A világítótorony legendája (értékelés és nyereményjáték)


Lucy Strange különleges regényét egy angol kislányról, aki a világítótorony mellett lakik és részese lesz egy legendának, a Manó Könyvek hozta el magyarul. A Blogturné klub bloggerei bemutatják nektek, mi történik Petrával és családjával a második világháború kezdeti éveiben.
Tartsatok velünk a turné folyamán, hogy megismerjétek a Kősziklák titkát, s ha szerencsétek van a játék során a Kiadó jóvoltából felajánlott regényt is megnyerhetitek.


Kiadó: Manó Könyvek, 2019

Oldalszám: 344 oldal
ISBN: 9789634035879
Eredeti cím: Our Castle by the Sea
Fordító: Ruff Orsolya

A könyvet ITT tudod megrendelni!




Fülszöveg:

A világítótoronyban felnövő Pet világa tengeri viharok, titkos alagutak és egy titokzatos vízszörnyről szőtt legenda köré épül. De most, hogy Anglia háborúban áll, a fennsík egyszeriben csaták helyszíne lesz, és a családja szétszakad. Ez a könyv egy kicsi, bátor lányról szól, akire senki sem figyel oda, és aki riadtan bújik el, ha egy repülőgép elszáll fölötte. Egy lányról, aki részese lesz a legendáknak.

Véleményem:

Lucy Strange előző könyvét, A fülemüleerdő titkát sajnos még nem olvastam, pedig annak idején az is egyből röppent a kívánságlistámra a csodaszép borítója és a figyelemreméltó fülszövege miatt. Az új történetéről semmiképpen nem szerettem volna lemaradni, már csak azért sem, mert a II. világháború idején játszódó ifjúsági történetek még közelebb állnak a szívemhez. Már az első lapoktól kezdve éreztem, hogy nem kell majd csalódnom, Petra története teljesen beszippantott és nem eresztett egészen az utolsó oldalakig. A kiadó profilja pedig ne tévesszen meg senkit: igaz, hogy tizenéves kortól nyugodtan adhatjuk gyerekeink kezébe, de felnőtt fejjel is tökéletes olvasmány ez az érzékeny, egyszerre megrázó és varázslatos regény. 


A történetünk 1939 őszén kezdődik Angliában, a háború első napjaiban, egy tengerparti faluban. Főhősünk a tizenéves Petra, aki szüleivel és nővérével, Magdával él különleges otthonában, a világítótoronyban. A nem hétköznapi helyszín, a partokat őrző legendás kősziklák és a tengeri szörnyként megbújó zátony jó táptalajt nyújt az álmodozáshoz, így Petra képzeletét számtalan varázslatos lény és történet színesíti, ahová szívesen vonul vissza a csendes, félénk kislány. A háború kezdete azonban egészen új, sokkal félelmetesebb szörnyetegeket hív életre: a gyanakvást, a rettegést és a bizonytalanságot. Ráadásul a veszély nem csak kívülről leselkedik a családra, hanem belülről, a saját közösségük tagjai részéről is. Petra édesanyja ugyanis német, így hiába a legkedvesebb és jóságosabb személy a kislány szemében, nemzetbiztonsági szempontból fenyegetést jelent az ország számára. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a faluban egy titkos szabotőr igyekszik információkat kicsempészni és meggyengíteni a katonai ellenállást, így egyszerűnek tűnik azokat hibáztatni, akiket bármilyen módon kapcsolatba lehet hozni az ellenséggel. 

