Föld ​és vér háza- Crescent City 1. (értékelés és nyereményjáték)

 

Egy új sorozatba kezdett bele a rendkívül tehetséges Sarah J. Maas írónő, amelynek első részét már magyarul is olvashatjuk, hiszen tavaly év végén megjelent a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában. A Föld és vér háza főszereplője ezúttal a félig ember, félig tündér Bryce, aki gondtalanul éli mindennapjait, amíg egy tragédia meg nem változtatja az életét, amelyet csak úgy enyhíthet, ha egy bukott angyal segítségére hagyatkozik. Amennyiben kíváncsiak vagytok a fantasy királynőjének egy újabb izgalmas történetére, tartsatok a turné bloggereivel, és játsszatok a kiadó által felajánlott példányáért.




Kiadó: Könyvmolyképző, 2020
Oldalszám: 912 oldal
ISBN: 9789635613700
Eredeti cím: House of Earth and Blood
Fordította: Szabó Krisztina


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Köti a vér. Kísérti a vágy.
Szabadjára ereszti a sors.
Bryce Quinlan nappal kemény munkával, éjszakánként pedig bulizással töltött élete egészen addig tökéletes volt, amíg egy démon meg nem gyilkolta a legjobb barátait, magára hagyva őt a veszteségével és a fájdalmával. A tettes rács mögött ül ugyan, a gyilkosságok mégis folytatódnak, és Bryce hirtelen egy nyomozás kellős közepén találja magát. Bármire kész, hogy megbosszulja a barátai halálát.
Hunt Athalar, a hírhedt bukott angyal most kényszerből azokat az arkangyalokat szolgálja, akiket egykor le akart taszítani trónjukról. Brutális képességeit és elképesztő erejét egyetlen ügy szolgálatába állították – meg kell gyilkolnia a főnöke ellenségeit, vitának helye nincs. Amikor démon dúlja fel a városukat, ellenállhatatlan ajánlatot kap: ha segít Bryce-nak megtalálni a gyilkost, karnyújtásnyira kerülhet a szabadsága. Miközben Bryce és Hunt Crescent City legsötétebb részein nyomozva rájön, hogy egy gonosz erő minden egyes, a szívüknek kedves személyt és dolgot halálos veszéllyel fenyeget, arra is rádöbbennek, hogy perzselő szenvedély lakozik a másikban, ami mindkettejüket felszabadíthatja – már ha hagyják.
A #1 New York Times bestsellerszerző Sarah J. Maas a Föld és vér házával indítja útnak legújabb sikersorozatát, a Crescent Cityt.
„Gazdagon megálmodott történet pimasz humorral és tüzes szerelemmel.”
– Publishers Weekly


Véleményem:

Sarah J. Maas nevét szinte mindenki ismeri, aki járatos a kortárs new-adult és fantasy-irodalom műfaján belül, mind az Üvegtrón, mind a Tüskék és rózsák udvara-sorozat rengeteg rajongót tudhat magáénak. Pont emiatt kicsit mókás az én személyes viszonyom az írónőhöz, hiszen eddig csupán a két korábbi sorozat nyitóköteteit olvastam el, azokat is évekkel ezelőtt. Na nem azért, mintha nem tetszettek volna, egyszerűen mindig volt rengeteg olvasnivaló, ami betüremkedett a folytatások elé, másrészt a sorozatokkal sokszor az a problémám, hogy mire kijön a következő rész, már bizonytalanok az emlékeim az előzményekkel kapcsolatban, és inkább csak halogatom (ami nyilván nem segít semmit azon, hogy jobban emlékezzek). Tehát egy szó, mint száz, nem mondhatnám, hogy nagy rajongója vagyok az írónőnek, hiszen kevés könyvét olvastam, de talán pont emiatt egy kicsit más szemmel is tudom nézni a 
Föld ​és vér háza című regényt, nem összehasonlítva azt Maas többi munkájával, hanem szigorúan önmagában, önmagához képest. 

Bevallom, először picit megrettentem a 912 oldalas terjedelem láttán. Annak ellenére, hogy szeretek hosszabb távra elköteleződni egy jó történet mellett, azért az ilyen féltégla mindig kétesélyes, hiszen ha nem annyira fog meg vagy nem lesz igazi szerelem, akkor keserves hetekbe telhet a végigolvasása. Szerencsére itt ilyesmiről szó sem volt, hiszen egy végig olvasmányos és akciódús könyvről beszélünk, bár azért a gatyát fel kellett kötnöm, mert az utóbbi időkben kicsit el voltam már szokva ettől a műfajtól. Rögtön a regény elején látjuk, hogy Maas nem töpörtyűvel gurigázik, hanem egy komplett világot épített fel, benne rengeteg természetfeletti lénnyel, akiknek saját kasztjuk, történelmük, sajátosságaik vannak, és akiket bonyolult kapcsolatrendszer, politikai viszonyok és hierarchia köt össze egymással. A történet elején megismerjük félig tündér főszereplőnket, Bryce-t (mókás, mert valahogy úgy alakult, hogy nem olvastam el a fülszöveget a rendes olvasást megelőzően, így több tíz oldalba került, mire realizálódott bennem, hogy egy női szereplőről van szó:)), aki a húszas évei elején jár, ugyanakkor tündér származásának köszönhetően igen hosszú élet vár rá. A történet fő helyszínét adó Crescent Cityben él, az egyetem elvégzése után egy varázslónő alkalmazásába állt egy különleges tárgyakkal foglalkozó galériában, és sokat bulizik, különösen a helyi farkasfalkába tartozó legjobb barátnőjével, Danikával. Viszonylag gondtalan élete azonban azonnal megváltozik, amikor egy rejtélyes gyilkos végez barátnőjével és a falkájába tartozó alakváltókkal, kezdetben a súlyos veszteség és gyász miatt, közel két évvel később pedig azért, mert a világukban befolyásos helyzetben lévő arkangyal megbízza, hogy derítse fel az akkori tragédia körülményeit. Bryce nem szívesen tépi fel a régi sebeket, ugyanakkor úgy érzi, tartozik annyival Danikának, hogy kideríti az igazságot. A nyomozáshoz segítséget is kap, a korábban lázadásért elítélt bukott angyal, Hunt személyében, akivel kezdetben ki nem állhatják egymást, de később egyre több közös pontot találnak sorsukban és személyiségükben. 


