Bohém ​rapszódia (értékelés és nyereményjáték)



A Queen ikonikus dala a Freddie Mercury életét feldolgozó film és életrajzi könyv címeként is nagy sikerre hivatott. A Blogturné Klub öt bloggere elolvasta Matt Richards és Mark Langthorne könyvét, melyben Freddie Mercury életéről, haláláról és örökségéről is rengeteg információt megtudhatunk. Rajongóknak kötelező!



Kiadó: Könyvmolyképző, 2018

Oldalszám: 544 oldal
ISBN: 9789634575047
Eredeti cím: Somebody to Love
Fordító: Szabó Krisztina

A könyvet ITT tudod megrendelni!





Fülszöveg:


Aki kívül hordta a szívét! – Szerelem és útkeresés a tomboló sikerben.
Első ízben derül fény mindenre a világ egyik legmegragadóbb rocksztárjával kapcsolatban. A Bohém rapszódia átfogó életrajz erről a nagyszerű emberről, privát fotókkal és interjúkkal. Azok az emberek szólalnak meg, akik Freddie Mercury legközelebbi barátai voltak élete utolsó éveiben.
A könyv rengeteg korábban ismeretlen, megdöbbentő tényt közöl az énekesről és életéről, megrendítő részletekkel a szerelem és az önbeteljesítés élethosszig tartó kereséséről, és természetesen arról, hogy az 1980-as évek közepén elkapta a végzetes betegséget.
Freddie életének sokkoló történetén keresztül azt is megismerhetjük, hogyan kényszerítette térdre a világot a HIV-fertőzés, amit a The Gay Plague, azaz „melegvírus” gúnynévvel illettek.

Az élettel teli, lenyűgözően tehetséges rocksztár halála mind az orvos-, mind a zenésztársadalmat megrázta. A Bohém rapszódia végre tiszta vizet önt a pohárba, és alaposan körüljárja Freddie Mercury életét, hogy méltó emléket állítson neki.

Véleményem:


A Queen zenekar- és benne a kulcsfontosságú frontember, Freddie Mercury- tipikusan olyan jelensége a 20. századnak, amit lehet szeretni vagy utálni, de az teljesen biztos, hogy mindenki ismeri és legalább egy-két nótához van valamilyen kötődése vagy kapcsolódó emléke. Én elég hamar megfertőződtem a zenéjükkel, ugyanis anyukám nagy rajongója volt az együttesnek, bár ez is olyasmi, amit az ember akkor kezd jobban értékelni, ahogy egyre idősebbé válik. Én egyébként rajongónak most sem nevezném magamat, de nagy tisztelője vagyok Mercurynak, egészen rendkívülinek és egyedülállónak tartom, amit a színpadon vagy a hangjával művelt (talán Michael Jacksont tudnám hasonló kategóriában emlegetni), ezen kívül sok Queen számot szeretek és hallgatok szívesen. Ez csak azért lehet fontos, hogy egyértelmű legyen, az én nézőpontom nem egy rajongó nézőpontja, inkább egy lelkes érdeklődőé, aki korábban nem olvasott semmilyen vonatkozó irodalmat vagy más életrajzi könyvet, csak szimplán kíváncsi, milyen is lehetett ennek a rendkívüli embernek az élete. 


Egy gazdag és tartalmas életet könyvbe foglalni szerintem mindig nehéz feladat lehet, hiszen egyrészt fontos, hogy a végeredmény olvasmányos és érdekes legyen, másrészt ragaszkodni kell a rendelkezésre álló tényekhez. Emellett az sem árt, ha van valamilyen fő vezérfonal vagy szempont, ami alapján a szerző felfűzi az eseményeket, amire kidomborítja a "cselekményt". Matt Richards és Mark Langthorne két ilyen vezérfonalat választott. Az egyik természetesen a zenei oldal: nagyon részletesen olvashatunk arról, hogy a kezdeti szárnypróbálgatások után hogyan alakult meg az általunk ismert Queen zenekar, milyen nehézségekkel néztek szembe a siker felé vezető úton, hogyan dolgoztak, hogyan álltak össze az albumok, és azok milyen eredményeket értek el. Érdekes kérdés, hogy ez a fajta részletesség mennyire tett jót a regénynek. Én személy szerint nem bántam, mert még a szárazabb tényadatok és statisztikák is olvasmányosan voltak megfogalmazva, és egy zenekarral kapcsolatos kötetben ezek tényleg releváns információk lehetnek. Csalódni legfeljebb az tud egy kicsit, aki arra számít, hogy a tagok magánélete lesz inkább középpontba helyezve könyvben.

A másik vezérfonal, ami megkerülhetetlen Freddie Mercury életét tekintve, az a borzalmas betegség, ami végül elragadta őt: nevezetesen a HIV és az AIDS. Ez a szál is nagyon részletes és informatív, a szerzők nagyon komolyan beleásták magukat a betegség gyökereibe, a kezdeti elterjedés körülményeibe, illetve az ehhez kapcsolódó kérdésekbe. Sokat megtudhatunk arról, milyen volt a homoszexualitás megítélése a 80-90-es években, és hogy ebben az előítéletes és elutasító közegben milyen lehetőségek voltak az ismerkedésre, párkeresésre, aztán arról is, hogy a betegség felbukkanása hogyan érintette az angol és amerikai melegközösségek életét. Számomra onnantól vált igazán megindítóvá ez a könyv, amikor már személyesebb vonatkozásban is olvashattunk erről, különösen, hogy Freddie hogyan harcolt sokáig a betegséggel és milyen elszántan igyekezett az utolsó pillanataiban is alkotni és adni magából a közönség számára. A kötetet lapozva az volt a benyomásom, hogy egy nagyon sokrétű és ellentmondásos ember sorsába pillanthatok bele, hiszen amellett, hogy annyira vágyott arra, hogy megmutassa saját magát a világnak, a legszemélyesebb és ugyanakkor identitása szempontjából legfontosabb dolgokat a végsőkig igyekezett titkolni. Ami persze nem meglepő: újfent sikerült megállapítanom, mennyire gusztustalanul tudnak viselkedni az újságírók (tisztelet a kivételnek), borzasztó volt arról olvasni, hogyan vájkáltak folyamatosan a zenész magánéletében és hogyan próbáltak még a haldoklásából is szenzációt kerekíteni. Ilyesmin nem kellene már meglepődnöm, mégis mindig rácsodálkozom, mennyire nincs sokszor együttérzés vagy tisztelet az emberekben. 

Természetesen a szerzők arra is figyeltek, hogy Freddie, mint magánember személyéhez minél közelebb kerülhessünk, és egy kicsit jobban megértsük, milyen volt az a férfi, aki ekkora hatással volt a zenei életre. Olvashatunk a Zanzibárban eltöltött gyerekkoráról, iskolai pályafutásáról, egyre fokozódó érdeklődéséről a zene iránt, majd később a szövevényes és összetett kapcsolatairól és a zenekarhoz fűződő viszonyáról is. Az egyetlen hiányérzetem pont ezzel a személyes résszel kapcsolatos: úgy érzem, sokat megtudtam, sok-sok apró mozaikkocka áll a rendelkezésemre, mégsem tudom őket egyetlen darabbá összeilleszteni. Persze ezt nem is lehet feltétlenül a szerzők hibájaként felróni, én legalábbis amondó vagyok, inkább hiányos legyen egy elbeszélés, mint hogy kitöltsék a lyukakat saját fantáziájukkal, de ettől függetlenül úgy érzem, Mercury egy része mindig titok marad a számomra, és talán jól is van ez így egy ilyen összetett személyiség esetében.

A Queen zenekar tagjai. Forrás: Wikipedia

Az viszont kifejezetten tetszett, hogy egy csomó apró érdekességet megtudhattam a Queen számairól, akár a keletkezés körülményeit tekintve, akár a kapcsolódó mondanivalóról, ennek köszönhetően biztos, hogy más füllel fogom hallgatni ezeket a nótákat. Jó volt az is, hogy olvasás közben sokszor rákerestem azokra a felvételekre, amikről éppen szó volt, így sokkal színesebb volt az élmény, ráadásul számomra eddig ismeretlen, klassz dalokra is rábukkantam. A könyv tartalmaz jó néhány fényképet is, ebből részemről lehetett volna akár több is, mert sokkal jobb volt úgy olvasni bizonyos személyekről, hogy arcot is tudtam párosítani hozzájuk. Most már csak az a feladat várat magára, hogy megnézzem a filmet is (ami azóta bezsebelt négy Oscar-díjat), eddig is várólistás volt, de a kötet még jobban meghozta a kedvem hozzá. 

Összességében úgy gondolom, ez a könyv remek választás lehet mind az igazi rajongóknak, mind a hozzám hasonló érdeklődőknek, akik szívesen olvasnak életrajzokat zenei témában. Bár a kötet sok adatot tartalmaz (és ezek gyakran ismétlődnek is), mégis könnyed és gyorsan lehet vele haladni, és nagyon gazdag szakirodalmi hivatkozást tartalmaz arra az esetre, ha valaki még jobban el szeretne mélyedni ebben a témában. A szerzőpáros munkáján végig érződik a tisztelet és az alázat, ahogyan a témához viszonyultak és amilyen alapossággal körüljárták a zenekar életét. Bár örömmel fogadtam volna még több személyes információt vagy történetet a tagokról, azért így is azt érzem, hogy kerek egész volt és megérte elolvasni.

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Zenerajongóknak mindenképpen, illetve az életrajzi könyvek szerelmeseinek is

Nyereményjáték:

A könyv kapcsán adja magát a feladat, hogy hallgassunk meg néhány (oké, sok-sok) Queen dalt, így minden állomáson találtok egy-egy dalszöveg részletet a zenekartól. A feladat, hogy a Rafflecopter megfelelő sorába beírjátok a dal címét. Zenére fel!

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladvány:
I've fallen in love
I've fallen in love for the first time
And this time I know it's for real
I've fallen in love, yeah
God knows, God knows I've fallen in love
a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

02.21. - Szembetűnő
02.27. - CBooks
03.01. - Könyv és más

Megjegyzések