28 - Könyv és más
10/30 - Spirit Bliss - Sárga könyves út

Megjegyzések