A ​kék ajtó titka (értékelés és nyereményjáték)

 


Ennél izgalmasabb még sosem volt az állatkert! Bojti Anna új kötetében most te lehetsz a történet főhőse, rejtélyeket oldhatsz meg, és felfedezheted az állatkert eddig sosem látott titkait is! Vegyél részt te is a kalandban a Blogturné klub bloggereivel, és játssz velünk, hogy megnyerhesd a kiadó által felajánlott kötetet!




Kiadó: Pagony, 2021

Oldalszám: 296 oldal
ISBN: 9789634108016
Illusztrálta: Mayer Tamás


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Végre elmehetsz anyukáddal az állatkertbe! Olyan rég vártál erre, és most puff neki, összefuttok Jolán nénivel, aki lecsüccsen anyukáddal csevegni, te meg kóborolhatsz egyedül az állatok között. Szerencsére hamarosan elképesztő kalandokba keveredsz: varázsgyűrűd segítségével mindenféle állattá át tudsz változni, és csatlakozik hozzád Ottó bácsi, az állatgondozó is. De vajon a sok kalamajka hogy fog elvezetni a titokzatos kék ajtóhoz?
Ebben a könyvben TE segítesz a főhősnek megoldani a feladatokat és megfejteni a rejtvényeket, hogy célhoz érjetek! Közben megismerheted az állatok szokásait, a budapesti állatkertet, és észrevétlen kiolvasol egy izgalmas regényt!
Szükséged lesz dobókockára, ceruzára, ollóra, ragasztóra.

Véleményem:

Sokakhoz hasonlóan nekem is volt egy korszakom tinikoromban, amikor teljesen ráfagytam a lapozgatós kalandkönyvekre, és meg voltam róla győződve, hogy ez a műfaj annyira menő, hogy már-már varázslatnak számít. Aztán nagyon sokáig nem akadt a kezembe ehhez hasonló, interaktív kötet, mígnem januárban próbát tettem A Pál utcai fiúk alapján készült darabbal, A Pál utcai küldetéssel (értékelésem ITT). A felsős korosztályt megszólító kötet után kíváncsi voltam, milyen lehet egy még fiatalabb olvasóknak készült kalandkönyv, így kaptam az alkalmon, hogy belevessem magam Bojti Anna A kék ajtó titka című könyvébe (ami egyébként nem az első, amit a szerző ebben a műfajban írt, de azokhoz még nem volt szerencsém).


Előzetesen már azzal szerzett egy jó pontot a kötet, hogy a középpontjában az állatkert áll, a kalandok, amikben részünk lehet, itt zajlanak majd. A könyv egyből megszólít és be is vonz, röviden ismerteti az írónő az előszóban a szabályokat, majd bele is csaphatunk a lapozgatós küldetésbe. A történet szerint éppen az állatkertbe látogatunk anyukánkkal, izgatottan várjuk, hogy megcsodálhassuk annak különleges lakóit. Rögtön a bejáratnál elénk pottyan egy csodaszép gyűrű, amiről ekkor még nem tudjuk, pontosan mi lesz a szerepe, de az sejthető, hogy a későbbiekben még szükségünk lesz rá - ekkor már tűkön ülve várjuk, mikor kezdődnek az izgalmas szituációk és döntési helyzetek. Igen ám, de közben édesanyánk összefut egy régi (és meglehetősen idegesítő) barátnőjével, Jolánnal, aki nagyon szeretne beszélgetni vele. Hogy ne unatkozzunk annyira, megkérjük, hadd nézzünk körül picit a közelben, és természetesen pillanatokon belül belecsöppenünk az izgalmas kalandokba. Megismerkedünk egy varázslóval, néha állatokká változunk, és közben igyekszünk kideríteni, milyen kincset rejt a kék ajtó. 

A kötetben elég hamar döntéshelyzetbe kerülünk, szóval az interakció valóban jelen van az első fejezetektől fogva. A régi kalandkönyvek és szerepjátékok hangulatát idézi, hogy bizonyos helyzetekben a szerencsénket is próbára kell tennünk, ilyenkor kockadobás dönti el, hova kell lapoznunk. Azért miután átrágtam magam az egyharmadán, világossá vált, hogy nagyjából mindegy, ezek a dobások hogyan sikerülnek, hiszen végső soron mindig kilyukadunk az eredeti forgatókönyv szerinti állomásokra, ez szerintem nem is baj egy gyerekeknek készült könyv esetében, hiszen azt szeretnénk, ha minden gyerkőc sikeresen teljesítené a küldetést. Az viszont egy nagy jó pont nálam, hogy az olvasás közben jutalomérméket is gyűjthetünk, általában azzal, ha helyes a tudásunk az állatok bizonyos szokásaival kapcsolatban. Így ha nem is szájbarágósan, de finoman tanítgat is a kötet, az állatrajongó lurkóknak biztos, hogy nagyon fog tetszeni. További extraként van olyan feladat is, amikor bizonyos dolgokat kell kivágnunk a könyvbe bekészített lapról, és a főhőshöz hasonlóan nekünk is össze kell illesztenünk a darabokat a megfelelő módon.


Maga a cselekmény mókás, nem mondanám rettenetesen drámainak, de azért akad benne izgalom, főleg amiatt, hogy felnőttként is tudni szeretnénk, mi lesz a titok, és mire lesz jó a különleges gyűrű. Én még azt is el tudom képzelni, hogy az állatkertben is érdemes lehet végigjátszani a könyvet, ez adna hozzá egy plusz hangulatot (csak nehogy közben véletlenül prérikutyává változzunk!). Mayer Tamás illusztrációi vidámak és jópofák, az pedig nagyon tetszik, hogy a főszereplő kissrác, akit megszemélyesítünk, teljesen uniszex, a külseje és a szövegkörnyezet sem utal egyértelműen a nemére, így kisfiúk és kislányok is a helyébe tudják képzelni magukat. 

Összességében nagyon jól szórakoztam, a könyv megadja a nyomozás és a kaland élményét, biztos vagyok benne, hogy a fiatalabb olvasók is nagyon élvezik majd. A korosztályi besorolást ugyanakkor egy picit alacsonynak érzem, szerintem 6 éves korban még hosszú és sok a szöveg, inkább 8-9 éves kortól mondanám ideális választásnak (persze aztán simán lehet, hogy néhányan erre rácáfolnának). Az biztos, hogy én még elő fogom venni, ha kicsit nagyobb lesz itthon a gyerkőc, és ezek után kíváncsi lettem Bojti Anna többi, nagyobbacska olvasóknak szánt kalandkönyvére is. 

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szeretne egy izgalmas állatkerti nyomozás és kaland részese lenni.

Nyereményjáték:

A kék ajtó titka egy olyan interaktív könyv, amelyben az olvasó dönthet arról, hogy hogyan folytatódjon a történet. Mostani nyereményjátékunkban ehhez hasonló könyveket gyűjtöttünk össze, a feladatotok pedig az lesz, hogy a borító egy részlete alapján felismerjétek a megadott könyveket, majd y helyes választ írjátok be a Rafflecopter dobozba!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
11. 28. Utószó
11. 31. Könyv és más

Megjegyzések