Vámpyr ​Vilma és az emléktolvaj- Vámpyr Vilma 3. (értékelés és nyereményjáték)

A Vámpyr ​Vilma és az emléktolvaj című könyv jóvoltából újra visszatérhetünk a Laura Ellen Anderson által megálmodott Noktürniába, hogy kedvenc vámpírkislányunkkal, jetinkkel, kaszásunkkal és házitökünkkel kalandozhassunk. A legújabb részben Vilma és barátai szülinapi bulira készülnek, igyekeznek elsajátítani a tökéletes ködkeksz fortélyait, és még egy rejtélyes emléktolvajjal is szembenéznek. Tartsatok öt bloggerünkkel, és nyerjétek meg a Móra Könyvkiadó által felajánlott példányt!




Kiadó: Móra Könyvkiadó, 2021
Oldalszám: 224 oldal
ISBN: 9789634868903
Eredeti cím: Amelia ​Fang and the Memory Thief
Fordító: Kalapos Éva Veronika
Illusztrálta: Laura Ellen Anderson


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Kedvenc vámpírlánykánk újabb kalandjai!
Elérkezett Vámpyr Vilma hatalmas szülinapi bulijának éjjele, ő pedig BORZASZTÓAN izgatott. Ám Noktürnia teremtményei különösen viselkednek, mintha egyikük sem emlékezne semmire – még Vilma szülinapi bulijára sem!
Vajon mi történhetett – valaki ellopta az emlékeiket? Rájön-e Vilma, mi áll a háttérben, és meg tudja-e menteni a családját és a barátait, mielőtt még róla is teljesen megfeledkeznek?

Véleményem:

Nagyon megszerettem Laura Ellen Anderson Vámpyr ​Vilma-sorozatát, annak ellenére, hogy nem én vagyok az elsődleges célközönség, remekül szórakoztam az első két részen, és külön örültem, hogy a soron következő, harmadik kötet éppen Halloween előtt került a kezembe. A szerző által gyönyörűen és gazdagon illusztrált könyvek már az olvasás előtt felhívják magukra a figyelmet, nagyon igényes és ötletes a kialakításuk (lásd csillogó borító és fekete oldalak). Az egyetlen dolog, amitől minimálisan tartottam, hogy vajon mennyire képes az írónő új ötleteket kitalálni a harmadik részre és mennyiben tud újat mutatni a Vámpyr ​Vilma és az emléktolvaj. Szerencsére nem kellett csalódnom, most is megbizonyosodhattam Anderson gazdag fantáziájáról, ahogy megint tudott egyet csavarni kis hőseink történetén. 


A korábbi részek egyik fő konfliktusa azzal kapcsolatos volt, hogy Noktürnia lakói és a fény teremtményei régóta kibékíthetetlen ellentétben álltak. Vilma és barátai segítségével ez az ellentét végre eltűnni látszik, olyannyira, hogy a vámpírlány iskolájába már tündér cserediákok is érkeznek a soron következő tanévben. Ebben a részben Vilma éppen a születésnapjára készül, közben kicsit összezördül az anyukájával, és új tanárt is kapnak, aki a különféle rémes nyalánkságok elkészítésébe igyekszik bevezetni a nebulókat. Az iskolában sütiversenyt is hirdetnek, amelyik csapat a legtöbb kekszet tudja megsütni és eladni, az értékes nyereményt kaphat. Kedvenc vámpírlányunk nagyon szeretné megnyerni a versenyt, de sajnos csalódottan kell tapasztalnia, hogy barátai számára talán ez nem annyira fontos, mint neki, akkor pedig végleg kétségbe esik, amikor úgy tűnik, mindenki egyre több dolgot felejt el a környezetében. Lehet, hogy valaki szándékosan rabolja el Noktürnia lakóinak emlékeit? Vilma természetesen most is a titkok nyomába ered, és igyekszik megállítani a rosszfiúkat. 

Ahogyan a korábbi részek, ez a történet is könnyed, humoros, ugyanakkor akad benne néhány komolyabb mondanivaló is. Az izgalmas kalandok mellett most például fontos szerepet kapnak a szülői elvárások, a barátságokban előforduló átmeneti nehézségek, és persze a már korábban is jellemző elfogadás és tolerancia témaköre. Ezek a mondanivalók egyébként nem jelennek meg túl didaktikusan, a hangsúly tényleg a szórakoztatáson és a vidámságon van, de az mindenesetre nekem tetszik, hogy nem csupán egy vicces, bugyuta sztorit kapunk, hanem valami olyasmit, amiből tanulhatnak is a fiatal olvasók. 


Nagyon szeretem és szerencsés dolognak tartom, amikor egy könyv szerzője készíti hozzá az illusztrációkat is, hiszen legyen bármilyen szoros és harmonikus az együttműködés a különféle alkotók között, igazán az tudja tökéletesen eltalálni a figurákat, aki megálmodta őket. Laura Ellen Anderson rajzai nagyon bájosak, ötletesek és humorosak, látszik, hogy nagy szeretettel készítette őket, az olvasás mellett külön élmény ezeket böngészni. Talán egy leheletnyivel kevesebb volt most a cselekményben, mint az első két részben, kíváncsi leszek, hogy a folytatásokban visszafordul-e a tendencia, remélem, hogy igen, mert ez egy olyan sorozat, aminek minden kötetét szeretném a polcomon tudni, és nem csak azért, mert szépen csillognak :) (jó, persze amiatt is).

Összességében jó szívvel ajánlom ezt a részt is és az egész sorozatot, 8-9 éves kortól már nagyszerű választás lehet. Szerethető szörnyek, egy csipetnyi undiság és sok-sok humor, igaz barátok és izgalmas kalandok, mi kellhet még egy tökéletes halloween-i olvasmányhoz? Esetleg egy kis ködkeksz, ha ismeritek a titkos receptet. :)

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Olyan gyerkőcöknek és felnőtteknek, akik szeretik a szép illusztrációkat, a vámpírokat és a könnyedebb, humorosabb történeteket. Érdemes az első résszel kezdeni, mert a kötetek valamennyire építenek egymásra.

Nyereményjáték:

Mostani nyereményjátékunkban igyekeztünk olyan könyveket gyűjteni, melyek a Vámpyr ​Vilma és az emléktolvajhoz hasonlóan jól passzolnak a halloween-i hangulathoz. Minden állomáson találtok egy-egy borítórészletet, a ti feladatotok pedig, hogy a könyv címét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére.
Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladvány:

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
10.30. Könyv és más
11.02. Spirit Bliss Sárga könyves út
11.05. Utószó 
11.08. Veronika’s Reader Feeder
11.11. Hagyjatok! Olvasok!

Megjegyzések