A csodák könyve (értékelés és nyereményjáték)

A General Press kiadó új kötetében megismerkedhetünk egy hétköznapi, átlagos tinédzser fiúval, akinek egy baleset következtében a feje tetejére állt az élete. Louis édesanyja egy céltudatos, elszánt nő, aki képes bármire azért, hogy a fia felépüljön. Ha kíváncsiak vagytok erre a végtelenül humoros, mégis érzelmes és felkavaró könyvre, tartsatok bloggereinkkel, hiszen tiétek lehet a három nyereménykönyv egyike!
Kiadó: General Press, 2020

Oldalszám: 272 oldal
ISBN: 9789634523772
Eredeti cím: La chambre des merveilles
Fordító: Kiss Rita

A könyvet ITT tudod megrendelni!



Fülszöveg:

Louis tizenkét éves. Ma reggel meg akarja osztani az anyjával a legfontosabb titkát: hogy életében először szerelmes. Thelma azonban, mint mindig, a munkájával van elfoglalva. A dühös és csalódott fiú felpattan a gördeszkájára, és leszáguld egy lejtőn. Az alján azonban belerohan egy teherautóba.
A prognózis komor. Ha négy héten belül Louis nem tér magához a kómából, már nem várható javulás az állapotában. Thelma kétségbeesve tér haza a kórházból, és a fia szobájában talál egy kis füzetet. Benne Louis felsorolta az összes ,,csodáját", vagyis azokat a tapasztalatokat, amelyeket az életében át szeretne élni.
Thelma úgy dönt, hogy oldalról oldalra haladva elvégzi ezeket a csodákat. Ha Louis meghallja a kalandjait, meglátja, milyen szép az élet. Talán ez segít neki visszatérni. És ha négy héten belül Louis-nak meg kell halnia, akkor Thelma a csodák könyvén keresztül éli azt az életet, amelyről a fia álmodott.
De nem olyan könnyű egy tinédzser álmait megvalósítani, amikor több mint negyvenéves vagy…

Véleményem:

Mivel mostanában az egyetemi beadandók miatt egyébként is sokat kell olvasnom, a szokottnál jobban vágyom az olyan kötetekre, amelyek viszonylag rövidek, gördülékenyen lehet haladni velük, ugyanakkor mégis van bennük kellő mélység és mondanivaló. Julien Sandrel francia író neve eddig ismeretlen volt a számomra, de A csodák könyvének fülszövege hamar meggyőzött arról, hogy ez a regény nagyszerűen beleillik majd a fenti paraméterekbe. Hasonló élményt képzeltem el, mint mondjuk az Utóirat: ​Szeretlek! esetében, és nem is kellett csalódnom: a rövid terjedelem ellenére igazi érzelmi hullámvasútra ülhettem, ahol egyszerre lehetett nevetni és sírni, és elgondolkodni az élet dolgairól. 

A történetünk főhőse a munkájának élő, sikeres egyedülálló anya, Thelma, aki saját belátása szerint nagyszerűen lavírozik a szülői szerep és a karrierje között. Szerencséje van tizenkét éves fiával, Louis-val, aki a szokásos kiskamaszos sajátosságok mellett egy rendkívül intelligens, érzékeny és szeretetreméltó gyerek. Az már a könyv elején világossá válik számunkra, hogy bár a kapcsolatuk jónak mondható, Thelma sokkal kevesebb időt tölt fiával, mint amennyire annak igénye lenne, mivel úgy érzi, a munkahelyén a tökéletesnél is többet kell nyújtania ahhoz, hogy elégedettek legyenek vele- illetve ő saját magával. Viszonylag hamar bekövetkezik a cselekményben az a tragédia, amit a fülszöveg is elénk tár: egy közös séta alkalmával Thelma megint a munkaügyekkel van elfoglalva, sértődött fia pedig nem figyel eléggé az úton és balesetet szenved. Innentől kezdve Thelmával együtt éljük meg a hihetetlen sokkot és annak minden érzelmi következményét, hiszen bár Louis életben van, kómába esett, és ha egy hónapon belül nem mutatkozik valami javulás az állapotában, az orvosok nem küzdenek tovább az életéért. 



