Ínyenc szárnyasok (értékelés és nyereményjáték)


Csirke, pulyka, liba, kacsa, ha valaki nem vega vagy vegán, biztos, hogy a szárnyasok a konyhája alapját képezik. Ám épp azért, mert gyakran eszünk szárnyast, néha már nehéz kitalálni, hogyan készítsük el újféleképpen vagy hogyan dobjuk fel a régi recepteket. Stahl Judit Ínyenc szárnyasok című receptkönyvével segít ebben. Most három blogger mondja el a véleményét a könyvről úgy, hogy természetesen egy-egy receptet is kipróbálunk belőle. A turné végén pedig ti is nyerhettek egy saját példányt.
Kiadó: Lettero Kiadó, 2018

Oldalszám: 120 oldal
ISBN: 9786155733932



A könyvet ITT tudod megrendelni!



Fülszöveg:

Szeretnéd tudni, hogyan készül a világ legjobb rántott csirkecombja? Szívesen megfőznéd a félórás gorgonzolás-zsályás csirkeragut? És mit szólnál hétvégére egy profi, konfitált libacombhoz? Vagy a vendégeid számára egy zamatos, rumos-fűszeres csirkéhez? De ne állj meg ezeknél, menj tovább! Tanuld meg, hogy ugyanilyen módszerekkel egészen más ételeket is mennyire könnyen elkészíthetsz.
Stahl Judit új szakácskönyvsorozatának különlegessége, hogy alapul veszi a Stahl magazin legnépszerűbb receptjeit, és mindegyikhez kínál egy-egy vadonatúj, szellemes variációt. Nem más ez, mint ötletadó gasztronómiai barangolás, gondolatébresztő főzőiskola – telis tele sokszoros tesztelt, garantáltan működő receptekkel.
Az is szeretni fogja, aki már ismeri, és az is, aki most találkozik először Stahl Judit konyhájával.

Véleményem:

Korábban már két másik turnén is részt vettem Stahl Judit receptkönyveivel, és mind az Ázsiai kalandok, mind a Csokis csábítások meggyőzött arról, hogy a szakácskönyveknek igenis lehet létjogosultsága egy könyves blogon és a könyvespolcomon egyaránt. Bizonyos szempontból az Ínyenc szárnyasokra voltam a leginkább kíváncsi ebből a sorozatból, ugyanis a főzés során határozottan előnyben részesítem a csirkéből készült ételeket, egyszerűek, gyorsak és egészségesek is, ugyanakkor egy idő után az ember óhatatlanul elkezdi ismételni önmagát a receptek terén. Reméltem, hogy ebben a gyűjteményben találok majd jó néhány olyan ötletet, amivel feldobhatom a főzőtudományomat, és amik segítenek abban is, hogy a nagy karácsonyi gasztro-apokalipszis után kicsit könnyedebb ételek felé evezzek.



Felépítés/külalak:

Ahogy a másik két kötet, ez is nagyon szép, igényes kivitelezésű, keménykötésű könyv jó minőségű lapokkal és gusztusos fényképekkel. A gyűjtemény 100 különféle receptet tartalmaz, melyek jól áttekinthető formában szerepelnek, egyik oszlopban a hozzávalókkal, a másikban az elkészítés menetével. Nekem nagyon szimpatikus, hogy mindegyik ételről van fotó, ezt sok másik szakácskönyvnél szoktam hiányolni. Az elkészíthető szárnyasételeket az alábbi csoportosításban találjuk meg a különböző fejezetekben:

- Falatozás
- Dobd fel gyümölccsel!
- Egyedényes finomságok
- Köret és hús egyben
- Ha még csipegetnél

A receptek alján ebben a kötetben is találunk ajánlásokat különböző variációkra, ezt a megoldást nagyon csípem ebben a szakácskönyv-családban, hiszen lehetőséget teremt arra, hogy ha valami igazán ízlett, pici változtatással máshogy is elkészítsük. A könyv végén találunk egy betűrendes receptmutatót is, ha inkább klasszikus módon szeretnénk böngészni a lehetőségek között. 

Hozzávalók/alapanyagok:

A három eddigi könyv közül én ennél éreztem a leginkább, hogy viszonylag könnyen beszerezhető hozzávalókat tartalmaz, amelyekért nem kell felkeresnünk nagyon speciális élelmiszerboltokat. A csirkehús mellett megjelennek más szárnyasok is, mint például a kacsa, liba, pulyka, fácán, illetve több receptben találkozunk a májjal is, mint alapanyaggal. Tetszett, hogy gyakran szerepelnek reformköretek a húsok mellett, a saját konyhánkban egy ideje mi is próbálunk átállni ezekre, különösen a bulgur lett nagy kedvenc az utóbbi pár évben. 



Tartalom/leírás:

Ebből a szempontból is csak pozitívumokról tudok beszámolni, számomra a receptek világosak, érthetőek voltak, a lehető legrövidebben voltak megfogalmazva ahhoz, hogy az ember sikeresen elkészíthesse belőlük az ételeket. Ráadásul itt olyan értelemben is elégedett voltam a tartalommal, hogy a könyvben szereplő ételek 95%-át gond nélkül meg is enném bármikor, ami nekem személy szerint nagy szó, mert hajlamos vagyok finnyáskodni. Tetszik, hogy egy külön fejezet van szentelve a gyümölcsös szárnyasételeknek, van, aki nem rajong annyira ezekért, de én szeretem, ha keverednek a sós és édes ízek, úgyhogy biztos, hogy ezeket is ki fogom hamarosan próbálni. 

Kipróbálás:

Elsőnek olyan receptet szerettem volna választani, ami viszonylag egyszerű, mind a hozzávalókat, mind az elkészítés menetét tekintve, mégis valami merőben újszerű azokhoz képest, amit főzni szoktam. Így esett a választásom a fenti képen is szereplő finomságra, az olajbogyós-paradicsomos csirkére bulgurral. Az olajbogyót és a paradicsomot is nagyon szeretem, tulajdonképpen fura is, hogy nekem eddig nem jutott eszembe belefőzni őket együtt valamilyen csirkés ételbe. Na de ami késik, nem múlik, így végre olyan új recept került be a repertoáromba, amit biztos, hogy máskor is meg fogok ismételni.

Ebben az ételben az tetszett különösen, hogy a köretet nem külön készíti el, hanem egyben az összes többi hozzávalóval, tehát tulajdonképpen kis túlzással csak egy serpenyőre lesz szükségünk, semmi másra. Hamar elkészült, az íze pedig isteni, a hatalmas adag ellenére nem is volt túl hosszú életű. Annyit csaltam, hogy az enyémen nem volt díszítésnek friss petrezselyem, de ettől eltekintve szerintem megnyugtatóan hasonló lett a könyvben szereplő ételhez.:)


Összességében én ezzel a szakácskönyvvel is nagyon elégedett voltam, sőt, erről gondolom a leginkább azt, hogy gyakran elő fogom venni és nagyon sok receptet ki fogok belőle próbálni. Ahhoz képest, hogy "csak" szárnyasok vannak a középpontban, szerintem eléggé változatosak és különlegesek a benne szereplő receptek, ugyanakkor a hagyományosabb ízvilág kedvelői is meg fogják benne találni a számításaikat.

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Kezdő háziasszonyoknak- és uraknak szerintem tökéletes ajándék, mert a csirke elég hálás alapanyag, ha az ember még csak ismerkedik a gasztronómiával. 


Nyereményjáték:

Mivel szárnyasokhoz kapcsolódó receptek találhatók a könyvben, ezért a feladat az lesz, hogy szárnyasokhoz kapcsolódó dolgokat találjatok ki a leírások alapján. Csak írjátok be a Rafflecopter doboz megfelelő sorába, hogy az adott leírás milyen szárnyasokhoz kapcsolódó dolgot takar.
Figyelem! A kiadó csak Magyarország területén belül postáz, a nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésükre, hogy válaszoljon a kiküldött értesítőre, különben automatikusan újat sorsolunk.

Feladvány:

Egyetlen sejtből, és az azt körülvevő tartalék tápanyagokból és védőrétegekből áll. Egy bizonyos ünnepen morbid módon a nyúlhoz kapcsoljuk a szárnyasok helyett, és kifestjük.

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

02. 09. Könyv és más
02. 10. Kelly és Lupi olvas
02. 11. Spirit Bliss Sárga könyves út

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések