Minka és a felhőfoltozók (értékelés és nyereményjáték)


Novák Vica főszereplője, Minka egy kedves, ám félős kislány, aki a könyvekben egy-egy lépést tesz a nagylánnyá válás rögös útján. Az első mesében Minka saját szobát kap az emeleten a szülei szobájától távol, ahol talán többé meg sem látogatják, és mivel egy röpke jóéjtpuszi után már nem mesél neki az anyukája esti mesét, megfordul a fejében, hogy talán nem is szeretik már! Mivel törődésre vágyik, egy hullócsillagtól vihart kíván, ám ezzel elijeszti a Napot, és egy fura fiú felbukkan nála, hogy reklamáljon a tette miatt.
A második mesében Minka elkezdi az iskolát, de nem úgy megy neki a tanulás, ahogy másoknak, ezért elszomorodik. Aztán egy reggel elkezdenek eltűnni a betűk, és Minka Szélvészhez fordul segítségért.

Tartsatok velünk, és ismerkedjetek meg Minkával, Szélvésszel, a betűvetőkkel, a felhőfoltozókkal, a hunyorgókkal és a különféle szelekkel! Turnénk során mindkét Minka-történetet bemutatjuk nektek, és a Könyvmolyképző kiadó jóvoltából mindkettőből nyerhettek a turné végén 3-3 példányt!



Kiadó: Könyvmolyképző, 2017

Oldalszám: 56 oldal
ISBN: 9789634572596
Illusztrálta: Szimonidesz Hajnalka

A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Minka külön szobát kap, ami bizony megijeszti. Talán a szülei már nem is szeretik?
Azt kívánja, legyen hatalmas vihar, égzengős és villámlós, mert így anyukája mellé bújik majd. A kívánságcsillag rákacsint, és a vágy beteljesül.
Ám ekkor egy különös fiú állít be az ablakon át. Azt mondja, elszabadultak az elemek, és Minka az egyetlen, aki helyre hozhatja a véget nem érő égszakadást.
A szelek szárnyán útra kelnek, és különleges kalandokba keverednek, ahol csak a bátorság és az ügyesség segíthet abban, hogy helyrehozzák a galibát. És ki tudja, talán végül Minka az anyukájának azt is elmondhatja, ami a szívét nyomja, ha egyszer újra kisüt a nap… Hatalmas fantáziával megírt, szeretnivaló mese. Vidd haza, bensőséges élmény lesz.

Véleményem:

Mostanában viszonylag gyakran olvasok gyerekkönyveket, ezért mindig felcsillan a szemem, ha valami olyasmit látok, ami az óriási kínálat viszonylatában rendelkezik valami különleges, egyedi vonással. Sokszor egy mesekönyvnél ez az elsődleges vonás a borító és az illusztráció, hiszen ez az, ami először magára vonja a figyelmünket. A Minka-könyvek esetében pontosan ez történt, annyira szépségesnek találtam a kötetek kivitelezését és Szimonidesz Hajnalka illusztrációit, hogy biztosan tudtam, kíváncsi vagyok a történetekre. Ráadásul Novák Vica nevére már korábban felfigyeltem, amikor a Meghitt pillanatokban olvastam a novelláját, így duplán meg voltam győzve. Ezek után már meg se lepődtem rajta, hogy szerencsésen sikerült megint beválasztanom, mert mind a két kötet esetében egy imádnivaló, kívül-belül egyaránt szépséges mesét kaptam. A blogturné keretében mind a két könyvről szó lesz, első körben a Minka és a felhőfoltozókról szeretnék kicsit bővebben beszélni.


Történetünk egy kicsi faluban kezdődik, ahol megismerjük főhősünket, Minkát. A hosszas bevezető helyett egyből belecsöppenünk az események és a probléma sűrűjébe, nevezetesen, hogy a kislány nemsokára iskolába megy, ennek apropóján pedig új szobát kapott nagy házuk emeletén. Minka már nagylány, így a saját szoba kézenfekvő megoldásnak tűnik, ugyanakkor kénytelen bevallani magának, hogy kicsit félelmetesnek tartja az új helyzetet, hogy ezentúl anyukája nélkül kell elaludnia. Hamar eszébe is ötlik egy remek terv, amikor az ablakon kibámulva megpillant egy hullócsillagot. Azt kívánja, legyen mennydörgés és vihar, mert akkor anyukája biztos bejön majd hozzá, hogy megvigasztalja. Kívánsága teljesül is, ugyanakkor nagyon meglepődik, amikor édesanyja helyett egy különös fiú bukkan fel a szobájában. Ez a fiú Szélvész, aki egy másik világból, Szeles-zugból érkezett, ahol nagy galibát okozott a vihar. Bár Minka először nagyon fél, mégis úgy érzi tisztességesnek, ha segít a fiúnak, és elrepül vele annak otthonába, hogy helyrehozza a hibát.