Petra nézőpontja hiteles és érzékeny. Sokáig úgy érzi, csak sodródik az eseményekkel, sok mindent nem ért, és kétségbeesetten szemléli, ahogy családja széthullik körülötte, miután édesanyja ellen eljárást indítanak. Ráadásul azzal is meg kell birkóznia, hogy saját szerettei is titkokat rejtegetnek, így elhatározza, hogy saját maga igyekszik kideríteni az igazságot, hogy ezzel megmentsen mindenkit, aki közel áll hozzá. Ezeknek a titkoknak végig súlya van a történetben, szinte érezzük, ahogy ránk telepednek olvasás közben, és Petrával együtt mi is fuldokolva várjuk, hogy végre tisztán lássunk mindent. 
"Mindig is nagyon összetartó család voltunk, mindig megbíztunk egymásban, de a titkok elkezdtek beszivárogni a köztünk lévő repedésekbe. És most, mint a kő hasadt felszínén megdermedő víz, ezek a titkok egyre ridegebbé és keményebbé váltak, és lassan eltávolítottak minket egymástól."
A család tagjain kívül megismerünk számos érdekes mellékszereplőt is, például a magányosan élő, gyanús öregembert, Rémes Joe-t, vagy a szigorú igazgatónőt, Mrs. Baront és annak jóképű fiát, Michaelt, aki egyre többet legyeskedik az idősebb lány, Magda körül. Viszont karakterábrázolás szempontjából messze Petra alakja a legkiemelkedőbb, akinek változását, fejlődését folyamatosan érzékeljük, ahogyan azt is, mennyire érzékenyen reagál mindenre az őt körülvevő világból. Ahogy korábban is utaltam rá, hozzám mindig közel álltak az olyan regények, melyek gyermekek nézőpontjából mutatnak meg egy háborút. Sokszor hasonlítottam magamban ezt a történetet olvasás közben Markus Zusak A könyvtolvaj című regényéhez, talán ott éreztem utoljára ilyen erősen, hogy tökéletesen bele tudok bújni a főhős bőrébe, hogy az ő szemével lássam a háború borzalmait. Ebben a könyvben ugyan nem találkozunk nagyon naturalisztikus vagy borzasztó jelenetekkel, viszont az is ugyanilyen megrázó, hogy a politikai helyzet vagy a lakosok bizalmatlansága hogyan tudja szétzilálni egy közösség vagy egy család normális mindennapjait. 
"Megmondom én, kik voltak ezek az emberek. A barátaink. Emberek a templomból, falubeli boltosok és halászok, azoknak a gyerekeknek a szülei, akikkel együtt nőttünk fel. De valami megváltoztatta őket. A háború. Az ellenséges repülő. A dolgok, amiket a rádióban hallottak és az újságokban olvastak. A pletykák, a suttogások. Dühösek voltak. És nagyon-nagyon féltek."

A kicsit lassab és érzékenyebb elbeszélés fokozatosan válik egyre feszesebb tempójúvá, ahogy közeledünk a végkifejlethez. Petra nyomozása, a szereplők titkainak felszínre bukkanása és a szálak egymáshoz kapcsolódása egyre növeli a regényben a feszültséget, a könyv utolsó harmadától szinte lehetetlen abbahagyni az olvasást. Ugyanakkor a mély, bölcs és szíven ütő mondatok, melyek gyönyörű nyelvezettel vannak megfogalmazva, időről időre megállásra késztetik az olvasót. Ez a kettősség, az izgalom és az elmélkedés folyamatos váltakozása lehetetlenné tette, hogy egy percig is unjam a könyvet. Folyamatosan aggódtam Petráért és a családjáért, hogy vajon mikor fogják evakuálni őket, mi lesz az édesanyjukkal, egyáltalán ilyen körülmények között lehetséges-e még egy boldog végkifejlet, ahol a háború szörnye már jóvátehetetlen károkat okozott. És ha már szörnyeteg: borzasztóan tetszett a történet szimbolikája, ahogyan a szerző a parton álló "kőleányok" és a tengeri "szörny" legendáját alkalmazta a belső folyamatok kivetítésére és arra, hogy hitelesen ábrázolja egy gyermek megküzdési stratégiáit a félelmetes valóság feldolgozására.
"A kék hullámok közül előtörő, ismerős, élénk színű alakra meredtem – egy formátlan fej, amely tele volt háromszögű fogakkal. Ez a háború egy tengeri szörny, gondoltam. Időnként erőszakosan és nyíltan rombol, máskor a csápjai befurakodnak a normális élet repedésein, és megfojtanak bennünket."

Teljes mellszélességgel tudom ajánlani ezt a regényt mindenkinek, mert szerintem minden megvan benne, ami egy komoly témát feldolgozó ifjúsági regényhez szükséges. Pet személyében egy nagyon különleges, bölcs és bátor kislányt ismerhettem meg, aki bármit megtenne a szeretteiért. A regény remekül ábrázolja, hogy a háború hogyan nyomja rá a bélyegét egy átlagos falu életére, hogyan változtatja meg az emberek viselkedését, vagy éppen hogyan hozza ki az igazi jellemüket. A stílusa, nyelvezete egyszerre igényes és olvasmányos, a cselekmény pedig folyamatosan fenntartja az érdeklődésünket. Nagyon hálás vagyok, hogy olvashattam, és biztosra veszem, hogy ezek után a szerző másik könyvére is hamar sort kerítek.

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mivel kevés benne a brutálisabb jelenet, már tizenéves gyerekeknek is kiváló olvasmány, a tartalom színvonala miatt pedig felnőttek számára is tökéletesen élvezhető. Ha valakit érdekel a háború ábrázolása gyermeki nézőpontból, semmiképpen ne hagyja ki.

Nyereményjáték:

Petra története a második világháború idején játszódik. Nagyon sok ifjúsági regény dolgozta fel a 20. század ezen éveit. Ezek közül mutatunk minden állomáson 1-1 könyvborítót megfejtésnek az adott regény szerzőjét és címét kell beírnotok a Rafflecopter megfelelő dobozába

Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Feladvány:


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
03.10 Könyv és más

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések