Az ​„A” lány (értékelés és nyereményjáték)

 

Abigail Dean megrázó debütáló regénye, Az „A” lány megrázó történet túlélésről, szövetségekről és árulásokról, valamint a testvérek titkairól, amelyeket önmaguk és egymás elől is rejtegetnek.
Tartsatok a Blogturné Klub bloggereivel, és nyerjetek egy példányt a kötetből!




Kiadó: Libri, 2021
Oldalszám: 392 oldal
ISBN: 9789634337362
Eredeti cím: Girl A
Fordító: Hoppán Eszter


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

„Az ​"A” lány. A lány, aki megszökött. Ha valaki meg tudja csinálni, akkor az te vagy."
Lex Gracie, az „A” lány. A nyomozók nevezték el így, miután megszökött a Borzalmak Házából, ahol a saját szülei tartották fogva és kínozták embertelen módon a testvéreivel együtt. Az „A” lánynak köszönhetően végül a gyerekek kiszabadultak és nevelőszülőkhöz kerültek, és mindenki abban bízott, hogy végleg maguk mögött hagyhatják a múltjukat.
Ám miután az anyjuk meghal a börtönben, Lexnek kapcsolatba kell lépnie a testvéreivel, hogy eldöntsék, mi lesz az örökül hagyott és szörnyű emlékekkel terhes ház sorsa. Miközben a sikeres ügyvédként dolgozó Lex felkeresi a többieket, rádöbben, hogy az eltelt évek ellenére még mindig óriási hatalma van a közös családi mitológia bűverejének, és szembesülnie kell azzal is, ki maradt örökre rabságban, és ki az, akinek valóban sikerült megszabadulnia.
Megrázó történet túlélésről, szövetségekről és árulásokról, valamint a testvérek titkairól, amelyeket önmaguk és egymás elől is rejtegetnek.

ABIGAIL DEAN Cambridge-ben diplomázott angol szakon, kiváló eredménnyel. Volt könyveladó a Waterstonesnál, s öt évig ügyvédként dolgozott Londonban. 2018 nyarán elvonult megírni Az „A” lányt, amelynek jogai harminchárom országban keltek el, és amelynek filmváltozatát a Csernobil sorozat rendezője, Johan Renck készíti. Abigail Dean jelenleg a Google-nál jogász, és a második regényén dolgozik.

NEW YORK TIMES BESTSELLER

„A legjobb thriller a Holtodiglan óta.” ELLE

„Az "A” lány megérdemli, hogy A szobához és az Éles tárgyakhoz hasonlítsák. A karakterek összetettek, az írás erős, fordulatos és felkavaróan hátborzongató… A vége pedig lélegzetelállító." Sarah Gelman, Amazon Book Review

Véleményem:

Alapvetően nem szoktam bedőlni a hangzatos szalagcímeknek és feliratoknak (lásd "Stephen King ajánlásával", vagy "a legjobb thriller a Holtodiglan óta", mint esetünkben), nem is ezért döntöttem úgy, hogy el szeretném olvasni Abigail Dean Az "A" lány című regényét. Sokkal inkább a fülszöveg volt az, ami vonzott, ha nem is tartom őket könnyű olvasmánynak, de érdekelnek az olyan történetek, ahol valamilyen formában megjelenik a gyermekkori bántalmazás és az abból fakadó pszichés következmények. Így, hogy nem voltak hatalmas elvárásaim, szerencsére nem kellett nagyot csalódnom, de ha csak a hangzatos címke miatt választottam volna ki a kötetet, akkor biztos, hogy mérgelődnék és hiányérzetem lenne. 

A történet főhőse Lex Gracie, aki gyermekkorában nem mindennapi traumákon és élményeken ment keresztül. Vallásos édesapja kezdetben csak szimplán szigorú keretek között nevelte őt és testvéreit, azonban fanatizmusa és vélhető személyiségzavara egyre szélsőségesebb megnyilvánulásokhoz vezetett. Végül a gyerekek gyakorlatilag foglyok lettek a saját házukban, ahol folyamatos volt az elhanyagolás, a bántalmazás és az éhezés, és egy szerencsés pillanatban Lex volt az, akinek sikerült megszöknie és segítséget hívnia. A testvérek mindannyian más helyre kerültek, majd évekkel később, a regény jelen idejében már felnőttként értesülnek édesanyjuk halálhíréről. A hagyaték kezelésével Lexet bízzák meg, aki, miközben igyekszik felkeresni testvéreit és eldönteni, mi legyen a rettegett, régi ház sorsa, saját múltjával és legsötétebb emlékeivel is kénytelen újra szembenézni.


