Hercegnők kézikönyve (értékelés és nyereményjáték)

 

Philippa Gregory-t főként történelmi romantikus regényei révén ismerjük, és ha valaki, ő aztán igazán sokat tud a hercegnőkről! Legújabb könyvének, a Hercegnők kézikönyvének célközönsége a fiatalabb korosztály: a kedves, izgalmas és modern szemléletű gyerekkönyvből megismerhetjük Florizella hercegnőt, aki sok szempontból szakít a klasszikus mesék sztereotípiáival. Tarts öt bloggerünkkel, és nyerd meg a Kolibri Kiadó által felajánlott nyereménypéldányt!




Kiadó: Kolibri Kiadó, 2020
Oldalszám: 248 oldal
ISBN: 9789634377092
Fordító: Horváth M. Zsanett
Illusztrálta: Chris Chatterton


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Florizella nem éppen hétköznapi hercegnő… Nem rabolja el a sárkány, és nem menti meg a herceg sem – mert előbb menti ő meg saját magát! Hozzá hasonlóan kalandvágyó barátaival pedig keresztül-kasul bebarangolja a birodalmat, hogy óriásokkal és farkasokkal küzdjön meg Gumicukor nevű lován.
Philippa Gregory nevével már eddig is gyakran találkozhattunk a nemzetközi és hazai sikerlisták élén. Bár a leginkább történelmi tárgyú regényeiről híressé vált szerzőnő ezt a könyvet elsősorban saját lányának és unokáinak szánta, most is otthonos pályán mozog: egy királyi udvarban.
A klasszikus mesevilág díszletei között íme egy vagány, minden ízében mai hercegnő, a fenséges regények koronázatlan királynőjétől a jövő uralkodóinak!

Véleményem

Bár eddig is ismertem Philippa Gregory nevét, korábban még semmit se olvastam tőle, mivel a történelmi romantikus műfaj eléggé távol áll tőlem. Ugyanakkor amikor megláttam, hogy egy új, gyerekeknek szóló kötete fog megjelenni, egyből tudtam, hogy mindenképpen el szeretném olvasni, kíváncsi voltam, milyen lehet egy Hercegnők kézikönyve címmel ellátott könyv egy olyan szerzőtől, aki szinte egész életében hercegnőkről írt. A vonzalmam felébresztésében sokat segített a mesebeli, gyönyörű borító is, ami már előre sejteti, hogy egy klasszikus elemeket magába foglaló, mégis modern mese vár ránk. Fejest ugrottam tehát Florizella hercegnő kalandjaiba, és egy cseppet sem bántam meg!


A könyvben összesen három történetet találunk, melyek viszonylag egyenlő arányban oszlanak el. Az első, Florizella hercegnő című mese amolyan bevezető jellegű, ebből ismerjük meg főhősünket, a világot, amiben barangolunk, illetve ebből tudhatjuk meg, hogy Florizella mitől is más, mint a többi hercegnő. Már az első lapokon kiderül, hogy Philippa Gregory nagyon jól bánik a humorral, a mese hangulata, nyelvezete sokszor vicces és szórakoztató, de mégsem túl modern. Abszolút alkalmas tehát arra, hogy a mai gyerekeket (és felnőtteket) egy pillanat alatt magába szippantsa. Az első dolog, ami igazán szembeötlő Florizellával kapcsolatban, hogy egyáltalán nem illenek rá a hagyományos, hercegnős sztereotípiák. Szeret lovagolni és a természetben lenni, az ilyen tevékenységeket sokkal többre tartja, mint a haja fésülgetését és az órákon keresztül tartó öltözködést. Ráadásul már most biztos benne, hogy egyhamar nem akar férjhez menni, és ha egyszer mégis, akkor sem megmentésre váró, passzív hercegnőként, hanem a férje mellett egyenrangú társként uralkodó, erős nőként. Na de ez még odébb van, éppen ezért kár a hercegnő szüleinek aggodalmaskodnia, amikor Florizellát meghívják egy szomszédos királyság báljába. A hercegnő már jó előre kijelenti, hogy ő bizony csak szórakozni akar, nem pedig férjet fogni magának. 


Hamarosan megismerjük Benett herceget, aki valóban azért rendezte a bált, hogy megtalálja a tökéletes hercegnőt, a jelöltek sorra is érkeznek, és egyikük unalmasabb, mint a másik. Nem mernek enni, szórakozni, nincs önálló véleményük, mindenben csak az ifjú herceg kegyeit lesik. Bezzeg Florizella, mivel egyáltalán nincs motivációja bevágódni a hercegnél, igazán önfeledten tud mulatni, és végül éppen emiatt ő lesz az, akit Benett herceg szíve hölgyéül választ. Nos, ha ezen a ponton főhősünk beadta volna a derekát, akkor azt mondanám, hogy kár volt a gőzért, de szerencsére az események más fordulatot vesznek: Florizella továbbra is fenntartja, hogy még nincs kedve férjhez menni, viszont nagyon boldoggá tenné, ha Benettel barátok lehetnének. Innentől kezdve a legtöbb kalandban már együtt vesznek részt, a kötetben szereplő másik két mesében is, ahol egyszer rakoncátlan farkaskölykök nevelésébe kezd főhősünk, máskor meg megpróbálja megmenteni a királyságot a hatalmas óriástól. 

Nekem nagyon tetszett a kötet stílusa, az, hogy a történet folyamatosan megidézi a klasszikus mesék világát, mégis tud valami pluszt hozzátenni. A nemi szerepekkel kapcsolatos üzenetek miatt mondhatjuk éppen feminista mesekönyvnek is, de amikor ilyesmit leírok, mindig arra gondolok, hogy jó lenne már ott tartani a világban, hogy az ilyesmi teljesen természetes legyen anélkül, hogy címkéket ragasztunk rá. Szerintem nagyon egészséges és követendő példa egy olyan hercegnő, aki nem nyafka módon és passzívan várja a megmentőjét, hanem olyan személyiség, akinek vannak céljai és értékei, ráadásul Florizella többször is tanúbizonyságot tesz arról, hogy empatikus, érzékeny, józan és bátor ifjú hölgy, aki hercegnői mivoltát nem arra használja, hogy kiváltságokhoz jusson, hanem arra, hogy segítsen a barátainak és a népének. Mindemellett persze tinilányhoz illően habókos, szeleburdi, eleven, de alapvetően helyén van a szíve és nagyon könnyű vele azonosulni. 
 

A meséket csodásan kiegészítik Chris Chatterton illusztrációi, melyek szintén nagyon jó aránnyal keverik a hagyományos mesei elemeket a humorral. A végeredmény egy olyan kötet, amit öröm kézbe venni és forgatni, és amin biztos, hogy nem csak a gyerekek fognak jól szórakozni. A kiadó egyébként hat éves kortól ajánlja, szerintem is ez a reális alsó határ, de az árnyaltabb humor és a viszonylag hosszabb szöveg miatt én 8-12 éves kor között mondanám ideálisnak az olvasását. Összességében nekem nagyon kellemes meglepetés volt ez a könyv, szuper volt egy ilyen belevaló, őszinte és cseppet sem hagyományos hercegnőről olvasni, akit jó szívvel állítanék példaképként bármilyen kislány vagy kisfiú elé. 

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szeretné egy vagány hercegnő kalandjait olvasni, melyek egyaránt tartalmaznak humorosabb jeleneteket és mélyebb, megfontolandó gondolatokat.

Nyereményjáték:

Mostani játékunkban további, regénybeli hercegnők nyomába eredünk! Minden állomáson találtok egy-egy borítórészletet, a ti feladatotok pedig, hogy a könyv szerzőjének nevét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére! 
Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladvány:

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

Megjegyzések