Örök ébredés (értékelés és nyereményjáték)


Az Örök ébredésben öt fiatal kerül különleges helyre és helyzetbe: életük legfontosabb döntését kell meghozniuk ahhoz, hogy tovább lépjenek. Tarts a Blogturné klubbal és megtudhatod, minket mennyire szippantott be Marisha Pessl által feladott rejtély. S ha a bloggerekkel játszol, tiéd lehet a Libri Kiadó által felajánlott két nyereménykönyv egyike.


Kiadó: Libri, 2019
Oldalszám: 384 oldal
ISBN: 9789634334934
Eredeti cím: Neverworld Wake
Fordító: Weisz Böbe

  

A könyvet ITT tudod megrendelni!



Fülszöveg:

Valamikor régen, a Darrow-Harker Gimnáziumban, Beatrice Hartley és az öt legjobb barátja voltak a népszerűek, az irigyeltek. Amikor azonban Jim – a kreatív géniusz és Beatrice szerelme – tragikus körülmények között életét veszti, egy csapásra minden megváltozik.
Egy évvel az érettségi után a barátok visszatérnek Wincroftba, a tengerparti házba, ahol korábban annyi éven át osztották meg egymással a titkaikat: megbeszélték, épp kibe szerelmesek, hogyan akarják megváltani a világot…
Beatrice reméli, hogy végre választ kap a Jim halálával kapcsolatos gyötrő kérdéseire, ugyanis azt gyanítja, hogy a többiek jóval többet tudnak annál, mint amit elárultak.
Ám a kínos viccelődésekkel és nyomasztó hallgatásokkal teli este lassan vánszorog, és a lány egyre inkább úgy érzi, hogy sosem fogja megtudni, valójában mi is történt.
Ahogy az éjszakát lassan felváltja a hajnal, vihar tör ki, és egy rejtélyes férfi kopogtat be hozzájuk. Kedélyesen közli velük a lehetetlent: számukra megakadt az idő, egy szilánkon függ, amelyet csak úgy lehet eltávolítani, ha a korábbi barátok meghozzák életük legnehezebb döntését.
Beatrice-nek ez az utolsó esélye arra, hogy kiderítse az igazságot… és életben maradjon.
Ezzel elkezdődik az örök ébredés.

Véleményem:

Amikor először olvastam ennek a regénynek a fülszövegét, megint beütött az a bizonyos hatodik érzékem, amikor teljesen biztos vagyok benne, hogy egy könyvet nagyon-nagyon fogok szeretni. Amikor végre a kezembe foghattam a kötetet és kigyönyörködtem magam a borítóban, fejest is ugrottam ebbe a különös, misztikus és izgalmas történetbe, hogy aztán bebizonyosodjon, hogy nem csalt a megérzésem. Az idei év egyik abszolút kedvence lett, teljesen a hatása alá kerültem, és még a kisebb hibák ellenére is úgy éreztem, végre valami nagyon eredetit és újszerűt olvashattam. 



Kicsit nehéz a cselekményről vagy a benyomásaimról beszélni, mert nem szeretnék semmilyen poént lelőni, ettől függetlenül megpróbálom összeszedni, mit nyújtott nekem Marisha Pessl regénye. A történetünk kezdetén megismerjük Beatrice-t, aki azóta sem tudta igazán feldolgozni gyászát, hogy egy évvel ezelőtt elveszítette a szerelmét, Jimet. Amikor régi barátai felbukkannak,  és szorgalmazzák, hogy újra jöjjenek össze, vegyes érzések kavarognak a lányban. Egyrészt a háta közepére sem kívánja a találkozást, hiszen az elmúlt évben nem is beszéltek egymással, másrészt viszont még mindig vannak benne nyitott kérdések Jim halálával kapcsolatban, amikre választ szeretne kapni. Így végül úgy dönt, elutazik Wincroftba, és részt vesz ezen a különös újraegyesülésen. A regény ezen pontjáig még voltak kétségeim, olvasmányos volt ugyan, de nem éreztem semmi átütő erejűt vagy rendkívülit a sztoriban. Szerencsére a Wincroftba való megérkezés után nem csak Beatrice álla esett le, hanem az enyém is. 

