Alkoss szabadon! (értékelés és nyereményjáték)

Kollár Borbála nevével Borarti workshopjai és táborai kapcsán találkozhattunk már, és most a BOOOK Kiadó gondozásában megjelent saját könyve is, Alkoss szabadon! címmel. A kötetben 37 olyan a gyerekekkel otthon is könnyen elkészíthető ötletet találunk, amely kreativitásra és környezettudatosságra ösztönzi a kicsiket és nagyokat. Tartsatok velünk a Blogturnén, és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott két példány egyikét!

Kiadó: Boook, 2019

Oldalszám: 200 oldal
ISBN: 9786155417399




A könyvet ITT tudod megrendelni!




Fülszöveg:

Szabadon ​alkotni azt jelenti önállóan gondolkodni, döntéseket hozni, cselekedni. A természetet tisztelni, szeretni, megbecsülni. A Borarti – Alkoss szabadon! program olyan lehetőségeket kínál a gyerekek és szüleik számára, melyek mindezeket az értékeket a különféle alkotásokon keresztül – legyen az egy gyurmafigura, festett kavics vagy növényi szövés – segítenek hétköznapjaik szerves részévé tenni. A program vezetője és egyben a könyv szerzője azt vallja, a gyerekeknek a természet közelségére, megértő családi környezetre és rengeteg szabad alkotásra van szükségük a mai teljesítményorientált világban ahhoz, hogy önmagukra találjanak, és merjék azt csinálni, amit igazán szeretnek.

A könyv 37 inspiráló feladat nagyszerű gyűjteménye, melyek újrahasznosított alapanyagokból, háztartási hulladékból vagy éppen a természetből gyűjtött kincsekből készülnek. A totyogós korúaktól a kiskamaszokig, sőt, a felnőttekig mindenkihez szól a kiadvány, hiszen mindegyik alkotás elkészíthető szinte minden korban, csak másképp. A szerző saját élményein keresztül kalauzolja el az olvasót a szabad alkotás varázslatos világába, készüljön az otthon, a szabadban, útközben, festékkel, agyaggal, fával, textillel, közösen vagy önállóan.

Alkotni jó, együtt alkotni csoda!

Véleményem:

A kézműveskedés és barkácsolás mindig is a kedvenc tevékenységeim közé tartozott, és bár mostanában sajnos kevesebb idő jutott rájuk, azért néha igyekszem a blogra is feltölteni ezzel kapcsolatos tartalmakat. Amikor először hallottam Kollár Borbála könyvéről, tudtam, hogy nagyon szeretném elolvasni, főleg, hogy az utóbbi években már nem csak a saját szórakoztatásomra, hanem gyerekekkel is szeretek különböző technikákat kipróbálni. Reméltem, hogy olyan ötletgyűjteményt kapok, ami sokféle korosztály számára megfelelő és változatos technikákat mutat be, olyanokat is, amiket még nem ismerek vagy nem mertem eddig kipróbálni. Bár sok szempontból mást kaptam, mint amire számítottam, ez a más ebben az esetben alapvetően pozitív, hiszen a puszta ötletek mellett egy nagyon jó szemléletet is képvisel a kötet.


Maga a könyv gyönyörűséges, élénk és vidám, tele színnel, élettel és kreativitással. A gazdagon illusztrált lapokon nem csak a konkrét alkotások, hanem egyéb hangulatteremtő képek is szerepelnek, melyek már első pillantásra arra ösztönöznek, hogy kezünkbe fogjunk valamilyen eszközt és alkossunk. Az ötletgyűjtemény előtt viszonylag hosszú elméleti bevezetőt találunk, amiben a szerző egyrészt elmeséli nekünk, ő hogyan került kapcsolatba az alkotással, másrészt sokat ír arról a szemlélet- és életmódról, amely segítségével a gyerekeivel való közös pillanatokba is igyekszik belecsempészni a kreatív tevékenység örömét. Ahogy a kötet címe is utal rá, központi szerepet játszik életében a szabad alkotás, és ebben a gyűjteményben is arra ösztönzi az olvasókat, hogy engedjék a gyerekek szabad alkotótevékenységét kibontakozni, és ugyan felelős eszközhasználat mellett, de hagyják őket azt csinálni, amit csak szeretnének. Fontos az is, hogy a kézművesség itt nem puszta hobbiként jelenik meg, hanem minőségi együtt töltött időként, ami nagyon fontos a harmonikus szülő-gyerek kapcsolat szempontjából.