Innentől kezdve a történet felépítése nagyon precíz és aprólékos, ráadásul gyakorlatilag folyamatosan mozgásban vannak a szereplőink és mindig történik valami. Bryce és Hunt kezdetben a sötétben tapogatóznak, de közös nyomozásuk során fokozatosan egyre több dolgot tudnak meg mind a két évvel korábbi tragédiáról, mind a napjainkban egyre sűrűbben előforduló rejtélyes halálesetekről. Eltűnt ereklyék, rettenetes démonok, a természetfeletti lények egész garmadája vonul fel a cselekményben, ráadásul az írónő megkívánja az olvasótól a teljes odafigyelést, ugyanis máshogy esélyünk sem lenne észben tartani ennyi különböző helyszínt, karaktert, különleges teremtményt és eseményt. Tetszett, hogy a nyomozós szál és az egyre izgalmasabb cselekmény mellett a személyes drámák is elég nagy szerepet kaptak. Azt mondjuk nem állítanám, hogy Bryce és Hunt a legeredetibb karakterek, akikkel valaha találkoztam, de a regény során szépen nyomon követhető a fejlődésük, ráadásul szerintem nagyon jól sikerült ábrázolni a kapcsolatukat. A hasonló regényekben megszokott évődős-szenvedős viszony helyett egy nagyon jó dinamikával felépített, fokozatosan kibontakozó kapcsolatot kapunk, amit pont a fokozatossága és finomsága miatt hitelesnek érzünk két ilyen többszörösen megsebzett és megtört személyiség esetében. 

A főszereplők mellett Maas nagyon nagy hangsúlyt fektetett a mellékszereplőkre is, akikből aztán abszolút nincs hiány, hiszen minden természetfeletti fajból kapunk rengeteg karaktert. Farkasok, angyalok, boszorkányok, vámpírok, sellők, lidércek és démonok népesítik be ezt a rendkívül szerteágazó világot, akik közül többen nagyon közel kerültek hozzám (különösen Ruhn és Lehabah), és persze akadtak szép számmal igazi ütnivaló rosszfiúk is. Nekem most kifejezetten tetszett az is (annak ellenére, hogy emiatt valóban be kellett fektetni a kellő energiát és odafigyelést), hogy a regény eléggé szűkösen bánt a magyarázatokkal a világépítést illetően. Nem magyarázza el szájbarágósan, ki kicsoda, milyen a világ felépítése vagy milyen a különböző lények történelme, a teljes képet aktívan nekünk kell összerakosgatni az olvasottak alapján. Még ha nem is volt minden egyes apró cselekményszál tökéletes a számomra, akkor is el kell ismerni, hogy borzasztó nagy munka lehetett ennek a világnak és szereplőinek a felépítésében - pláne, ha abban gondolkodunk, hogy ez is egy többkötetes sorozat lesz -, az pedig direkt jó, hogy nem kaptunk még minden kérdésünkre választ, bőven van még potenciál a részletekben és a teremtett világ távolibb, most nem annyira hangsúlyos helyszíneiben.

Összességében tehát nagyon elégedett vagyok, nem tudom, hogy azok számára mennyire eredeti ez a történet, akik olvasták az írónő összes korábbi könyvét, de nekem ez most eléggé az újdonság erejével hatott és teljesen a hatása alá kerültem. A leginkább meghatározó, urban fantasy-környezetbe ágyazott nyomozós történetet jól kiegészítette a csipetnyi és egyáltalán nem tolakodó romantika, a finom humor, illetve a rengeteg ármány, intrika és a vége felé egyre sűrűsödő váratlan fordulatok. Szóval senkit se ijesszen el a terjedelem, ha nem is fél kézzel fogjuk a metrón olvasni kapaszkodás közben, de az biztos, hogy nem fog a fejünkre sem esni és agyonnyomni, amiért beszundikálunk az unalmas részeken (na nem azért, mintha nem tudna ekkora súllyal, egyszerűen nincsenek benne unalmas részek). Szóval azt hiszem, kénytelen leszek folytatni Maas korábbi sorozatait, amíg várom ennek a folytatását.:)

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki egy nagyon részletesen felépített világban játszódó, izgalmas és pörgős fantasy-t szeretne olvasni.

Nyereményjáték:

A játékunk során a hét arkangyal és egy bukott angyal nevének betűit rejtettük el a bejegyzésekben. A feladat mindössze annyi, hogy kitaláljátok, az adott állomáson melyik angyal neve szerepel, és beírjátok a nevét a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
01.25. Könyv és más
01.26. Csak olvass!
01.27. Readinspo

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések