HiSztorik- Simon Sebag Montefiore: Szásenyka (Moszkva trilógia 1.)


Simon Sebag Montefiore: Szásenyka (Moszkva trilógia 1.)
Alexandra, Pécs, 2020
ISBN: 9789634478034


Fülszöveg:

Szentpétervár, ​1916. Oroszország a forradalom küszöbén áll. Miközben Ariadna grófné Raszputyinnal és züllött barátaival mulatozik, lázadó kamaszlánya, Szásenyka a bolsevikok ügynökének áll.

Moszkva, 1939. Szásenyka és nagy hatalmú férje a kommunista pártelit tagja, ám Sztálin országában semmit sem jelentenek a jó összeköttetések és a párthűség. Barátaik egymás után tűnnek el, a két kisgyermeket nevelő gyönyörű asszony pedig titkos viszonyba kezd – végzetes következményekkel.
Fél évszázaddal később Roza, egy Londonban élő orosz oligarcha anyja egy fiatal történészt bíz meg azzal, hogy kutassa fel, mi lett a családjával, amelytől a sztálini rémuralom idején szakadt el. A titkosított iratokból döbbenetes dolgok derülnek ki.
Simon Sebag Montefiore, az újkori orosz történelem egyik legelismertebb szakértője lenyűgöző hitelességgel és részletgazdagsággal kelti életre a cári Oroszország végnapjait és a sztálini terror legsötétebb óráit a világszerte óriási sikert aratott Moszkva-trilógiájának első részében.
„Montefiore az orosz történelem avatott ismerője, ám elképesztő tudása nem tolakodik előtérbe, hanem a mű szövetébe simul. Szásenyka dicsőséggel és tragédiával teli története hosszú ideig velünk marad a regény elolvasása után.” (Thomas Keneally, a Schindler listája szerzője)


Véleményem:

Simon Sebag Montefiore egy igazi remekművet alkotott a Moszkva trilógia első kötetével. Összetett olvasmány, műfaját tekintve egyszerre sűríti magába egy korhű történelmi regény, egy több generáció sorsát bemutató családregény, egy szívszorító dráma, és egy izgalmas politikai thriller jellemvonásait. Stílusa rendkívül olvasmányos, hangulata intenzív. A történet végig mozgalmas és feszültséggel teli, engem az első oldalaktól kezdve magával ragadott. Kegyetlen és szívfacsaró, ugyanakkor még véletlenül sem éreztem hatásvadásznak. Akik romantikus olvasmányra számítanak, csalódni fognak, a mimóza lelkületűeket megviselheti, de mindenki másnak szívből ajánlom a regényt.


Ugyan egy trilógia első kötetéről van szó, a regény önmagában, önállóan is olvasható, kerek egészet alkot. A kötet három nagy szerkezeti egységre tagolódik, mely három különböző korszakba kalauzolja az olvasót. Az első rész a hanyatló cárizmus utolsó éveit tárja a szemünk elé: három esztendeje dúl a Nagy Háború, a nép éhezik, az áruhiány lassan utoléri az arisztokrácia tagjait is, bár ők még tovább folytatják pazarló, fényűző életüket. A háttérben már mozgolódnak a forradalmi erők, szervezik Lenin hazatértét. Ebben a vészterhes miliőben ismerkedhetünk meg főhősünkkel, egy gazdag zsidó bankár tizenhat éves lányával. Szásenyka Zeitlin igencsak „messze esett a fájától”, végtelenül naiv és idealista teremtés, aki a bolsevik eszmékkel szimpatizál. A szerző nem sokat teketóriázik, in medias res rögtön belevág a történések sűrűjébe, mindjárt a regény legelején a cári csendőrség három tagja várja az előkelő leánynevelő intézet kapujában. Innen bontakozik ki a cselekmény, megismerjük a Zeitlin családot, az arisztokrácia Raszputyin uralta romlottságát, betekintést nyerünk a bolsevik földalatti mozgalom tevékenységébe és a cári titkosrendőrséggel folytatott élet-halál harcába.

Kezdetben nem nagyon tudtam mit kezdeni Szásenyka személyiségével, nem értettem a motivációit, miért fordult a családja ellen, és mi vitte a bolsevizmus irányába. A Sagannal való kapcsolatát is ellentmondásosnak találtam. Ugyanakkor talán éppen így lett hiteles a karakter. Ne feledjük el, egy éppen a gyermekkort maga mögött hagyó lányról van szó, aki a fiatalságának és az ezzel járó idealizmusának köszönhetően rendkívül befolyásolhatóvá válhat, fogékonnyá az eszmék és izmusok iránt. Később a személyisége letisztul, bár a rendszer megkérdőjelezhetetlenségébe vetett hitével, fanatizmusával továbbra sem tudtam szimpatizálni.

Lenin és Sztálin. Forrás: wikipedia

A regény „valódi” története a második résszel veszi kezdetét, mely a sztálini Szovjetunió legsötétebb éveibe röpíti az olvasót. A szerző rendkívül intenzív hangulatot tud teremteni, zseniálisan ábrázolja a mindennapok fenyegetettségét, azt a mérhetetlen bizonytalanságot, ami az emberek hétköznapjait körüllengte. Teljesen mindegy, milyen magasra jutott valaki a ranglétrán, milyen szolgálatokat tett korábban a Pártnak. Elég egy rosszakaró, vagy csak egy félreértett félmondat, máris a titkosrendőrség célkeresztjében találhatja magát a leghűségesebb bolsevik is. Amikor ez bekövetkezik, nincs már jelentősége a bűnösségnek sem. A hiteles korrajzot a fiktív főhősnő mellett valós történelmi személyiségek (Sztálin, Berija, Molotov) és egy végtelenül izgalmas cselekmény kelti életre. Szásenykát és családját is utoléri a rendszer kérlelhetetlen kegyetlensége, a kérdés már csak az, megmenthetik-e őket a magas rangú kapcsolatok, vagy csak egy vékonyka akta marad belőlük a Lubjanka egy alagsori eldugott sarkában.

Az NKVD Lubjanka téri székháza. Forrás: wikipedia

Míg az első két rész folyamatában, közvetlenül mutatja be Szásenyka sorsának alakulását, addig a harmadik, 1994-ben játszódó etapja visszatekintés a múltba. Egy ifjú történész kutakodásának eredményeiként, a levéltárakból, egyéb gyűjteményekből apránként összerakva tudjuk meg, mi történt végül főhősnőnkkel és a családjával. Nekem személy szerint nagyon tetszett ez a fajta történetvezetés-váltás. A szerzőnek ezzel a dramaturgiai megoldással sikerült tovább fokozni a feszültséget és a kíváncsiságomat, továbbá megajándékozott egy plusz, a nyomozásban történő részvétel élményével is.

Összegezve az eddigieket, egyértelműen kijelenthetem, hogy a 2020. év egyik legkiemelkedőbb olvasmányával lettem gazdagabb a regény által. Nem is kérdéses, hogy 10/10 pontra értékelem. Stílusa kellőképpen olvasmányos, alkalmas széles olvasói közönség igényeinek megfelelni. Mint említettem, önálló kötetként is megállja a helyét, így nem feltétlen jelent elköteleződést a teljes trilógia mellett. Nagyon remélem, mihamarabb magyarul is megjelenik és kézbe vehetem a második és harmadik könyvet is.


Jehuka


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések