Széltestvér és Napkelte - Hagyományos mesék rendhagyó családokról (értékelés és nyereményjáték)


A Móra Kiadónak köszönhetően újabb mesegyűjteményt vehetünk a kezünkbe Zalka Csenge Virágtól. Ezúttal rendhagyó családokról gyűjtött egy kötetbe hagyományos meséket. Olvashatunk mostohaszülőkről, csonka családról, örökbe fogadott gyermekről és sok más valamiért különlegesnek számító, de szerető családról… Négy bloggerünk véleményezi a mesekönyvet, és természetesen a turné végén ti is nyerhettek egy példányt belőle.




Kiadó: Móra Könyvkiadó, 2020
Oldalszám: 160 oldal
ISBN: 9789634865759
Illusztrálta: Bertóthy Ágnes


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Izlandtól Szudánig a világ megannyi országából kerültek ebbe a kötetbe különleges mesék. Olvashatunk jóságos mostoháról, emberré vált oroszlánról, kisfiút örökbefogadó méhecskéről, egy lányról, akinek három férje volt, meg egy királyról, akinek hét felesége.
Elmondhatatlanul gyönyörű, mágikus, gyógyító és felszabadító történetek találhatók ebben a könyvben. Minden mese újabb kapu egy megértőbb és elfogadóbb világ felé. Sőt, olvasás közben azt érezhetjük, hogy ez a megértő és elfogadó világ valójában mindig is itt volt körülöttünk. Itt az ideje, hogy újra felfedezzük és megteremtsük. Hiszen mi a mesemondás? A kötetben olvasható egyik történet végén ez is kiderül: „megpróbálni annyit összerakni a valóságból, amennyit csak lehet, abból a kevéske ismeretből, ami a rendelkezésünkre áll.”

dr. Gyurkó Szilvia

Véleményem:

Több elolvasott gyűjtemény után már kijelenthetem, hogy igazi rajongója lettem Zalka Csenge Virágnak. Borzasztóan tisztelem a munkásságát, nem csak amiatt, hogy alapos kutatómunkával a világ legszebb meséit hozza el nekünk a legkülönbözőbb tájakról, hanem azért is, mert ezeket mindig valamilyen fontos mondanivaló vagy érték mentén válogatja össze. Legújabb kötete, a Széltestvér és Napkelte szépen illeszkedik ebbe a sorba, ezúttal csupa olyan mesét olvashatunk, melyek az átlagostól eltérő családokról, családi kötelékekről szólnak, és amelyek nagyon változatos helyszínekre és kultúrákba kalauzolnak el bennünket. 


Bár úgy fogalmaztam, hogy az átlagostól eltérő családokról olvashatunk, azért ez véleményem szerint némi pontosításra szorul. Úgy gondolom, hogy manapság nem igazán lehet átlagosságról beszélni, hiszen egyre több olyan kötelék és életközösség létezik, ami eltér a leghagyományosabbnak gondolt, apa-anya-gyerekek-felállástól. Napjainkban sok az egyedülálló szülő, látunk számos mozaik-családot, és persze ott van az a rengeteg gyermek is, akik vagy örökbefogadó- vagy nevelőszülőknél, esetleg állami gondozásban élnek. Az ilyen családokban cseperedő gyermekek számára ugyanúgy fontos, hogy a mesék világán keresztül azonosulási pontokat és példaképeket találjanak, különösen napjainkban, amikor számomra rettenetesen fájó módon még külön magyarázatra is szorul, hogy nem a sztenderd szerepeknek megfelelő közösségek számítanak családnak, hanem minden olyan életközösség, melynek tagjait (akár vérségi kötelék nélkül) a szeretet, gondoskodás, és egymás iránti felelősségérzet kapcsol össze. Pont emiatt úgy gondolom, nagyon-nagyon fontos ez a kötet, az pedig csak hab a tortán, hogy gyönyörű és nagyszerűen elmesélt történeteket tartalmaz.