Innentől kezdődnek az igazi kalandok, melynek során a gyerekek először egy furcsa, de egyáltalán nem félelmetes boszorkányt látogatnak meg, majd elutaznak a Villámképészhez, végül pedig a felhőfoltozókhoz.  Különféle próbákat és feladatokat kell teljesíteniük ahhoz, hogy a vihar megszelídüljön, és újra kisüssön a nap Szeles-zugban. Gyerekkönyv lévén igazán félelmetes részektől vagy szereplőktől nem kell tartanunk, a felbukkanó különös és nagy fantáziával életre hívott figurák kivétel nélkül kedvesek és szeretnivalók. Különösen a felhőfoltozók alakja tetszett, szerintem nagyon bájos volt maga az ötlet és az illusztráció is. 


Az egyik dolog, ami nagyon tetszett ebben a mesében, a gyermeki léthez nagyon is közelálló problémák finom ábrázolása volt. A történet kezdetén látjuk, Minka mennyire nehezen küzd meg azzal a helyzettel, hogy szülei már kicsit érettebb, "nagylányosabb" viselkedést várnak el tőle, az iskolakezdés pedig további bizonytalansággal kecsegtet. Ebben az életkorban egyébként is sok a változás, és ez a fontos lépés a leválás során nem biztos, hogy mindenki számára könnyen kivitelezhető. Minka a próbatételek és kalandok során sokkal magabiztosabb lesz, megismeri saját bátor, okos és találékony oldalát, ami után a hétköznapi problémák már sokkal könnyebbnek és elviselhetőbbnek tűnnek.

A másik, amit imádtam, Novák Vica páratlan fantáziája. Legyen szó a boszorkány tyúklábon forgó házikójáról, a jósló szappanbuborékokról vagy a különböző széllényekről, újra és újra mosolyt csalt az arcomra a rengeteg jópofa ötlet. Különösen tetszettek azok a megoldások, melyek egyszerűek, mint a pofon, mégse jutottak volna soha az eszembe: ilyen például a felhőszakadás szó szerinti értelmezése, mely probléma megoldásában lesz kulcsszerepük a felhőfoltozóknak. Hab a tortán a könyv fizikai kivitelezése. Én nagyon szeretem, amikor nem csupán néhány illusztráció található egy könyvben, hanem a képek betöltik az egész lapot, és erre kerül fel szépen és olvashatóan tördelve a szöveg. Szimonidesz Hajnalka rajzait nem tudom eléggé dicsérni, egyszerre gyönyörűek, érzékenyek és humorosak. Úgy érzem, itt tanúi lehetünk annak, amikor író és illusztrátor világa tökéletes összhangot alkot, hogy a végeredmény egy tartalmas és igényes könyv lehessen.


Apróság ugyan, de nagyon értékelem, hogy a borítóra kívülről rákerült, miszerint felolvasásra ötéves, önálló olvasásra hétéves kortól ajánlja a kiadó (én legalábbis sokszor meg vagyok lőve, milyen korosztálynak javasoljak egy könyvet). Felső korhatár pedig nem véletlenül nincsen: olyan mese ez, amit egy felnőtt is tökéletesen tud élvezni, én legalábbis ámultam a szebbnél szebb képeken és a mókás ötleteken. Emellett a mondanivaló is korrekt és tanulságos, ráadásul nincs is túl didaktikus módon megfogalmazva. Engem nagyon megvett magának, rögtön a könyv becsukása után már estem is neki a következő kötetnek. Erről azonban majd kicsit később...:)

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Fiúknak és lányoknak egyaránt, mert a lány főhős ellenére teljesen uniszex a történet. Aki szereti a kalandokat, a nagyszerű ötleteket és a mesés illusztrációkat, nem fog csalódni, legyen apró vagy nagyobbacska könyvmoly.

Nyereményjáték:

Novák Vica csodálatos Minka-történeteit Szimonidesz Hajnalka illusztrációi teszik egészen elbűvölővé. Az illusztrátor nem csupán Minkát, Szélvészt és a többieket elevenítette meg, hanem jó néhány más mesehőst is. Ezúttal az a feladatotok, hogy a borító részletekből rájöjjetek, hogy melyik általa illusztrált mesékre gondoltunk, és a könyvek CÍMÉT beírjátok a raffledoboz megfelelő rubrikájába!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

03.11. - Könyv és más
03.12. - Szembetűnő
03.13. - Nem félünk a könyvektől
03.14. - Sorok között
03.15. - Hagyjatok! Olvasok! (TOP10)
03.16. - Spirit Bliss Sárga könyves út
03.17. - Spirit Bliss Sárga könyves út (Interjú)
03.18. - Hagyjatok! Olvasok!
03.19. - Könyv és más
03.20. - Szembetűnő
03.21. - Nem félünk a könyvektől
03.22. - Sorok között

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések