Pokoli tél (értékelés és nyereményjáték)


A General Press Kiadó újabb letehetetlen Anders de La Motte regényt hozott el a magyar olvasók számára a Pokoli tél által. 
Az íróvá avanzsált svéd exrendőr hamisítatlanul skandináv hangulatú krimijében ezúttal egy harminc évvel ezelőtti tragédiát és egy friss, balesetnek tűnő bűnügyet göngyölítünk fel a főszereplőnk, Laura segítségével. Tartsatok a Blogturné Klub három bloggerével és nyerjétek meg a könyv egy példányát!
Kiadó: General Press, 2019

Oldalszám: 400 oldal
ISBN: 9789634523529
Eredeti cím: Vintereld
Fordító: Dobosi Beáta

A könyvet ITT tudod megrendelni



Fülszöveg:

Laura ​fél a tűztől. Egyetlen égő gyertya elegendő ahhoz, hogy a lelki szemei előtt lángba boruljon a szoba, ahol tartózkodik. A rettegés tizenöt éves kora óta tart, amikor a barátaival majdnem bennégett a nagynénje üdülőtelepének a tánctermében. A végzetes téli éjszaka örökre megváltoztatja a fiatalok és családjuk sorsát, nem mindenkinek sikerül ugyanis kimenekülnie: Laura legjobb barátnője életét veszti a tűzben.

Amikor harminc évvel később, a nagynénje halála után Laura megörökli az üdülőtelepet, visszatér a dél-svédországi kisvárosba. A helyi lakosok azonban egyáltalán nem örülnek a sikeres stockholmi üzletasszony érkezésének, ami felszakítja a tragédia okozta régi sebeket. Nemsokára gyanús tűzesetek történnek a környéken, Laura pedig furcsa körülményekre bukkan a nagynénje halálával kapcsolatban. Lehet, hogy az asszony megtudott valamit, amit nem lett volna szabad? Valamit, ami új megvilágításba helyezi azt a harminc évvel korábbi borzalmas éjszakát. Valamit, ami talán az ő biztonságát is veszélyezteti. Vajon szembe mer-e nézni Laura a több évtizedes rettegéssel és azzal, ami annál is félelmetesebb: az igazsággal?


Véleményem:

Elég ciki, de annak ellenére, hogy nagyon szeretem a thrillereket, Anders de la Motte neve teljesen ismeretlen volt a számomra, pedig ez már a harmadik regénye, ami megjelenik hazánkban. Szerencsére a Pokoli tél fennakadt a szűrőmön, és az izgalmasnak és kellően rejtélyesnek tűnő fülszöveg meggyőzött, hogy tegyek vele egy próbát. Mivel közeledik az év vége, hajlamos vagyok már éves viszonylatban értékelni az olvasmányokat, összevetni az idei, hasonló könyvekkel, és azt kell mondjam, ez a darab kiemelkedő helyet foglal el közöttük. Nincs benne tulajdonképpen semmilyen extrán különleges dolog, de a szereplők, a történet és a végkifejlet tökéletes egységet alkot, ami egy jóformán letehetetlen regényt eredményez.



Történetünk főhőse Laura, a negyvenöt éves üzletasszony, aki a munkában ugyan sikeres, de magánélete éppen eléggé lehangoló állapotban van. Anyjával és öccsével nem túl közeli a viszonya, férjétől egy éve elvált, ráadásként pedig egy telefonhívásból megtudja, hogy nagynénje, Hedda, akinek üdülőjében egész gyerekkora minden szünetét töltötte, meghalt. Laurában a hír hallatán kettős érzések keletkeznek. Egyrészt le van sújtva, hiszen valaha nagyon közel állt az asszonyhoz, ugyanakkor évek óta nem hallott felőle és nem kapott tőle választ a leveleire. Kapcsolatukat ráadásul beárnyékolta egy régi tragédia, ami még a nő tizenöt éves korában történt. Egy tűzesetben ő és gyerekkori barátai komolyan megsérültek, Laura legjobb barátnője, Iben pedig életét vesztette. Mivel Hedda unokahúgára hagyta az üdülőt, az asszony kénytelen elutazni a tóparti házikóhoz, arra viszont ő maga sem számít, hogy a múlt eseményeiről egyre több dolog fog kiderülni- olyanok is, amiket Laura sem tud, és olyanok is, amiket éppen ő maga próbált titkolni. Megjelenésével újrakezdődnek a településen a gyújtogatások, amik már harminc éve is felkorbácsolták a lakosság kedélyeit, és amiért le is tartóztatták a nő egyik gyerekkori barátját. Csakhogy ahogy telnek a napok, már egyáltalán nem lehetünk benne biztosak, hogy a megfelelő személyt kapták el, és egyáltalán milyen indítékok állhattak a titokzatos tűzeset mögött. 