Egy másik központi elem Borbála munkájában a környezettudatos szemlélet, ami manapság szerencsére nem számít újdonságnak. Mégis hasznosnak gondolom, ha egy ilyen könyv külön felhívja a figyelmet arra, hogy a gyerekekkel való közös alkotásban rengeteg olyan tárgyat, más szemében hulladékot használhatunk fel, ami biztosan megtalálható minden háztartásban (pl. wc-papír guriga vagy üres flakonok). Ezt a szemléletet tovább erősíti a természet nagyon mély szeretete, ami még az elkészítendő tárgyak esetében is folyamatosan visszaköszön, nagyon sokszor találkozunk természetes alapanyagokkal, termésekkel, fával, egyszóval csupa olyan kinccsel, ami szintén nem kerül semmibe. Ha sikerül kicsit ráhangolódnunk erre a hozzáállásra, akkor rájövünk, hogy ezek a tevékenységek ideális esetben tökéletes harmóniát alkotnak. Egy családi séta az erdőben, a természet kincseinek összegyűjtése, közben egy piknik saját készítésű ételekkel, végül az alkotás az összegyűjtött tárgyakkal- ha ügyesek vagyunk, együtt olyan láncot alkothatnak, amik segítségével boldog, tartalmas és kreatív életet élhetünk, és erre megtaníthatjuk a gyermekeinket is. Nekem nagyon tetszett, hogy az írónő ezt az egységet át tudta adni a kötetben, ami így sokkal több lett puszta hobby-könyvnél.


Olvashatunk még néhány tippet arra vonatkozólag is, hogy a különböző korosztályok képviselőivel milyen technikákkal érdemes kísérletezni. A szórás elég nagy, a könyv főleg az óvodástól kiskamaszig tartó időszakot célozza meg, de azt gondolom, némi átalakítással a feladatok idősebbek számára is megfelelőek lehetnek. Ezeket egyébként nyolc tematikus egységben találjuk meg, mindenhol legalább négy konkrét ötlettel. Külön fejezetben találunk tippeket a gyerekszoba dekorálásával, a kerttel, nyaralással vagy az ünnepekkel kapcsolatban, és szó esik az étkezésekről és a szülinapi zsúrokról is. Az ételekkel kapcsolatos ötleteket különösen jónak találtam, hiszen ez is azt a holisztikus szemléletet erősíti, mi szerint az élet minden területén megjelenhet az alkotás és kreativitás. Az ötletek nagy része viszonylag kevés alapanyaggal dolgozik, és nagyon sok helyen megjelennek a korábban említett újrahasznosított anyagok, palackok, kupakok, maradék papírok, növények és kinőtt pólók. A legtöbb elkészíthető tárgyra igaz, hogy sokféle életkorban és képességszinttel elkészíthető, hiszen a technika maga nem bonyolult, viszont az idő előrehaladtával egyre szebb és részletgazdagabb alkotások születhetnek. Természetesen nem maradhatott el, hogy én is kipróbáljak belőlük valamit.

Nekem nincs saját gyermekem, de páromnak van egy óvodás kislánya, aki a hétvégét velünk töltötte, így mindenképpen olyasmit szerettem volna elkészíteni, amiben ő is részt tud venni vagy használni tudja. Így esett a választásunk a saját készítésű nyomdára, melyhez dekorgumit és parafadugót használtunk. Tintapárnával nem bajlódtunk (meg azt amúgy is nehezebb lemosni, ugye), így egyszerűen vízfestékbe mártottuk a pecsétjeinket, és azzal nyomdáztunk. Az biztos, hogy a dekorguminál megfelelőbb alapanyagot kellene legközelebb választani, mondjuk igazi gumit, ami könnyebben tisztítható és kicsit vastagabb, de összességében így is azt gondolom, hogy ez egy pofonegyszerű ötlet, amit félóra alatt össze lehet dobni. Mi szívecskét, csillagot és fenyőfát csináltunk, szerintem egészen használható lett a végeredmény. :)


Volt egy másik ötlet is, aminek nem tudtam ellenállni, mégpedig a mohával borított hógömb. Mivel hógömböm nem volt, csak rossz villanykörtém (amit mindig elteszek, mert iszonyú jó dolgokat lehet belőle csinálni), erre ragasztottam rá a mohát. Azt nem mondanám, hogy tökéletes lett, viszont nagyon hamar a szívemhez nőtt, úgyhogy a sok egyéb bohókaságom mellé ezt is kiakasztottam. :)


Nagyon elégedett vagyok ezzel a kötettel, nem csak azért, mert nagyon szép és jól használható, hanem azok miatt az értékek miatt is, amiket képvisel. Olvasás közben és után folyamatosan alkotásra ösztönzött és inspirált, azt gondolom, egy kreatív könyvtől ennél többet nem is várhat az ember.

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Szülőknek, pedagógusoknak, és mindenkinek, aki szeret barkácsolni, a természetet járni, kincseket gyűjteni, és valami csodásat létrehozni- akár abszolút kezdőknek is.

Nyereményjáték:

A kötetben számos tematika köré csoportosítva találunk ötleteket, többek között különböző ünnepkörökkel kapcsolatos alkotásokra is találunk javaslatokat. A turné állomásain egy-egy olyan ünnep leírását találjátok meg, amellyel a könyv is foglalkozik. A feladat annyi, hogy a rafflecopter dobozba beírjátok az adott ünnep nevét. A játék végén a BOOOK Kiadó felajánlásának köszönhetően két példányt sorsolunk ki a könyvből.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

A keresztény kultúrkörben a karácsony napját (december 25-ét) megelőző negyedik vasárnaptól karácsonyig számított időszak.
a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
12/11 Csak olvass!
12/13 Veronika’s Reader Feeder
12/15 Könyv és más

Megjegyzések