Egészséges ​mikrobiom 5 hét alatt - Könnyű és finom receptekkel (értékelés és nyereményjáték)

 

Christine Bailey legújabb könyvében nem csupán könnyen elkészíthető, ínycsiklandó recepteket találunk, hanem számtalan jó tanácsot arról, hogy miként lehet bélrendszerünket egészségesen és testünk mikrobiomját egyensúlyban tartani!
Tartsatok bloggereinkkel a Corvina kiadó blogturnéján, és játsszatok velünk, mert a kiadónak köszönhetően egy szerencsés olvasónk meg is nyeri az Egészséges ​mikrobiom 5 hét alatt könyvet!




Kiadó: Corvina Kiadó, 2025
Oldalszám: 192 oldal
Fordította: Szepes András
ISBN: 9789631371161


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

A testi és lelki egészség a belekben kezdődik! A mikrobiom egészsége főként azon múlik, hogy mit eszünk és hogyan élünk.

A díjnyertes sporttáplálkozási tanácsadó és séf, Christine Bailey a legújabb tudományos kutatási eredményeken és ínycsiklandó recepteken keresztül mutatja meg az egészségesebb bélrendszer megteremtésének öt kulcsfontosságú lépését:
– A beleket irritáló anyagok csökkentése, eltávolítása.
– A táplálékok pótlása, amelyektől jól működik az emésztőrendszer.
– A megfelelő baktériumok újratelepítése a belekben.
– A belek nyálkahártyájának javítása.
– Az elme és test működésének kiegyensúlyozása.

A növényi ételekben, rostban gazdag étrend hozzájárul a kiegyensúlyozott bélflórához. A fermentált táplálékok, például a joghurt, a kefir vagy a savanyú káposzta szintén pozitív hatást gyakorolhatnak az emésztésünkre, másfelől viszont az olyan szokások, mint a dohányzás és az alkoholfogyasztás felboríthatják beleink kényes egyensúlyát. Az étrendi javaslatokon túl a stresszel és testmozgással kapcsolatos tippeket is kapunk a szakembertől, hogy sikeresen helyre tudjuk állítani a mikrobiom egyensúlyát.


Véleményem:

Kicsit több, mint egy éve kezdtem el tudatosabban foglalkozni azzal, mit eszem és mit nem. Nyilván ezt megelőzően is ettem egy csomó egészséges dolgot (mint ahogy azóta is eszem néha olyasmit, ami nem az:)), viszont volt egy pont az életemben, amikor ténylegesen átéreztem annak a súlyát, hogy szó szerint az vagyok, amit elfogyasztok. Manapság rengeteg irodalom és friss kutatási eredmény áll rendelkezésre, ami egyrészt magával hozza a bőség zavarát, másrészt, aki érdeklődik, mit tehetne az egészségesebb mikrobiomért, vagy éppen valamilyen egészségügyi problémával küszködik, már bátran tud mazsolázni a különféle források között. Ehhez a mazsolázáshoz szerintem kiváló választás Christine Bailey Egészséges ​mikrobiom 5 hét alatt című kötete, ami nem csupán az elméleti alapok megértéséhez nyújt segítséget, hanem konkrét mintaétrendet és recepteket is tartalmaz. 


Aki kicsit beleásta már magát a témába, annak nem lesz újdonság, hogy a szervezetünkben 100 trillió baktérium is éldegél vígan, az pedig kiemelten fontos az egészségünk szempontjából, hogy a bélrendszerünkben minél több jótékony baktérium végezhesse a munkáját. A friss kutatásokból már egyre jobban tudjuk, hogy annak, amit elfogyasztunk, kiemelt jelentősége van a mikrobiom állapotában (sőt, a bél-agy tengely következtében gyakorlatilag az egész életminőségünkben), és hogy rengeteg emésztőrendszeri betegséget javíthatunk, gyógyíthatunk azáltal, hogy megválogatjuk, mit eszünk. Ez a kötet kiemelt témaként kezeli és valamennyire fókuszba helyezi az irritábilis bél szindrómát, mint napjaink egyre gyakoribb funkcionális bélbetegségét, és elsősorban - de nem kizárólag - abban nyújt segítséget, hogy az 5R protokoll alkalmazásával csökkenthessük az ehhez kapcsolódó tüneteket. 

Ez a bizonyos protokoll, a Csökkentés/Eltávolítás, Pótlás, Újratelepítés, Javítás és Kiegyensúlyozás lépéseire épül, a könyv pedig ezeken a lépéseken vezet végig. A csökkentés fázisában elsősorban azon van a fókusz, hogy kizárjuk azokat az ételeket, amik az irritációt okozzák, különös tekintettel az alkoholra, illetve a feldolgozott élelmiszerekre. A pótlás és újratelepítés során a szervezet számára hasznos baktériumok egyensúlyának javítása a cél, a javítás fázisában pedig a bél nyálkahártyájának támogatása, illetve a meglévő gyulladás csökkentése. A kiegyensúlyozás pedig már túlmutat a puszta táplálkozáson, hiszen itt már belépnek a képbe az életmódunkhoz kapcsolódó szokások, mint például a hatékony stresszkezelés, a mozgás, vagy éppen a minőségi alvás fontossága. 


A lépések bemutatása után olvashatunk arról, hogyan érdemes végrehajtanunk a programot, amiben elég nagy a rugalmasság. Nekem szimpatikus volt, hogy az írónő kiemelte annak fontosságát, hogy konzultáljunk orvossal vagy dietetikussal, ha valamilyen betegségünk van, illetve azt is, hogy az egész diétát érdemes személyre szabni, miközben folyamatosan monitorozzuk testünk és szervezetünk reakcióit. Bár a könyv hangsúlyosan azokhoz szól elsősorban, akiknél már fennáll valamilyen probléma, szerintem az olvasottak hasznosak lehetnek azoknak is, akiknek nincs panaszuk, egyszerűen csak szeretnének mondjuk rostban gazdag, teljes értékű növényi ételeket enni minél nagyobb arányban. A könyv kitér külön a különféle táplálékkiegészítőkre, aminek örültem, mert ebben a témában elég bizonytalannak éreztem a tudásomat. 

Néhány fontos alapelv ismertetése után a kötet bemutat egy öt hétre szóló mintaétrendet, mely végigköveti az öt lépést, de ami ennél is szuperebb, hogy mindezek után egy receptgyűjteményt is kapunk az említett ételekkel. Tény, hogy ezeknek az ételeknek az alapanyag-szükséglete eléggé speciális - bár én a téné főzőcskézéseim miatt a legtöbbet tartom itthon -, ugyanakkor ismétlődnek is ezek az alapanyagok, így egyszeri beruházás után sokféle fogást elkészíthetünk. A receptek mellett mindig megtaláljuk egy színkód alapján, hogy milyen fajta étrendekbe, diétákba illeszthetők be (és ami sokaknak érdekes lehet, minden recept gluténmentes). Bár a mintaétrend alapvetően nem nélkülözi a húsokat, azért találunk sok vegetáriánus és vegán fogást is, így azt gondolom, sokmindenkinek kedvez a gyűjtemény. Összességében én nagyon hasznosnak tartom ezt a könyvet, nem azért, mert van fennálló egészségügyi problémám, hanem mert sok információt kaptam belőle az egészséges mikrobiomról, illetve a receptek abszolút beilleszthetők egy változatos, zömmel növényi alapú táplálkozásba is. 


Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szeretne egészségesebben, tudatosabban táplálkozni, vagy javulást elérni a meglévő emésztőrendszeri problémáiban. 

Nyereményjáték:

Ezúttal a tudásotokat szeretnénk tesztelni egészség témakörben! Mindkét állomáson egy-egy szót keresünk, a megoldáshoz segítségül kaptok egy szövegrészt, ahonnan kihagytuk az adott szót. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány: 

A __________________ a szervezetünkben élő összes mikroorganizmus (baktériumok, gombák, vírusok, archeák) összessége és az általuk alkotott ökológiai rendszer, leginkább a beleinkben, bőrünkön és szájüregünkben.



Állomáslista:
10/06 - Könyv és más
10/09 - Hagyjatok! Olvasok!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések