A Leonardo da Vinci-rejtvénykódex (értékelés és nyereményjáték)

Leonardo da Vinci nemcsak festő volt, hanem mérnök, feltaláló, anatómus, geológus, földrajztudós és még sok minden más is. Rengeteg titok és rejtély lengi körül őt magát és munkásságát is. Titkosírások, rejtvények, a festményein elrejtett utalások... A Da Vinci-kód című regény és film óta az is érdeklődik ezek iránt, aki korábban nem sokat tudott da Vinci munkásságáról. A Kossuth Kiadónak köszönhetően az idén megjelent A Leonardo da Vinci-rejtvénykódexszel együtt fejthetünk kódokat, rejtvényeket a mesterrel, az általa ihletett feladatokkal játszhatunk, nyomozhatunk, megmozgathatjuk az agytekervényeinket. Ezúttal a Blogturné Klub négy tagja meséli el nektek, milyen volt olvasás mellett játszani is egy kicsit. Természetesen a turné végén ti is nyerhettek egy példányt a könyvből.

Kiadó: Kossuth, 2019

Oldalszám: 256 oldal
ISBN: 9789630998253
Eredeti cím: 
Fordította: Kertész Balázs

A könyvet ITT tudod megrendelni



Fülszöveg:

Leonardo da Vinci bámulatos elméje felbecsülhetetlenül sokat adott a világnak: egy személyben volt nagyszerű festő, mérnök, feltaláló, anatómus, geológus, földrajztudós, és ezzel még nem is értünk a sor végére. Nem egy olyan elképzelést vázolt fel tervrajzain, amelyek csak évszázadokkal a halála után valósultak meg; tudományos szemléletével is messze megelőzte korát.

Ezt a százötven rejtvényt és fejtörőt tartalmazó könyvet Leonardo festményeinek, vázlatainak, ábráinak és írásainak a sokasága ihlette. A logikus gondolkodást, szellemes következtetést és mindenképpen éles elmét igénylő feladványokat a mester káprázatos keze munkájával ékesítettük.

Véleményem:

A rejtvényekhez való vonzódásom még kiskoromban elkezdődött, szerintem nagymamám hatására, aki nagyon sokszor fejtett keresztrejtvényt, én pedig nagyon szerettem nézni közben. Később már én is kaptam olyan gyerek rejtvény-füzeteket, amiket fejtegethettem, és ez a rajongásom a mai napig nem hagyott alább. Persze azóta már sokkal több lehetőség van arra, hogy az ember kicsit megmozgassa az agytekervényeit, jó példa erre az egyre népszerűbb szabadulószobák és szabadulójátékok műfaja, és a különféle, könyv-alapú kiadványok. A Leonardo da Vinci-rejtvénykódex több szempontból is izgatta a fantáziámat. Amellett, hogy én magam is szívesen oldok meg ilyen rejtvényeket, fejlesztőpedagógusként szeretek ilyesmit bevinni a foglalkozásaimra is. Ráadásul da Vinci és kora önmagában egy nagyon izgalmas világ és korszak, bíztam benne, hogy nem csak a megjelenítésben, hanem a tematikában is lesznek kapcsolódások. Miután alaposan átrágtam magam a köteten és igyekeztem megfejteni a legtöbb feladványt, megosztom veletek, mi az, ami tetszett benne, és mi az, ami kevésbé.



Először is le kell szögezni, hogy a Richard Wolfrik Galland által készített gyűjtemény (a magyar kiadás mindenképpen, de gondolom, az eredeti is) egyszerűen gyönyörű. Mind a borító, mind a lapok megidézik a reneszánsz polihisztor világának hangulatát, az embernek tényleg olyan érzése van lapozgatás közben, mintha valami ősi, titkos tekercset olvasgatna. A szerző az előszóban röviden kitér a da Vincivel kapcsolatos főbb tudnivalókra, illetve arra a szándékra, hogy ezt a rejtvénygyűjteményt az ő szellemében állítsa össze. Ez jelen esetben azt jelenti, hogy a feladványok témájukat és megjelenésüket tekintve illeszkednek ebbe a tematikába, mintha csak maga az itáliai lángelme írta volna azokat. 