Először is nagyon tetszett Laura karaktere, a szerző hitelesen ábrázolta a gyermekkori trauma lelki következményeit (gondolok itt egyrészt az éjszakai rémálmokra, a kényszeres tisztaságmániára vagy a fel-feltörő hallucinációkra). Laura nagyon erős és határozott nő és remek emberismerő, aki annak ellenére is igyekszik megbirkózni a helyzettel és szembenézni a múlttal, hogy az több szempontból is fájdalmas a számára. Szép lassan elkezdenek potyogni a csontvázak a szekrényből, és a kis település lakóiról egyre több sötét titkot tudunk meg. Emellett árnyalódik Laura múltja is, megtudjuk, hogy például Ibennel való barátsága egyáltalán nem volt olyan felhőtlen, mint ahogy arra a legtöbb ember emlékszik harminc évvel ezelőttről. Nagyon jól sikerült elkapni a kisvárosi hangulatot, ahogy a felszínen mindenki ismer mindenkit és igyekszik jó benyomást kelteni magáról, de a mélyben mindenkinek van valamilyen rejtegetnivalója. Ez és a hideg téli helyszín és időjárás együttesen igazi skandináv atmoszférát teremtettek, amibe szinte beleborzong az ember olvasás közben. 


A szerző végig képes volt úgy adagolni a feszültséget és a múlttal kapcsolatos információmorzsákat, hogy folyamatosan fenntartsa az érdeklődésemet, ha nem lett volna mostanában egy csomó dolgom, akkor szerintem egy ültő helyemben kiolvastam volna. Tetszett, hogy amolyan "Twin Peaks-es" módon mindenki gyanús volt azzal kapcsolatban, hogy köze volt-e a régi tragédiához vagy akár mások halálához. Mivel az üdülőt többen is szeretnék megkaparintani, Laurára egyre nagyobb nyomás nehezedik, többek között Ulf Jensen, Iben édesapja részéről. A nő szeretne minél előbb megszabadulni baljós örökségétől, ugyanakkor úgy érzi, addig nem zárhatja le végleg ezt az ügyet, amíg nem jár utána a felmerülő kérdéseknek- például annak, hogy hová tűnt gyerekkori szerelme, Hedda nevelt fia, akiről a tűzeset óta senki nem hallott semmit.

Az ilyen krimiknél érzékeny és kritikus pont a végkifejlet, én pedig általában nagyon finnyás vagyok arra, hogy a rejtélyek mögött húzódó indítékok és magyarázatok mennyire hitelesek. Nos, számomra itt volt talán a regény gyenge pontja, hiszen a végső megoldás több olyan pontot is tartalmaz, amit logikailag nem annyira tudok elfogadni. Mégis, az olvasás élménye olyan erős volt, hogy hoztam egy döntést, miszerint nem fogok fennakadni ezeken a részleteken, egyszerűen csak élvezem az egészet. Ráadásul egyébként több jó kis csattanó van a regényben, tényleg csak a részletek bukdácsoltak egy kicsit, amit a kekeckedő énem nem tudott nem észrevenni. Mondjuk ha a hasonló könyvek viszonylatában tekintem ezt, akkor még mindig azt kell mondanom, hogy az ötletesebb lezárások közé tartozik, emellett kapunk egy sor érdekes karaktert, összetett indítékot és sok-sok sötét titkot.

Összességében tehát számomra ez egy kiemelkedően kellemes élmény volt, izgalmas, olvasmányos, borús, egyszóval benne volt minden, amit egy skandináv krimitől vár az ember. Talán a hangulata kevésbé volt nyomasztó, mint a hasonló regényeknek, ez valakinél előny, valakinél hátrány- nekem jólesett most az ünnepek előtt, hogy azért annyira nem kellett mélyre merülni az emberi lelkek és gonoszságok poklában, de azért bőven volt benne akció és agyalás. Sokat ötleteltem menet közben, hogy vajon mi lesz a megfejtés, néhány tippem helyesnek bizonyult, és néhány fordulat komolyan meglepett, ilyen szempontból tökéletesek voltak az arányok. Ha valaki szeretne egy olyan regényt olvasni, ami végig fent tartja az adrenalin-szintet és nagyon olvastatja magát, nem fog csalódni. Én ezek után biztos vagyok benne, hogy a szerző többi könyvét is el fogom olvasni, és remélem, hogy a jövőben újabbak is fogják ezeket követni.

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? A lendületes, feszültséggel teli, mozgalmas thrillerek rajongóinak, akik szeretik a titkokat és rejtélyeket, és a skandináv hangulatot. 

Nyereményjáték:

A könyvben kulcsszerepet játszó tűzeset Luca-napon történik, így a játékban ezúttal Luca-napi babonáknak járunk utána. Minden állomáson találtok egy leírást, nektek pedig meg kell írnotok, hogy milyen célja volt ennek a szokásnak, mit próbáltak elkerülni vele vagy éppen megjósolni. 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Feladvány:
Ezen a napon 12 gombócot főztek. Mindegyikbe egy férfi nevét rejtették. Amelyik gombóc legelőször a víz felszínére jött...

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
12/13 A Szofisztikált Macska
12/16 Kelly és Lupi olvas
12/19 Könyv és más

Megjegyzések