A ​Pál utcai küldetés - Mentsük meg Ernőt! (értékelés és nyereményjáték)

 


Az Athenaeum kiadónál nemrég megjelent Molnár Ferenc ifjúsági regényének, A Pál utcai fiúknak a játékkönyv változata! Nagy Ádám, Trencsényi László és Veszprémi Attila megtartva az eredeti regényből neveket, a helyszíneket, a kort és a karakterek lényegét újraalkotta az egész történetet, ugyanis ezúttal az olvasó dönthet arról, hogy a karakterek mit fognak tenni. 
Tartsatok velünk ennek az izgalmas könyvnek a blogturnéján, és ne feledjétek, hogy a turné végén egy szerencsés olvasónk meg is nyerheti A ​Pál utcai küldetést!




Kiadó: Athenaeum, 2020
Oldalszám: 304 oldal
ISBN: 9789632939490


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Szerezzük ​vissza a Pál utcaiak zászlaját! Óvjuk meg a grundot! És mindenekelőtt: Mentsük meg Ernőt!
Itt Te alakítod a történetet, Te választhatod meg az utad. Ebben az interaktív történetben Te döntheted el:

ELMÉSZ-E A FÜVÉSZKERTBE?
HA ELMÉSZ, EGYEDÜL TESZED-E, VAGY CSAPATBAN?
AKARSZ-E A PÁL UTCAIAK VEZÉRE LENNI?
ÁTÁLLSZ-E A VÖRÖSINGESEKHEZ? VAGY MÉGIS INKÁBB MARADSZ A GRUND VÉDŐJE?
ÉLETED ÁLDOZOD-E A GRUNDÉRT?
MI ÉPÜLJÖN A GRUND HELYÉN?
NETÁN CSAK NEKIINDULNÁL A 120 ÉVVEL EZELŐTTI BUDAPEST UTCÁINAK – ÚJ GONDOLATOKRA, ÚJ TALÁLKOZÁSOKRA SZÁMÍTVA?

A Molnár Ferenc regénye nyomán készült interaktív történetben minden jelentős fordulópontnál döntés előtt állsz, és ez a döntés határozza meg, melyik oldalon folytatod az olvasást. Hogy ne keveredj el, ajándékba adunk két könyvjelzőt, amelyeket a könyv oldalhajtásából téphetsz le. A játékban segítségedre van három térkép és egy minilexikon, a Pufipédia is.

„Tanulságos átélni, hogy te hozod a döntéseket – de a következmények között már nem válogathatsz. Már a második változat "összerakásánál” verejtékezve rágtam a körmöm egy-egy szorult helyzetben." (Arató Hanna)
Először kételkedtem az ötletben, de lányom (13), a fenti sorok szerzője meggyőzött. (Arató László, a Magyartanárok Egyesületének elnöke)

Véleményem:

Bevallom, gyerekkoromban elég kevés kötelező olvasmány volt, ami igazán le tudott kötni (néhányat el is sumákoltam), de A Pál utcai fiúk pont egyike volt annak a kevésnek, amit igazán szerettem és élveztem. Sokszor láttam a belőle készült filmet is, és a mai napig jó szívvel emlékszem a történetre - még ha sokat is felejtettem azóta a cselekményből. Felnőttként és pedagógusként nagyon fontosnak tartom az olvasóvá nevelést, így nagy örömmel fogadok minden olyan ötletet, ami egy kicsit más, újszerű megközelítésből dolgoz fel egy kötelező olvasmányt. Nem volt tehát kérdés, hogy el szeretném olvasni A Pál utcai küldetés című kötetet - még ha jelen esetben nem is beszélhetünk egyszerű "elolvasásról". 


Gyerekkoromban volt olyan fantasy-témájú kalandkönyvem, ahol a döntéseim fényében kellett lapozgatni egyik oldalról a másikra, ez az interaktív élmény nagyon tetszett nekem akkoriban, aztán valahogy el is felejtődött mind a könyv, mind maga a műfaj. Amikor a kezembe vettem a Nagy Ádám, Trencsényi László és Veszprémi Attila által írt könyvet, egyből elöntött a nosztalgia, hiszen ennél a kötetnél ugyanaz a mechanizmus jellemző: elindulunk a történetben, aztán rövid szakaszonként folyamatosan döntéshelyzetekbe kerülünk, és döntéseink fényében más-más végkifejletre számíthatunk. Jelen esetben az külön pluszt ad a dolognak, hogy egy klasszikus regényt vettek a szerzők alapul, ahol a főhős, Nemecsek Ernő bőrébe bújhat az olvasó, és megkísérelheti hasonlóan végigjárni a cselekményt, mint az eredeti műben, de hozhat teljesen más döntéseket is, melyek alternatív fordulatokhoz és befejezésekhez vezethetnek. 

Maga az ötlet zseniális, ráadásul szerintem az "alapanyag" is jó választás volt, hiszen Molnár Ferenc regénye önmagában is kalandos, és olyan értékeket vagy helyzeteket mutat be, amikkel egy mai gyerek is viszonylag könnyen tud azonosulni. A kötetben nem fejezetek, hanem számozott szövegrészek vannak, melyeket értelemszerűen nem sorban fogunk olvasni, hanem úgy, ahogy a történet irányít minket. A szövegek szerintem jól sikerültek, jól megőrizték az eredeti mű stílusát és hangulatát, amellett, hogy a fiatalabb olvasók számára is érthetők és követhetők. A tájékozódást segíti a kötetben található térkép, illetve a Pufipédia, mely a korabeli szavak, kifejezések magyarázatát tartalmazza. 

Bevallom, szinte gyermeki izgalommal kezdtem bele a kalandba, kicsit aggódtam is, hogy vajon gondot okoz-e majd, hogy sok mindenre nem emlékszem az eredeti történetből, másrészt nagyon kíváncsi voltam a lehetséges végkifejletekre. Az előbbivel kapcsolatban alaptalan volt a félelmem, hiszen egyrészt a könyv jól elmagyarázza, hol járunk térben és időben, másrészt azért sem gond, ha már megkopott az emlékeinkben, hogy alakul a cselekmény, mert itt aztán úgyis változhat minden a döntéseink fényében. Nekem az elsődleges célom az volt, hogy tényleg sikerüljön megmentenem szegény Nemecseket, az pedig csak hab volt a tortán, ha közben sikerül zöld ágra vergődni a vörösingesekkel és megmenteni a Grundot. Nagyon élveztem ezt a fajta olvasást, hogy végig lehetett izgulni azon, hogy mi fog történni. Mivel csak kétféle variációval próbáltam az olvasást, nem tudom, hogy pontosan hány alternatív végkifejlet és befejezés tartozik hozzá, mindenesetre egy "kaland" nagyjából egy-másfél óra alatt kényelmesen végigjárható volt számomra. Később biztos, hogy fogok még vele szórakozni, mert fúrja az oldalam, mi minden történhet még Ernővel, ha más döntéseket hozok. :)

Érdekes kérdés, hogy vajon elsősorban kiknek való ez a kötet. Bár alapvetően nem kötelező hozzá az eredeti regény ismerete, azért szerintem azok fogják igazán élvezni, akik olvasták és szerették A Pál utcai fiúkat. Az, hogy lehetőséget ad az interaktivitásra, szerintem nagyon vonzó a diákok számára, hiszen így ők is részesei lehetnek a cselekménynek és jelentősége van a döntéseiknek. Egy kreatívabb és lelkesebb magyartanár nagyszerűen fel tudja dolgozni akár az iskolában is a gyerekekkel, és persze a felnőtteknek is jó szórakozást nyújthat, főleg, ha az én példámhoz hasonlóan bekapcsol a nosztalgia-faktor. Én nagyon örülök annak, hogy ilyen kezdeményezések és ötletek megjelennek a piacon, és remélem, hogy mások is kedvet kapnak majd ahhoz, hogy bátor és innovatív módon, mégis a legnagyobb tisztelettel nyúljanak a kötelező olvasmányokhoz.

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Azoknak, akik szeretik az interaktív élményeket olvasás közben, és akik kíváncsiak arra, hogyan alakulhatott volna másként A Pál utcai fiúk története.

Nyereményjáték:

A Molnár Ferenc regénye nyomán készült interaktív történetben minden jelentős karaktert megtartottak az írók, ezért úgy gondoltuk, hogy minden állomáson elrejtünk valakit. Keressétek bejegyzéseinkben a kiemelt betűket, majd írjátok be a rafflecopter megfelelő rubrikájába a történet szereplőjének a nevét!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)



a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
01.26 - Könyv és más
01.27 - Spirit Bliss Sárga könyves út
01.28 - Hagyjatok! Olvasok!

Megjegyzések