A regény témája nem mondható teljesen újszerűnek és korszakalkotónak, ugyanakkor olyasmivel foglalkozik, ami mindannyiunk számára érzékeny terület. Annak a lehetősége, hogy elveszíthetünk valakit, akit szeretünk, önmagában is rettenetes és szívszorító, hát még abban az esetben, ha a tulajdon gyermekünkről van szó. Nagyon tetszett, hogy amellett, hogy megéljük ennek a helyzetnek minden szörnyű bizonytalanságát és rettegését, a hangulat nem válik nyomasztóvá, hiszen hamarosan különös kaland veszi kezdetét Thelma számára. Amikor a baleset után bemerészkedik fia szobájába, különös kis füzetet talál, melyben Louis összegyűjtötte azokat az álmait és vágyait, amiket élete során meg szeretne valósítani. Thelma számára először fájdalmas olvasni ezeket a sorokat, hiszen nem tudhatja, fiának lesz-e lehetősége valaha végrehajtani az itt szereplő célokat, de hamarosan furcsa ötlet üt szöget a fejében. Úgy dönt, maga áll neki megvalósítani a különös bakancslistát, és a kalandjairól készült beszámolók segítségével veszi rá Louis-t, hogy térjen vissza hozzá a kómából. 

Maga az alapszituáció is rendkívül megható, de nekem a leginkább az tetszett, hogy a tragédia és az abból keletkezett történések hogyan változtatták meg Thelma életét, kapcsolatát más emberekkel és a jövőről alkotott elképzeléseit. A nőben nagyon sok minden újraértékelődik, akár a munka, akár a magánélet terén, így tulajdonképpen ez az egész helyzet egy hatalmas tanulási folyamat a számára. Így, hogy szembesül azzal, hogy az élet nem örök és bármikor történhet valami, amire nem számítunk, egyszerre kevésbé tűnnek fontosnak a régi sérelmek, vagy az olyan emberektől várt elismerés, akiknek nincs is igazán jelentős szerepük az életében. Ráadásul a komoly önismereti vonal mellett a könyv tele van humorral, hiszen nagyon komikus és szívmelengető jelenetek következnek abból, ha egy felnőtt nő igyekszik megvalósítani egy kamasz fiú vágyait. Szerencsére Thelma nincs egyedül ebben a nehéz helyzetben, mind a kórházi személyzetből, mind a saját családjából kap olyan szövetségest, aki segít neki véghezvinni kissé őrült, de nagyon megható tervét. 

Összességében ez a könyv nagyon jólesett most a lelkemnek, bár több helyen megkönnyeztem, alapvetően ez egy életigenlő történet, ami sok fontos értékre felhívja a figyelmet. Megszerettem Thelmát a makacssága és a kezdeti ellenszenves viselkedése ellenére is, mert képes volt fejlődni és megtalálni azt az utat, amiben saját maga is kiteljesedhet, és a fiának is megadhatja azt a fajta figyelmet, amit Louis megérdemel. Vele együtt hittem és izgultam, hogy a dolgok jóra fordulhatnak, és még amikor teljesen kilátástalannak éreztem a helyzetet, akkor is tudtam nevetni- vele együtt. Remélem, találkozunk még Julien Sandrel nevével, mert érzékeny írásmódjával és humorával kiérdemelte, hogy a jövőben figyeljek rá.

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szereti a megható, ugyanakkor humoros és szeretetteljes történeteket. 

Nyereményjáték:

Mivel A csodák könyvében nagy szerepet kap az utazás, ezért összegyűjtöttünk pár olyan könyvet, amelyre ez szintén igaz. Minden bloggernél találtok egy-egy idézetet, nektek pedig nincs más dolgotok, mint kitalálni, hogy melyik könyvből idéztünk, és beírni a Rafflecopter megfelelő sorába az adott könyv címét.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
“Az otthon már mögötted van, s előtted a Világ.”

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
05. 25. - Fanni’s Library
05. 27. - Csak olvass!
05. 29. - Könyv és más
05. 31. - Utószó
06. 02. - Utószó (extra)

Megjegyzések