Lúdas Matyi


Újfent jelentkezem a Retró Diszkó című rovattal, melyben ezúttal egy sokak által ismert történetet, illetve egy azt tartalmazó régi könyvecskét szeretnék megmutatni. Ez a történet nem más, mint Fazekas Mihály Lúdas Matyi című elbeszélő költeménye.
Ha jól emlékszem, annak idején a diafilm-verzióval találkoztam először, és bár nem szerepelt az abszolút kedvenceim között, az mindenesetre tetszett, ahogy a helyes mezítlábas kisfószer jól eltángálja a gonosz Döbrögit. 

Sokkal később, már felnőtt koromban bukkantam rá itthon a könyv alapú verzióra, ami ráadásul egy igen szép, illusztrált, 1957-es kiadás, mely a Móra Ferenc Könyvkiadó gondozásában jelent meg. El is olvastam, hogy felelevenítsem a történteket, és elmerüljek a szép régies beszéd rejtelmeibe. 
Annak idején, 1804-ben ez igazi lázadó szellemiségű műnek számított, hiszen Fazekas Mihály újszerű módon alulról, a nép szemszögéből mutatta be az aktuális társadalmi problémákat, a nemesség elnyomó magatartását. Éppen ezért nem is jelent meg azonnal, csak fű alatt adogatták egymásnak az emberek (Rebel, yeah! :)).
A történet bővelkedik a népmesei elemekben is, elég az hozzá, hogy a szegény, de furfangos főhős háromszor bosszulja meg Döbrögin, hogy annak idején elverette és elvette a libáit. Ezt a magatartást erkölcsi szempontból tekinthetjük igazságos és jogos jóvátételnek vagy puszta önbíráskodásnak is, ez már teljesen ránk van bízva, az biztos, hogy még ebben a csöpp történetben is akad bőven gondolkodnivaló. Ráadásul igazi kihívás is olvasni, hiszen folyamatosan olyan szavakra, kifejezésekre bukkanunk benne, amiket már nem használunk, netán nem is ismerünk, mégis jó ízlelgetni őket.


Amit igazán szeretek ebben a kötetben, azok a gyönyörű, korabeli illusztrációk, nagyon feldobják a könyvet és segítenek elképzelni a figurákat. Összességében tehát érdemes kézbe venni, ha valami klasszikusabb retro-élményre vágyunk.:)






Megjegyzések