A ​Vincenthez vezető út


Fülszöveg:

Vincent volt az első a történelem során, aki átültetett méhből jött világra.
A Vincenthez vezető út Malinról szól, akinek tinédzserkorában megmondták, hogy sosem lehet gyermeke, mert méh nélkül született.
Claesról szól, aki megtalálta élete szerelmét, de súlyos döntésre kényszerült, amikor kiderült, hogy a nőnek nincs méhe.
Malinról és Claesról szól, akik küzdöttek azért, hogy saját gyermekük lehessen, ez pedig elvezette őket egy bizonytalan kimenetelű kísérlethez.
Ewáról szól, aki úgy döntött, felajánlja a méhét, és ezzel kiteszi magát egy hosszú és kockázatos műtétnek.
Mats Brännström professzorról és a kutatótársairól szól, akik a kételkedők, az etikai dilemmák és az állandó kudarcok ellenére végül új reményt adtak a világ gyermektelen párjainak.

Véleményem:

Bevallom, nem kísérem annyira figyelemmel az orvostudomány aktuális helyzetét vagy a folyamatban lévő nagyobb tudományos projekteket minden területen, éppen ezért számomra ennek a könyvnek már a fülszövege is hordozott új információt. Henrietta Westman félig ismeretterjesztő, félig elbeszélő kötete ugyanis megismerteti velünk az első olyan gyermek születésének történetét, aki méhtranszplantációt követően jöhetett a világra. Mivel az emberi sorsok és a családok egyedi, különleges történetei abszolút az érdeklődésem középpontjában állnak, szerettem volna elolvasni ezt a könyvet, az pedig csak a hab a tortán, hogy emellett számos tudományos ismerettel, érdekes nézőponttal lettem gazdagabb.

Ahogy fent is írtam, Henrietta Westman könyve kicsit sajátos műfajba tartozik. A leírt szöveg olvasmányos és az első pillanattól kezdve nagyon érdekfeszítő, mégsem rendelkezik a hasonló regényekre jellemző nagyfokú szubjektivitással vagy érzelmességgel, ami ez esetben nem is baj, hiszen A ​Vincenthez vezető út sokkal inkább tekinthető egy élet létrejöttének krónikájaként. A történet elején megismerjük Malint, aki tinédzser korában tudja meg, hogy egy veleszületett rendellenesség miatt nem fejlődött ki a méhe. Olvashatunk arról, hogy ez az információ milyen brutális hatással volt az akkor még fiatal lány életére, és hogyan küzdött meg az ennek nyomán bekövetkezett identitásválsággal. Felnőtt nőként Malinnak sikerült úgy-ahogy elfogadnia ezt a helyzetet, és már berendezkedett egy olyan életre, ahol azt az űrt, amit folyamatosan érez magában, igyekszik más dolgokkal és értékekkel megtölteni, illetve saját nőiségét is más dimenziók mentén definiálni. A sorsfordító pillanat akkor következik be, amikor elérkezik az életébe egy olyan férfi, aki az állapotában nem problémát lát, hanem egy megoldandó kihívást, és akinek a lelkesedése őt is megerősíti abban, hogy utat kell találnia az anyasághoz.

A cselekmény alapvetően két szálon fut, hiszen Malin és Claes történetén kívül megismerjük Mats Brännström professzorét is, aki több, mint egy évtizedes munka következtében fejleszti ki azt az orvosi eljárást és az ahhoz szükséges feltételeket, aminek segítségével a Malinhoz hasonló sorsú nők esélyt kaphatnak a terhességre. Szerintem mind a két szál borzasztó érdekesre sikeredett, ahol egyaránt fontos szerepük van a konkrét történéseknek és a lélektani vonalnak is (mely utóbbi még úgy is erős, hogy alapvetően nem lett érzelgős a könyv). Újszerű élmény volt belelátni egy olyan hosszú folyamatba, ahol a kezdeti irreális álmok és víziók apró lépésenként válnak valósággá, és ahol a siker egy csapatnyi ember fáradhatatlan munkáján és kitartásán múlik. Természetesen a két szál előbb-utóbb összeér, és bár már az olvasás előtt tudjuk, hogy ez egy igaz történet aminek boldog vége lesz, mégis egyfolytában szorítunk a szereplőknek amiatt, hogy minden rendben menjen és Malin tényleg anya lehessen. 



A könyv nem kendőzi el természetesen azt sem, hogy az egész eljárásnak és a műtétnek vannak komoly erkölcsi vonatkozásai. Mats történetéből konkrétan meg is értjük, hogy ilyen esetekben mik azok a szempontok, amiket egy orvosetikai bizottságnak mérlegelnie kell, mielőtt jóváhagy egy ilyen projektet. Nekem tetszett, hogy a szerző nem foglal nyíltan állást ezekben a kérdésekben, bár értelemszerűen már maga a könyv megírása is utal arra, hogy Vincent megszületését csodálatos és forradalmi eseménynek tartja. Valóban felmerül számos olyan szempont, amin az ember elgondolkodhat olvasás közben (számomra ilyen dilemma mindig az állatkísérletek kérdése, de egyrészt belátom a szükségességét, másrészt valamennyire megnyugtató volt olvasni arról, hogy ebben a projektben kiemelten figyeltek az orvosok arra, hogy a kísérletben részt vevő állatokat minden fölösleges szenvedéstől megkíméljék), és amik segítenek tágítani a látókörünket. 

Elképesztőnek tartom azt a küzdelmet és kitartást, amit Malin és Claes tanúsított az évek alatt, ahogyan azt az önzetlen felajánlást is, amikor egy még csak nem is túl közeli hozzátartozójuk, Ewa nekik ajándékozta a méhét. A vizsgálatok és kezelések végeláthatatlan sora, a reménykedés és csalódás folyamatos váltakozása igazán embert próbáló helyzet, nem csak egyéni szinten, hanem a párkapcsolat számára is. A könyvből láthatjuk mi is, hogy Malin és Claes milyen hullámhegyeket és völgyeket élt meg az évek alatt, ahogyan azt is, hogy végső soron végig kitartottak egymás és az álmuk mellett. Számomra tehát ez egy sok szempontból megható történet volt, és külön örültem neki, hogy egy pillanatig sem éreztem giccsesnek, és annak, hogy a szerző mindig megmutatta az érem mindkét oldalát. Ajánlom!

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Összességében én jó szívvel ajánlom ezt a könyvet azoknak is, akik szívesen olvasnak orvosi vagy tudományos témában, és azoknak is, akiket érdekel egy nő, illetve egy család igazán különleges története. 




A könyvet köszönöm szépen a Partvonal Könyvkiadónak!

Megjegyzések