A könyvben összesen 27 mesét találunk, melyek a világ legkülönfélébb pontjairól származnak. Akad itt perzsa, Pápua új-guineai, bajor, indiai, görög, izlandi, hawaii, szvázi, breton és szudáni történet, szóval igazán színes a paletta. Én már önmagában ezt a részét nagyon élveztem az olvasásnak, hogy a különböző mesék által egy picit belekóstolhattam ezen népek kultúrájába és örökségébe, és persze az is mindig érdekes tapasztalat, hogy élhetünk bárhol a Földön, mégis megvannak azok a motívumok, örök kérdések, melyek egyaránt foglalkoztatnak bennünket, mióta világ a világ. Ahogy a cím is ígéri, a legtöbb mesében központi szerepe van a családi kötelékeknek, méghozzá sokszor olyanoknak, amik valamilyen szempontból rendhagyónak számítanak. A legtöbb hagyományos mesétől eltérően itt találkozunk kedves és gondoskodó mostohával, sok olyan hőssel, akit nem a vér szerinti szülei nevelnek fel (akár azért, mert az igazi családja nem volt jó hozzá, akár azért, mert fiatalon árva maradt), hanem egyéb rokonok, kedves idegenek, vagy akár állatok. Van olyan mese, ahol a testvéri szeretet vagy a nagyszülő-unoka kapcsolat kerül a középpontba, és olyan is, ahol egymással vérségi kötelékben nem álló szereplők fogadják egymást családtaggá. A különféle történeteket egy dolog köti igazán össze, ez pedig az a szemlélet, hogy a szeretet és gondoskodás, az igazi összetartozás olyasmi, amit nem lehet kategóriákba kényszeríteni, a világ pedig attól szép és különleges hely, hogy ennyire sokszínű. 

A mesegyűjteményt a benne szereplő történetek komplexitása és sokszor komolyabb mondanivalója miatt inkább nagyobb gyerekeknek ajánlanám, a kiadó is 9 éves kortól jelölte meg az elsődleges célközönséget. Én felnőtt fejjel nagyon jól éreztem magam ezekben a mesékben, szinte kivétel nélkül mindegyikben találtam olyasmit, ami adott valami pluszt, de ha muszáj lenne kiemelnem néhány kedvencet, akkor azok A sütőtöklány, A halász felesége és a váltott gyerek, illetve A zöld ember lánya voltak. Nagyon tetszik, hogy Zalka Csenge Virág minden mese végére írt egy rövid összefoglalót az adott történet eredetéről, illetve a témájával, keletkezésével vagy főbb motívumaival kapcsolatos érdekességekről. A meséket Bertóthy Ágnes illusztrációi teszik teljessé, melyek mind stílusukban, mind szépségükben nagyszerűen passzolnak a szövegekhez.


Összességében nagyon elégedett vagyok, nem csupán a korábban hangsúlyozott pozitív és aktuális szemlélettel, hanem a mesék minőségével is. Aki korábban is olvasott a szerzőtől, tudhatja, hogy az általunk olvasott verzióban az ő szíve-lelke is benne van, hiszen sokszor tucatnyi variáció összevetése után meséli el azt a végső formát, amiben megvan az eredeti mese minden fontos eleme, illetve azok az apró részletek is, melyek számára fontosak a személyes mondanivalója szempontjából. Azért pedig külön hatalmas ölelés minden érintettnek, hogy a kötet bevételének 20%-át a Móra Kiadó a  gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermekekért dolgozó Világszép Alapítványnak adományozza. Fontos és kívül-belül csodaszép könyv ez, aminek helye van minden átlagos és rendhagyó család polcán. 

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szeretne érzékeny és csodaszép meséket olvasni a szeretet és a családi összetartozás különböző arcairól.

Nyereményjáték:

A Széltestvér és Napkelte rendhagyó családokról szóló meséket tartalmaz, ezért most a játékunk is az ilyen családok körül forog. Minden állomáson találhattok egy rendhagyó családról készült képet valamelyik filmből, sorozatból. A feladatotok az lesz, hogy írjátok be a film vagy sorozat magyar címét a Rafflecopter megfelelő sorába.
Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladvány:


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
01. 24. Könyv és más
01. 26. Hagyjatok! Olvasok!

Megjegyzések