29 másodperc (értékelés és nyereményjáték)

T. M. Logan legújabb,  29 ​másodperc című regénye legalább annyira dráma, mint amennyire pszicho-thriller: középpontjában tabusított, de nagyon is aktuális jelenségek állnak, és komoly erkölcsi dilemmákat vet fel, melyek megítélésében a fekete és fehér közötti szürke peremterületre kalauzol bennünket. Tartsatok négy bloggerünkkel, és nyerjétek meg a General Press Kiadó által felajánlott példányt!
Kiadó: General Press, 2019

Oldalszám: 344 oldal
ISBN: 9789634523246
Eredeti cím: 29 Seconds
Fordító: Szieberth Ádám

A könyvet ITT tudod megrendelni




Fülszöveg:

Mennyi időbe telne, hogy TE is gyilkossá válj?
Mit tennél, ha valaki felajánlaná, hogy hívj fel egy számot, mondj egy nevet, és az az ember örökre eltűnik a föld színéről? Csak 29 másodpercbe telne. Megtennéd?
Amikor Sarah megment egy bajban lévő kislányt, semmit sem vár cserébe. Ám a bátor cselekedete egy nagyhatalmú és veszélyes férfit tett az adósává. És ez a férfi ellenállhatatlan ajánlatot tesz neki.
„Csak mondjon egy nevet. Egyetlen nevet. És én eltüntetem azt az embert az életéből.”
Hiszen mindenki tudna mondani legalább egy nevet, nem igaz? És csak egyetlen, 29 másodperces telefonhívásba kerülne…

Véleményem:

Szerencsére a nagy év végi hajtás közepette is sikerült egy-két jó kis krimit és thrillert becsempészni az olvasmányaim közé, az ilyen hideg és borús időben egyébként is nagyon jól tudnak esni a hasonlóan borongós történetek. T. M. Logan előző regényéhez még nem volt szerencsém, de a 29 másodperc felhívta magára a figyelmemet a fülszövegével. Szeretem az olyan könyveket, ahol valamilyen morális dilemma kerül sokrétű bemutatásra, és ahol az ezekre adható megoldások és válaszok sosem egyszerűen feketék vagy fehérek. A 29 másodperc egyrészt megfelelt ennek az elvárásomnak is, másrészt egy elég komoly és fontos témával is foglalkozik, ami által legalább annyira válik drámává, mint thrillerré.

A regény főhőse Dr. Sarah Haywood, aki egyetemi munkája keretében Christopher Marlowe irodalmával foglalkozik. Bár sikerült elég jó pozíciót szereznie, véglegesítése még nem történt meg, és mivel pillanatnyilag egyedül neveli gyermekeit, nagyon fontos lenne számára az anyagi biztonság. Nem is lenne ezzel semmi probléma, ha közvetlen felettese, Alan Lovelock nem lenne egy igazi hímsoviniszta, aki ráadásul rendszeresen zaklatja női kollégáit, köztük Sarah-t is. Az első fejezetekben mindjárt olvashatunk arról, hogy ez milyen formában történik, eleinte ártatlanabb, majd egyre durvább módokon, amire viszont szinte soha nincsen külső tanú, aki megerősíthetné a nő vádjait. Sarah egyre kilátástalanabbnak érzi az ezzel kapcsolatos helyzetét, főleg, amikor szembesül azzal, hogy az egyetemi hierarciában Lovelock-nak olyan betonbiztos a jó híre és a pozíciója, hogy még a hivatalos szervekről is lepattannak a rágalmak. Később, egy tökéletes véletlennek köszönhetően a nő óriási szívességet tesz egy titokzatos alaknak, aki soha vissza nem térő lehetőséget ajánl fel neki: választhat egy személyt, akit ő nyomtalanul eltüntet az életéből.