A regény olvasása közben igencsak figyelni kell, ugyanis sűrűn ugrálunk az idősíkok között. A jelen eseményei mellett folyamatosan betekintést nyerünk a testvérek gyerekkorába is, folyamatában láthatjuk, hogy ennek a szerencsétlen családnak az élete hogyan vált fokozatosan egyre rosszabbá. Ezzel párhuzamosan pedig azt is megtudhatjuk, hogy felnőttként melyik testvér hogyan küzd meg a saját démonaival, milyen irányba befolyásolták sorsukat a tragikus események. Lex maga is rettenetesen sérült, ami nem is csoda a történtek fényében, valahogy az egész regény attól lesz szörnyen nyomasztó, hogy tudjuk, bizonyos dolgok már soha nem fognak rendbe jönni, hiába igyekeznek a hajdani gyerekek felnőttként boldogulni. Az atmoszférával és a feszültséggel tehát nem volt semmi problémám, a történet kidolgozásával már inkább. 

Az önmagában egyáltalán nem zavart volna, hogy a cselekmény kicsit lassú és nincsenek nagyívű akciók vagy fordulatok, az viszont igen, hogy úgy éreztem, az írónő néha maga sem tudta, pontosan hova tegye a saját fókuszát. Nagyon fontos témával foglalkozik, ami egyaránt alkalmas egy thriller és egy családi dráma kiindulópontjának, de a lényeg sokszor elsikkadt az egyébként sehová sem vezető, jelen időben játszódó történések mellett. Bizonyos részek nem azért nem kötöttek le, mert nem voltak elég pörgősek, hanem azért, mert nem kapcsolódtak a fő cselekményszálhoz és nem volt világos számomra, mit szeretett volna kifejezni velük a szerző. Rossznak így sem mondanám semmiképp, sőt, bizonyos szempontból hiánypótló (szerintem legalábbis nagyon érdekes altéma, hogy egy bántalmazó családi dinamikában milyen szerepeket vesznek fel a gyerekek, és hogyan hat ez az egész az ő kapcsolataikra), de azt gondolom, hogy ezt a történetet ennél sokkal jobban is meg lehetett volna írni. 

Végezetül azért tényleg ne riadjon el senki, főleg azok ne, akik kedvelik a lélektani thrillereket, sokat lehet tanulni ebből a történetből a bántalmazás dinamikájáról és az akár évtizedek múlva jelentkező következményeiről. Fordulatos, pörgős és lehengerlően izgalmas krimit ne várjon senki, ahogyan a Holtodiglan-hoz hasonlót se, mert annak könnyen lehet csalódás a vége (szerintem pont ez a csalódás vezet a viszonylag alacsony pontszámos értékelésekhez), kezeljük úgy ezt a regényt, mint egy új szerző első könyvét, aki mert hozzányúlni egy nehéz témához, és aki a fejlődési lehetőségek mellett is egy elgondolkodtató, szívszorító történetet hozott el nekünk.

Értékelésem: 5/3,5
Kinek ajánlom? Azoknak, akik nem bánják, ha egy regény lassan bontakozik ki, és akik szeretnének a családon belüli erőszak témájában egy érdekes, megrázó történetet olvasni.

Nyereményjáték:

A történet egy családról szól, amelyben a szülők korlátozzák a gyermekeik szabadságát. Játékunkban könyvborítók részleteit találjátok –   olyan könyvek címét keressük, amelyben a szereplőknek hasonló borzalmakat – a külvilágtól való elszigeteltséget és kiszolgáltatottságot – kell átélniük. 
Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.


Feladvány:




a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
10.19 : Spirit Bliss A Sárga könyves út
10.21: Könyv és más

Megjegyzések