A kötetben négy különböző nehézségi fokozatban találunk fejtörőket, stílusosan újoncoknak, tanoncoknak, avatottaknak és ínyenceknek ajánlva. A feladványok típusai ismétlik magukat a különböző nehézségi szinteken, találunk képi logikai fejtörőket, sorozatok folytatásával kapcsolatosakat, sudoku-jellegű rejtvényeket, bűvös szám-kockákat, és rengeteg különféle találós kérdést. Én szép szisztematikusan a kezdő rejtvényekkel kezdtem, de bevallom, még így is volt olyan, ami kifogott rajtam kicsit. Leginkább a szöveges feladványokkal és találós kérdésekkel voltam bajban, többször az volt a probléma, hogy annyira más irányból közelítettem meg a kérdést, hogy eszembe sem jutott a helyes megfejtés. Ezt egyébként nem tartom bajnak, legalábbis nem hiszem, hogy egy rejtvény minőségi fokmérője az lenne, hogy mindenki meg tudja elsőre oldani. Ugyanakkor olyannal is találkoztam, amikor nem volt igazán egyértelmű a feladat leírása, és ez okozott nehézséget. Sokszor volt a feladatokban valamilyen kis "beugratás", amin először picit bosszankodtam, de miután sikerült ráhangolódni a könyv logikájára, már több sikerélményhez jutottam.



Nekem nagyon tetszett ebben a kötetben - a fizikai megjelenésen túl-, hogy a feladatok eléggé változatosak, és különböző képességterületekre épülnek. Így nem csak azok juthatnak általuk sikerélményhez, akiknek például a matematikai gondolkodása kiemelkedő, hanem azok is, akik mondjuk a vizuális észlelésben kimagaslók. Nagyon jó volt az is, hogy da Vinci világa, a rajzai, festményei, maga a reneszánsz stílus minden feladatból visszaköszönt, így az egésznek nagyon jó hangulata lett. Maguk a feladványok voltak inkább azok, amikre néha ferde szemmel néztünk párommal, sok szöveges feladatnál éreztük mind a ketten, hogy a megoldás kicsit nyakatekert vagy erőltetett logikai lépéseket igényelt volna. Olyan rejtvény is akadt, aminek több helyes megoldása volt, ezt érdemes lett volna jelölni a megoldókulcsban.

Mindezzel együtt is azt gondolom, hogy ez a könyv remek szórakozást nyújthat mindenkinek, aki szeretné kicsit tréningezni a szellemi képességeit. Mivel közel 150 feladványt tartalmaz eltérő nehézségi fokozatokban, garantált, hogy mindenki talál benne olyat, ami sikerélményhez juttatja, és olyat is, ami igazi kihívást jelent. Akár egyedül esünk neki a rejtvényeknek, akár barátokkal vagy családtagokkal, jó pár kellemes órát eltölthetünk vele, például a karácsonyfa alatt a téli szünetben. :) 



Értékelésem: 5/4
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki vagy a rejtvények és fejtörők, vagy Leonardo da Vinci világáért rajong.


Nyereményjáték:

Leonardo da Vinci alkotásait szinte mindenki ismeri. Ezúttal azonban nem látvány, hanem leírás alapján kell felismernetek egy-egy a nevéhez kapcsolható alkotást. Ennek a címét írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő helyére. Ez alkalommal egy szerencsés olvasónk nyerhet majd egy példányt a könyvből.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

Az itáliai reneszánsz művészet kiemelkedő alkotása, a milánói Santa Maria delle Grazie kolostor refektóriumának freskója, Leonardo da Vinci 1498-ra elkészült műve. A festményen a tanítványok arckifejezése annyira beszédes, hogy a képet a művészettörténészek a mozi elődjeként emlegetik.

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
12. 07. Spirit Bliss Sárga könyves út
12. 09. Dreamworld
12. 11. Könyv és más
12. 13. Kelly és Lupi olvas

Megjegyzések