Azért írtam, hogy számomra ez a regény legalább annyira volt dráma, mint bármi más, mert a középpontban főleg a szexuális zaklatás és a munkahelyi terror jelenségei állnak. Logan nagyon hitelesen ábrázolta az ilyen játszmák forgatókönyvét és dinamikáját, melyben rengeteg olyan kérdés megjelent, ami sajnos a valóságban is sokszor előfordul. Eleve ott van a tény, hogy a tudományos világban nőként sokkal nehezebb érvényesülni, míg a férfi professzorok számára elegendő biztosíték, ha együtt golfoznak a megfelelő emberrel, addig a nőknek sokkal többet kell letenniük az asztalra, hogy a szakmában megbecsültek legyenek. Szeretném azt hinni, hogy a való életben erre egyre kevesebb a példa, de sajnos attól tartok, ezek nem elszigetelt esetek. Aztán ott van az a jelenség is, amikor egy munkahelyen mindenki tudja valakiről, hogy "veszélyes", több nőnek is voltak már vele hasonló tapasztalatai, mégis van egyfajta hallgatólagos megegyezés arról, hogy az ilyesmit nem érdemes szóvá tenni, hiszen bizonyítani úgysem lehet. Számomra az ilyen helyzetekben sosem az a legfélelmetesebb, hogy megtörténnek, hanem az, hogy utána mennyire jellemző az áldozatok hibáztatása, vagy a probléma szőnyeg alá söprése. A könyvet olvasva rengetegszer voltam dühös és kétségbeesett, nagyon jól át tudtam érezni Sarah lelkiállapotát, ami a szerző érdeme, aki nagyon jól adagolta az ezzel kapcsolatos feszültséget.

Miután Sarah megkapja az ajánlatot, a történet kezdi felvenni a thrillerekre jellemző lendületet és tempót, kapunk jó pár nem várt fordulatot is, mégis a legerősebbnek továbbra is a morális szálat éreztem. Elgondolkodtam azon is, hogy én mihez kezdenék hasonló helyzetben, vagy hogy kinek a hibája egy ilyen eseménysorozatnál, ha végül valamilyen tragédiába torkollik. Azért volt egy-két dolog, amit picit logikátlannak vagy irreálisnak éreztem, de igazán ezek sem vettek el az olvasás élményéből, végig éreztem egy zsigeri szorongást, ami a folyamatosan gyülemlő feszültség és az igazságtalanságok hatására alakult ki. Lovelock karaktere elképesztően jól sikerült, olyan visszataszító és ellenszenves volt, hogy nagyon lehetett gyűlölni, tulajdonképpen ő vitte el a hátán a történet nagy részét. Sarah esetében egy kicsit vérszegényebbnek éreztem az ábrázolást, viszont az érzéseivel és félelmeivel így is könnyen lehetett azonosulni, még akkor is, ha én néhány esetben máshogy döntöttem volna, mint ő.

Összességében szerintem ez egy nagyon jól sikerült regény, ha az ember a véres-gyilkolászós vonal helyett valami más típusú élményre vágyik, garantáltan nem fog csalódni. Olvasmányos, gördülékenyen lehet vele haladni, a folyamatos feszültség pedig gondoskodik arról, hogy ne unjuk meg. Téli estékre tökéletes választás, ha valami borúsabbra vágyunk. 

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Minden thriller-rajongónak, aki számára a lélektani vonal legalább olyan fontos, mint a konkrét akció, illetve azoknak, akiket érdekel egy remekül ábrázolt munkahelyi zaklatás története.

Nyereményjáték:

A regény főhőse, Dr. Sarah Haywood az egyetemen Christopher Marlowe munkásságával foglalkozik. Aktuális nyereményjátékunkben tehát mi is a híres drámaíró és költő nyomába eredünk. A feladatotok, hogy megkeressétek a bejegyzésekben a kiemelt betűket, és a helyes sorrendbe téve őket Marlow híres műveinek címét beírjátok a rafflecopter doboz megfelelő helyére.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
12.09. Flora the Sweaterist
12.12. Never let me go
12.15. Könyv és más
12.18. Ambivalentina

Megjegyzések