De mielőtt tovább haladnánk, álljunk meg picit a karaktereknél. Beatrice régi barátai között szerepel a temperamentumos Whitley, az informatikai zseni Cannon, a harsány Kip és a magának való Martha. Mindannyian kiemelkedően tehetséges fiatalok, akik ugyanabban az elit középiskolában tanultak, de ahogy az egy jó regénynél elvárható, itt is szép fokozatosan bepillantást nyerünk a csillogó felszín mögött meghúzódó sötétebb valóságba. Tetszett, hogy mindenkinek megvolt a maga titka vagy rejtegetnivalója, ráadásul senkit sem lehetett könnyen beskatulyázni: mindenkinek voltak bosszantó tulajdonságai, szerethető vonásai, és gyanús megnyilvánulásai. Ez persze majd csak a későbbiekben lesz igazán érdekes, amikor jobban beindul a cselekmény. A fiatalok összejövetele kezdetben  leginkább kínos és esetlen, Beatrice, akinek a szemszögéből látjuk a történteket, már nem igazán érzi otthon magát ebben a társaságban és szeretne végre pontot tenni közös történetük végére. Mégis úgy hozza az élet, hogy sokkal több időt fog velük tölteni, mint azt valaha is gondolta volna. Az éjszaka közepén ugyanis titokzatos alak bukkan fel a bejárati ajtónál, és közli a társasággal, hogy valójában egy baleset áldozatai lettek, és most élet és halál határmezsgyéjén, egy lehetőséghurokban ragadtak, ahol újra és újra végigélik ugyanazt a fél napot, a következő ébredésig, amikor minden kezdődik elölről. Kiutat csakis az jelenthet, ha teljes egyetértésben hoznak egy közös döntést, amire látszólag nincs túl sok reális esély...Természetesen a srácok először átverésre gyanakodnak, de be kell látniuk, hogy a titokzatos öregember mégis igazat mondott. És itt jutunk el a regény lényegi részéhez, ahonnan az események letehetetlenül izgalmassá teszik a könyvet, és amiben olyan bravúros ötleteket és megoldásokat olvashattam, mint kevés más helyen.



Egyrészt maga a töréspont/szilánk/hurok, amibe a fiatalok kerültek, borzasztó ötletesen lett kitalálva, és a későbbiekben még több érdekes részletet tudunk meg a működéséről. A különös témaválasztásnak köszönhetően az egész regénynek lesz egy nagyon egyedi, hátborzongató és nyomasztó atmoszférája, ugyanakkor nagyon izgalmas is, hiszen tudni akarjuk, mi lesz a megoldás- ha lesz egyáltalán. Pszichológiai szempontból nagyon eredeti gondolatkísérlet, hogy a társaság tagjai milyen módon küzdenek meg a kialakult helyzettel, hogyan dolgozzák fel a felfoghatatlant, és hogyan próbálnak kiutat találni. Beatrice és a többiek arra jutnak, hogy ez a megoldás talán összefüggésben állhat Jim rejtélyes halálával, így közösen próbálják rekonstruálni az egy évvel ezelőtti történéseket, és kideríteni, mi történt valójában. Persze nem biztos, hogy mindenki szeretné, hogy az igazság napvilágra kerüljön. A cselekmény szép lassan egyre szürreálisabb lesz, nekem pont ezek a részek, a regény "álomszerűsége" tetszett a leginkább. Nem is tudom igazán besorolni műfaját tekintve, olyan volt, mintha betennénk a turmixgépbe egy kis sci-fi-t, fantasyt, thrillert, horrort és ifjúsági irodalmat, mindenesetre a végeredmény nagyon üdítő és újszerű volt. A konkrét cselekmény mellett időnként egész komoly erkölcsi kérdéseket is felvet, illetve rengeteg olyan helyzetet és dilemmát mutat be, ami pszichológiai szempontból érdekes- akár az egyéni döntések, akár az ötfős társaság, mint csoport működése szempontjából. A regény horror-jellegét egyértelműen az "örök ébredés" adta számomra, még belegondolni is hátborzongató, milyen lehet beszorulni az idő örök körforgásába, ahonnan talán soha nem szabadulhatunk ki.

Az apróbb hibák ellenére (például a kicsit lassú indulás, vagy egy jobban szemet szúró logikai következetlenség a cselekményben) totálisan elfogult vagyok most, mert tényleg olyan élményt nyújtott, ami kiemelkedő volt az ideiek közül. A befejezéssel nem voltam ugyan tökéletesen megelégedve - szerintem kicsit "megúszósra" sikeredett -, de annak örültem, hogy okozott meglepetéseket. Az öt karakter mellett egyre többet megtudhattam a "rejtett" hatodik főszereplőről, hiszen szép lassan a halott Jim személyisége is kibontakozik előttünk, aki szintén okozott meglepetéseket a számomra. Egyedül azt sajnáltam igazán, hogy nem tartott egy kicsit tovább, valamiért most nagyon jól esett elmerülni ebben a különös, szürreális ámokfutásban. 
"Az agy minden tőle telhetőt megtesz, hogy tompítsa a katasztrófák hatását. Tényleg nagyon igyekszik. De aztán a valóság és a fantázia között lévő távolság annyira megnő, hogy még az agy sem bírja elviselni. Azok a nyugodt és megkönnyebbülést hozó szavak, a remény, hogy végül minden rendben lesz, túlfeszülnek, elszakadnak, és semmivé foszlanak. Aztán üvöltve ébredünk fel."
Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom?  Azoknak, akik szeretnek a műfajok határmezsgyéjén kalandozni, és akik szeretnének témáját és megvalósítását tekintve is valami egyedit olvasni.


Nyereményjáték:

Időhurokról rengeteg egyéb alkotás is készült. Mi most filmeket  keresünk, amelyekben szintén ez volt a téma. Minden állomáson találtok képet egy filmből, ahol hasonló motívumok szerepelnek, mint az Örök ébredésben. Megfejtésként a filmcímeket várjuk a Rafflecopter megfelelő dobozába.

Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Feladvány:



a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

03.24 Könyv és más
03.26 Hagyjatok! Olvasok!
03.28 Kelly és Lupi olvas

Megjegyzések