Mamut ​a múltból (értékelés és nyereményjáték)

 

Mit keres egy mamut a viktoriánus Londonban? És egy londoni árva az Északi-sarkon? David Walliams legfrissebb magyarul megjelent, Mamut a múltból című regényéből kiderül. Tartsatok velünk és vegyetek részt a nyereményjátékban, hogy esélyetek legyen megnyerni a Kolibri Kiadó által felajánlott példányt!




Kiadó: Kolibri Kiadó, 2020
Oldalszám: 498 oldal
ISBN: 9789634377474
Eredeti cím: The Ice Monster
Fordító: Vereckei Andrea
Illusztrálta: Tony Ross


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Hahó, David Walliams-rajongók! Készen álltok egy gigantikus, mamutméretű kalandra?
Amikor Elisa, a viktoriánus korabeli London utcáin élő árva először hall a jégszörnyről – vagyis az Északi-sarkon talált gyapjas mamutról –, azonnal kíváncsi lesz, és mindent tudni akar róla. Egy véletlen folytán aztán szemtől szemben találja magát a behemót teremtménnyel, és innentől kezdve nincs megállás: az életre szóló kaland során Londonból egészen az Északi-sarkig jutnak!
A Mamut a múltból David eddigi legnagyobb szabású kalandregénye, amely egy tízéves kislány és egy tízezer éves mamut örök barátságának lenyűgözően izgalmas történetét meséli el.

Véleményem:

David Walliams könyveivel már nagyon régóta szemezek, egy csomó olyan ismerősöm dicsérte már őket, akikkel hasonló az ízlésünk. Végre elérkezett az idő, hogy én is megismerkedjek a brit gyerekkönyvíró munkásságával, ugyanis a Mamut ​a múltból című kötetre már nem bírtam nemet mondani - imádom a mamutokat! Ismét bebizonyosodott, hogy érdemes az ízlésőreimre és a megérzéseimre hallgatnom, ugyanis ez a történet a legelső pillanattól kezdve belopta magát a szívembe, minden sorát és illusztrációját élveztem, és nagyszerű szórakozást nyújtott a téli szünetben. 


A regényünk főhőse egy Elisa nevű kislány, aki a viktoriánus kori Londonban él. Mivel nincsenek szülei, a Nyüves Csarnok névre hallgató árvaházban nő fel, ahol a kiállhatatlan Mrs. Savanyúpofa minden lehetséges módon igyekszik megkeseríteni az életét az itt lakó gyerekeknek. Elisa nem bírja tovább a rideg bánásmódot, és úgy dönt, ennél még az is jobb, ha megszökik és ezentúl az utcán kell élnie. Így is lesz, a kislány igyekszik a maga módján talpon maradni és boldogulni, és ehhez bizony néha az is hozzátartozik, hogy elemel dolgokat. Mint például azt az újságot, amiből a szenzációs hírről értesül: egy igazi jégszörny érkezik a Természettudományi Múzeumba!

Elisa bármit megadna azért, hogy láthassa az óriási mamutot, aki egyedüli az egész világon, és látatlanul és úgy érzi, ők ketten összetartoznak, hiszen mindketten árvák. Miután belopakodik a múzeumba, kedves segítőre lel a kicsit kelekótya takarítónő, Lülü személyében, és végül sikerül a nagy találkozás is az óriási teremtménnyel. Az események hirtelen felgyorsulnak, amikor hőseink egy őrült ötlettől vezérelve életre keltik a hatalmas jószágot, majd később még inkább, amikor azt is fejükbe veszik, hogy meg kell szöktetniük és hazavinni őt otthonába, az Északi-Sarkra. Közben több helyről is veszély leselkedik rájuk, a rendőrség, egy őrült tudós és egy vérszomjas trófeagyűjtő egyaránt vadászik rájuk. Vajon sikerül Elsának véghez vinnie a tervét és hazavinnie Gyapjast? Erre is választ kapunk, ha elolvassuk a történetet. 


Rég olvastam ennyire magával ragadó, pörgős, bájos és humoros ifjúsági regényt. A cselekménynek és Tony Ross fantasztikus rajzainak köszönhetően szinte lehetetlen letenni a könyvet, mindig történik benne valami izgalmas, vicces vagy éppen megható. Tény, hogy Walliamsnek van egy sajátos stílusa (néha picit undi vagy otrombácskább poénok a történetben), de szerintem ez még pont az a kategória, ami belefér, és ami a kiskamaszok számára is szórakoztató. Nagyon tetszett, hogy a történet főhőse egy sok szempontból hátrányos helyzetű karakter, aki élettörténetéből adódóan nyilván nem tökéletes és sokszor hibázik, de helyén van a szíve, bármikor kiáll a gyengébbekért és még akkor is bátran viselkedik, ha minden összeesküdött ellene. Gyapjas pedig egyszerűen imádnivaló volt, néha elképzeltem, milyen menő lehet összebarátkozni egy mamuttal és belefúrni az arcom a bundájába alvás közben (tegyük fel, hogy ez egy intelligens, tapintatos és kivételesen jó illatú mamut). A gonosz karakterek is szuperül sikerültek, Savanyúpofát például már az első néhány oldal után felképeltem volna legszívesebben. A hangulat és a stílus engem sokszor emlékeztetett Roald Dahl történeteire, így aki azokat szereti, szerintem ebben a kötetben sem fog csalódni. 

Muszáj még pár szóban méltatnom a könyv fizikai megjelenését, mert egészen különlegesre sikeredett. Szerintem már maga a borító is csodaszép, de ezen felül is találunk több különlegességet. Nagyon tetszett, hogy a szerző a kötet elején röviden felsorolja és ismerteti a szereplőket, de találunk például egy szuper térképet is a korabeli Londonról, ami szintén Ross munkája. A hátsó borító belsejében pedig nem más lapul, mint a mi saját, külön bejáratú mamutunk, amit ha szeretnénk, kivághatunk, hogy mindig velünk legyen (ez mondjuk jobban tetszett volna, ha valamilyen leválasztható megoldással történik, mert csak úgy biztosan nem vagdosnék bele egy könyvbe:)). 


Összességében nagyon elégedett vagyok, és biztos, hogy nem ez volt az utolsó regényem az írótól, felkerült arra a listámra, ahol a legkedvesebb ifjúsági szerzőim szerepelnek. A Mamut a múltból egy remek, könnyed történet, ahol a kalandok, a mókás jelenetek és a komolyabb tanulságok egyaránt megférnek egymás mellett. Ha tehát valaki szeretne fejest ugrani 1899-be és Londontól egészen a Sarkvidékig utazni egy különleges párossal, az semmiképpen ne hagyja ki!

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki kedveli a kifejezetten humoros, mégis tartalmas ifjúsági regényeket és a csodásan illusztrált könyveket. 

Nyereményjáték:

Walliams nevéhez több fiataloknak szóló történet is köthető, játékunkban most ezek közül szerepel néhány. Minden állomáson találhattok majd egy-egy idézetet, a feladatotok pedig annyi lenne, hogy a Rafflecopter doboz megfelelő sorába beírjátok annak a Walliams-regénynek a címét, amelyikből az idézet származik.
Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladvány:

"Emlékeztek arra a fiatalemberre, aki az angol királynővel szeretett volna teázni?"



a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
01.29. Könyv és más
01.31. Spirit Bliss Sárga könyves út

Megjegyzések